Theresa May med ultimatum til Russland uten skygge av bevis

3

Den britiske statsministeren Theresa May fortalte det britiske underhuset 12. mars 2018 at det er «høyst sannsynlig» at Russland er ansvarlig for at det ble brukt en militær nervegift mot dobbeltagenten Sergeij Skripal og hans datter Yulia. Hun erklærte dette som en handling rettet mot Storbritannia.

Mays erklæring kom etter et møte i Det nasjonale sikkerhetsrådet i Storbritannia. Men hun kom ikke med så mye som en fille av et bevis. I dagens opphissede anti-russiske klima er det tilstrekkelig å si at Russland gjorde det.

Beskyldningene mot Russland var basert på at Russland kan produsere denne typen nervegift, så etter Mays mening er det bare to plausible forklaringer: «Enten var dette en direkte handling fra den russiske staten rettet mot vårt land. Eller så har den russiske regjeringa mistet kontroll over en katastrofalt dødelig nervegift og latt den falle i andres hender.»

Hvis man forutsetter at giften hadde russisk opphav, noe May ikke har levert noe bevis for, finnes det minst en mulig forklaring til, som May ikke nevner, nemlig en provokasjon – at noen som ser seg tjent med det har utført et dobbeltdrap som skal se ut som det er gjennomført av Russland.

Internasjonal politikk er full av denne typen handlinger, og det er påfallende at May ikke en gang nevner denne muligheten når hun først snakker om plausible muligheter.

May har gitt Russland 24 timer til å redegjøre for «hvilken av disse mulighetene det er snakk om», som utenriksminister Boris Johnson sa.

May sa også at dersom ikke Russland kom med en troverdig forklaring, ville hun komme tilbake til Underhuset med en full pakke med tiltak mot Russland som svar på det hun omtaler som om det var en krigshandling mot Storbritannia.

Det er en nokså uvanlig form for juridisk logikk i statsminister Mays opptreden. Bevis at du er uskyldig, ellers straffer vi deg. Den har hun ikke hentet fra Magna Carta, for å si det sånn.

USAs utenriksminister Rex Tillerson stiller seg bak Theresa May og sier at giftdrapene er en uakseptabel handling som vil «utløse et svar». Heller ikke Tillerson underbygde sine påstander med noe som kan kalles et bevis. Det er udokumenterte påstander hele veien.

Den russiske ambassaden i London svarer med å si at det ikke finnes noen form for bevis for Theresa Mays og Tillersons påstander. Ambassaden sier at det er «grunnløse påstander» og enda en falsk historie rettet mot Russland.

«Skal de aldri lære å sjekke fakta før de trekker en konklusjon?»

Talsperson for det russiske utenriksdepartementet Maria Zakharova kalte det en svertekampanje og utfordret britiske myndigheter til å legge bevisene sine fram for offentligheten.

Vestlig politikk har degenerert til det punktet da enhver opprustning, enhver militarisering og enhver eskalering av faren for krig kan begrunnes med udokumenterte påstander mot Russland. Og mesteparten av mediene oppfører seg som rene mikrofonstativer for elendigheten i stedet for å ta sin journalistiske rolle alvorlig. Kritisk journalistikk, hvor ble du av?

Nå har «Russiagate» i USA pågått i halvannet år, fortsatt uten å produsere noe som kan kalles bevis for russisk innblanding i valget. Er det ikke snart på tide med litt udruelighet?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Igjen dukket uttrykket en tidligere kollega fra Austevoll yndet å bruke
  i sin beskrivelse av div. ‘rådende forhold’ - for det holder i aller høyeste
  grad stikk;

  “Det e so gale at det gaula!” . . . . . . . . .

 2. Avatar for baluba baluba says:

  Det framgår tydelig at hun har desimert respekten for kvinner som ledere. Jeg foreslår at Lavrov kvitterer med å “ikke invitere” England til det kommende fotballvm. Hvis de klarte å kvalifisere seg da? Det var jo slik det ble gjort mot de russiske vinteridrettsutøverne i OL. Ukraina og deres svirebror USA kan vel ha noe å gjøre med denne nesrvegassen. Enn så lenge undrer jeg med over at det er slått fast at sålenge russerne hadde funnet opp denne nervegassen er alt som blir laget av den russisk? Såvidt jeg vet var nordmennene med å fraktet all frostveske ut av Syria. Det er ikke mange komponentene du trenger i tillegg for å lage en gass som f eks.Sarin.
  Jentungen i nrks nyhetsstudio angående utvisningen av russiske diplomater: “dette var `vel ventet”. Jan Espen Kruse: Øh…eeehhh øhh bla bla bla…øhh eehh . Kanskje han er bedre i russisk?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

3 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.