Mafiamord i Slovakia og ‘Ndranghetas forretningsimperium

0

Den gravende slovakiske journalisten Ján Kuciak og kjæresten hans ble skutt og drept i sitt hjem landsbyen Velka Maca 25. februar 2018. Sju italienske statsborgere ble arrenstert for ugjerningene.

Kuciak ble bare 27 år. Drapene sendte sjokkbølger gjennom Slovakia. Noe slikt har aldri skjedd der i nyere tid. Kiciak jobbet med å finne ut av forbindelsene mellom Slovakia og den italienske mafiaen ‘Ndrangheta og det slovakiske regjeringspartiet. Det handlet om svindel med EU-midler, korrupsjon og organisert kriminalitet.

Dette er toppen av et kriminelt isfjell som Roberto Saviano skriver om i en artikkel i avisa La Repubblica 2. mars 2018. Saviano er kjent for sine bøker og artikler om mafiaen, og regnes som svært velinformert.

Saviano skriver om hvordan ‘Ndrangheta har bygd ut sitt imperium, ikke minst gjennom å investere i Øst-Europa i de nye medlemslanda i EU. Han nevner de ulike «bossene» og sier at Francesco  Shiavone «Cicciariello» har investert i Polen, Luigi Diana i Ungarn, klanen Grande Araci i Romania, Antonio Prudentino (fra mafiaen Sacra corona unita) i Albania, Cosa nostra i søppelhåndtering i Romania og så videre.

Saviano viser også at klanene driver med alt fra industri til smugling og våpenhandel. I det tidligere Tsjekkoslovakia er det lett å få tak i våpen, og det utgjør en svært lukrativ geskjeft for mafiaen. Her må det skytes inn at dokumenter viser at Pentagon har kjøpt våpen på det mer eller mindre illegale markedet i Øst-Europa og ved hjelp av organiserte kriminelle bander smuglet dem til jihadistene i Syria. Så mafiaen vokser ikke bare av seg sjøl, men i høy grad også på et samarbeid med myndigheter og etterteningstjenester.

I Tsjekkia, skriver Saviano, driver mafiaen det stort innen hotell og restaurant, narkotikaomsetning, prostitusjon og hasardspill. ‘Ndrangheta infilterer også bygg- og anleggsindustri i Europa, og for dem er de åpne grensene og det europeiske anbudssystemet som en våt drøm. I en annen artikkel har vi vist til en rapport fra 2015 utgitt av den italienske NGOen Re: Common, «Italian Malaffare – European Money»  inneholder mye fakta om hvordan mafiaen tapper EU for store pengesummer. Den danske avisa Arbejderen har vist hvordan ’Ndrangheta nå er aktiv i København og Århus på danske byggeprosjekter.

La Repubblica har publisert et kart som viser at ‘Ndrangheta også er aktiv i Nord- og Sør-Amerika, i Afrika og Australia. Andre kart viser også at de er aktive i Russland, Øst-Europa og Sørøst-Asia. De er blant globalismens absolutte vinnere.

Forrige artikkelValget som Italia sårt trenger – og som ikke vil løse noe som helst
Neste artikkelPropaganda om Syria kollapser, men trusselen vedblir
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).