The Intercept: Orlando-gjerningsmannens far var FBI-informant

0
Nattklubben «Pulse». Gjerningsmannen Omar Mateen innfelt til venstre. Faren Seddique Mateen var FBI-informant, innfelt til høyre.

Av Ivar Austbø.

Etter at Omar Mateen hadde drept 49 mennesker på nattklubben Pulse i juni 2016, sa daværende FBI-direktør James Comey at byrået skulle granske hvorfor gjerningsmannen ikke ble fanget opp og stoppet før. Direktøren lovet at denne granskingen skulle være «åpen, ærlig og gjennomsiktig».

FBI har ennå ikke offentliggjort hva som kom ut av denne granskingen. Da de ble spurt om dette ett år etter ugjerningen, så hadde de ingen kommentar å gi.

The Intercept skriver nå at ny informasjon kan gi et viktig spor til hva som ligger bak FBIs taushet.

Noor Salman, Omar Mateens enke, står for retten grunnet mistanke om at hun kan ha hjulpet Mateen med terrorvirskomhet, samt at hun har gitt misvisende opplysninger til etterforskere. Advokatene som representerer Noor Salman, sier i forbindelse med denne saken at Seddique Mateen, faren til terroristen, var FBI-informant i 11 år. Denne informasjonen er viktig fordi den kan kaste nytt lys på hvorfor to etterforskninger av Omar Mateen ble lukket.

«I en etterretningsrapport laget av FBI står det at agenter fortalte en uidentifisert informant at byrået etterforsket Mateen. Informanten ble veldig opprørt over at Mateen var i søkelyset, ifølge rapporten. Selv om hverken den føderale påtalemakten eller FBI har bekreftet at den uidentifiserte informanten i rapporten var Mateens far, så sier Salmans forsvarsadvokater at de kan nå slutte seg fram til at Seddique Mateen spilte en betydelig rolle i FBIs beslutning om å lukke etterforskningen heller enn å utvide den eller ta ut tiltale mot Mateen»

Seddique Mateen har ennå ikke blitt tiltalt for noe, selv om FBI har mottatt tips om at han har samlet inn pengestøtte til terrorister i Pakistan, samt er under etterforskning på grunn av pengeoverføringer til Tyrkia og Afghanistan.

«Ifølge en epost fra assisterende statsadvokat Sara Sweeney til Salmans advokater, fortalte en anonym tipser at Seddique Mateen, en innvandrer fra Afghanistan, prøvde å samle 50-100.000 dollar for å støtte et angrep mot den pakistanske regjeringen. Tipset ble mottatt den 1. november, 2012, mens Seddique Mateen jobbet som FBI-informant. Da FBI ransaket huset hans etter angrepet mot Pulse-nattklubben, fant de kvitteringer for pengeoverføringer til Tyrkia og Afghanistan fra mars til juni 2016, rett før angrepet på nattklubben. Omar Mateen sjekket flyavganger til Tyrkia i samme periode som faren hans sendte penger til landet, ifølge forsvarsadvokatenes oppsummering av FBI-beviser.»

Noor Salmans Forsvarsadvokater mener at farens overføringer, samt at Omar Mateen sjekket flyavganger til Tyrkia den samme perioden overføringene skjedde peker mot at planen kanskje var at han skulle tilslutte seg en terrororganisasjon der.

En FBI-agent innrømmet at også de vurderte å rekruttere den yngre Mateen som informant. Salmans advokater forsøkte å få saken avvist med bakgrunn i opplysningene som kom fram, men dette ble avvist av en føderal dommer på mandag.

Uansett hva som skjer videre i retten vil disse opplysningene som har kommet frem skape enda mer debatt om FBIs arbeid. Det har nemlig blåst friskt rundt FBI de seneste årene.

President Trump ga byråets direktør James Comey sparken, muligens fordi sistnevnte ikke ville gå offentlig ut og bekrefte at presidenten ikke var under etterforskning i saken om påstått russisk innblanding.

FBI ble hardt kritisert fordi de ikke tok ut tiltale over Hillary Clintons ulovlige epost-håndtering. Det fremstår opplagt at alle «vanlige» borgere ville ha blitt dømt for denne formen for grov uansvarlighet. Det henger ikke på greip å på den ene siden snakke om russiske hackere som truer demokratiet, så i neste omgang la en som har håndtert hemmeligstemplet informasjon på en måte som gjør den mye mer sårbar for hacking slippe unna med dette.

Comey fikk også mye kritikk fra demokratisk side da han tok opp saken mot Clinton under en viktig fase av valgkampen. Andrew McCabe, som var FBIs visedirektør under Comey , fikk nylig sparken fra organisasjonen. Lekkasjer til pressen, samt manglende oppriktighet mens han forklarte seg under ed ble oppgitt å ligge bak McCabes oppsigelse.

FBI måtte erkjenne at prosedyrer ikke ble fulgt da det ikke ble grepet inn mot Nicholas Cruz, som endte opp med å drepe 17 mennesker på Parkland High School i Florida. Det var kommet inn svært konkrete tips om at Cruz både hadde gitt uttrykk for drapsplaner samt hadde våpen til å gjennomføre dem med.

Men det er ikke noe nytt at deler av amerikansk opinion kritiserer FBI og CIA. Det som gjør dagens klima annerledes er at konservative i større grad har markert seg som kritikere av disse organisasjonene, mens venstreliberale har forsvart dem og til dels vært en heiagjeng.

En viktig grunn til denne endringen kan være at Trump ble president, og demokratene så at etterretningsorganisasjonene kunne spille en rolle for å få han avsatt. Konservative stemmer som Tucker Carlson og Sean Hannity har på den andre siden blitt kritikere av særlig FBI. Det er ikke urimelig å stille spørsmål ved om dette er drevet av prinsipper om å være skeptisk til makten – eller om det handler om å først å fremst forsvare sitt eget lag.

 

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelForsvar?
Neste artikkelMot Dag AS – årsregnskap for 2017