Største demonstrasjoner i Slovakia siden 1989

0
Demonstrasjon i Bratislava 9. mars 2018.

Drapet på journalisten Jan Kuciak og forloveden hans har utløst de største demonstrasjonene i Slovakia siden 1989. Hele sentrum av hovedstaden Bratislava var 9. mars 2018 fylt av demonstranter, noen sier 50.000, som krevde statsminister Ficos avgang etter at den italienske mafiaen ‘Ndrangheta drepte de to. Kuciak jobbet med en avsløring av forretningsmenn i Slovakia som samarbeider med mafiaen da han ble drept.

Les Mafiamord i Slovakia og ‘Ndranghetas forretningsimperium.

Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) skriver at Kuciak jobbet for dem. Deres dokument «The Model, the Mafia and the Murder» er en presentasjon av hvor langt Kuciak var kommet i sitt gravearbeid.

Først begynte Kuciak å se på hvorfor statsminister Robert Fico hadde ansatt den tidligere Miss Universe-modellen Maria Troskova som assistent, på tross av hennes manglende erfaring. Kuciak oppdaget at Trokova begynte sin forretningskarriere som assistent for den tidligere politikeren Pavol Rusko, medeier av TV-stasjonen Markiza. Rusko ble nylig arrestert, mistenkt for å ha leid en drapsmann til å drepe sin forretningspartner på 1990-tallet.

Mens han holdt på med det kom Kuciak over Troskovas forretningsforbindelse med en italiener ved navn Antonino Vadala, som eier et nettverk av bedrifter i Slovakia. Valada kommer fra landsbyen Bova Marina i Calabria, som er basen til Valada-klanen, som er en beryktet ‘Ndrangheta-familie. Italiensk politi har funnet ut at Valada samarbeidet med en annen mafiafamilie i Calabria. Så spørsmålet er så hvordan en partner av en ‘Ndrangheta-mann lyktes i å bli rådgiver for statsminister Fico og hva dette måtte ha å gjøre med mafiaens sterke nettverk i Slovakia.

Og da Kuciak var kommet så langt, ble han skutt.

Etter at kommunistpartiet ble styrtet gjennom den såkalte «fløyelsrevolusjonen» i 1989 og Tsjekkoslovakia ble delt i to stater var Slovakia preget av kaotiske tilstander der samrøre mellom politikere og gangstere var dagligdags. Dette mafiasystemet har aldri forsvunnet, men heller ikke vært så synlig som da.

Nå er statsminister Robert Fico i en hard konflikt med EU-kommisjonen og Brussel fordi han sammen med de andre Viségrad-landas ledere nekter å følge Brussels diktat om fordeling av flyktninger. OCCRP, som Kuciak jobbet for, skriver sjøl at de er finansiert av blant annet USAID og George Soros-stiftelsen Open Society Foundation, men at deres journalistikk er helt uavhengig.

Det er derfor ikke usannsynlig at det foregår et høyt politisk spill i Slovakia for å få avsatt Fico, samtidig som det neppe hersker tvil om at det er et tett samrøre mellom mafia og politikk i landet. Drapet på Kuciak og hans forlovede viser dette på en dramatisk måte, og å si at landet er ute i ei djup tillitskrise, er ikke å bruke for sterke ord.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.