Mafiamord i Slovakia og ‘Ndranghetas forretningsimperium

0

Den gravende slovakiske journalisten Ján Kuciak og kjæresten hans ble skutt og drept i sitt hjem landsbyen Velka Maca 25. februar 2018. Sju italienske statsborgere ble arrenstert for ugjerningene.

Kuciak ble bare 27 år. Drapene sendte sjokkbølger gjennom Slovakia. Noe slikt har aldri skjedd der i nyere tid. Kiciak jobbet med å finne ut av forbindelsene mellom Slovakia og den italienske mafiaen ‘Ndrangheta og det slovakiske regjeringspartiet. Det handlet om svindel med EU-midler, korrupsjon og organisert kriminalitet.

Dette er toppen av et kriminelt isfjell som Roberto Saviano skriver om i en artikkel i avisa La Repubblica 2. mars 2018. Saviano er kjent for sine bøker og artikler om mafiaen, og regnes som svært velinformert.

Saviano skriver om hvordan ‘Ndrangheta har bygd ut sitt imperium, ikke minst gjennom å investere i Øst-Europa i de nye medlemslanda i EU. Han nevner de ulike «bossene» og sier at Francesco  Shiavone «Cicciariello» har investert i Polen, Luigi Diana i Ungarn, klanen Grande Araci i Romania, Antonio Prudentino (fra mafiaen Sacra corona unita) i Albania, Cosa nostra i søppelhåndtering i Romania og så videre.

Saviano viser også at klanene driver med alt fra industri til smugling og våpenhandel. I det tidligere Tsjekkoslovakia er det lett å få tak i våpen, og det utgjør en svært lukrativ geskjeft for mafiaen. Her må det skytes inn at dokumenter viser at Pentagon har kjøpt våpen på det mer eller mindre illegale markedet i Øst-Europa og ved hjelp av organiserte kriminelle bander smuglet dem til jihadistene i Syria. Så mafiaen vokser ikke bare av seg sjøl, men i høy grad også på et samarbeid med myndigheter og etterteningstjenester.

I Tsjekkia, skriver Saviano, driver mafiaen det stort innen hotell og restaurant, narkotikaomsetning, prostitusjon og hasardspill. ‘Ndrangheta infilterer også bygg- og anleggsindustri i Europa, og for dem er de åpne grensene og det europeiske anbudssystemet som en våt drøm. I en annen artikkel har vi vist til en rapport fra 2015 utgitt av den italienske NGOen Re: Common, «Italian Malaffare – European Money»  inneholder mye fakta om hvordan mafiaen tapper EU for store pengesummer. Den danske avisa Arbejderen har vist hvordan ’Ndrangheta nå er aktiv i København og Århus på danske byggeprosjekter.

La Repubblica har publisert et kart som viser at ‘Ndrangheta også er aktiv i Nord- og Sør-Amerika, i Afrika og Australia. Andre kart viser også at de er aktive i Russland, Øst-Europa og Sørøst-Asia. De er blant globalismens absolutte vinnere.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.