Syria et skritt nærmere frigjøring av Øst-Ghouta, enklaven delt i tre

0

Syriske styrker gjør markant framgang i kampen for å frigjøre Øst-Ghouta fra de jihadistiske leiesoldatenes grep. Det bekreftes nå at enklaven er delt i tre og at syriske styrker derfor lettere kan nedkjempe de ulike leiehærene hver for seg.

Både Syria og Russland har prøvd å få jihadistene til å legge ned våpnene og avslutte krigen. Noen få jihadister har tatt i mot tilbudet og har blitt evakuert, men for flertallet er tydeligvis parolen å kjempe til døden. Det er også opprettet humanitære korridorer fra Syrias side for å hjelpe sivile med å slippe unna kampene, men det er kommet mange meldinger om at de er blitt beskutt av jihadistene når de prøver å flykte.

Kampen om Øst-Ghouta likner derfor mye på frigjøringa av Øst-Aleppo, og alt tyder på at bydelen vil bli frigjort. Men det er samtidig en økt fare for at jihadistene vil arrangere et fingert gassangrep eller en annen provokasjon med sikte på å skape et internasjonalt press mot Syria og Russland.

Den syriske viseutenriksministeren Faisal Mekdad varslet om en slik fare i samtale med journalister i Damaskus 11. mars 2018.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTrident Juncture – gigantisk invasjonsøvelse i Norge
Neste artikkelSyria – Hva vi bør vite om det østlige Ghouta, Afrin og Eufrat-dalen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).