Oops: Erna Solberg kom i skade for å snakke sant

3

Bjørnar Moxnes fra Rødt lyktes i å få statsminister Erna Solberg til å si sannheten om sine Acer-planer, og dermed torpedere det taktiske spillfekteriet til Espen Barth Eide og Arbeiderpartiet. Det å si sannheten sånn på sparket var en så uvanlig opplevelse for Solberg at hun måtte ut på sin Facebook-side etterpå for å erklære det motsatte av det hun sa i Stortinget.

Klipp fra Facebook-innlegg av Bjørnar Moxnes:

Ved å få statsministeren ut på glattisen og svare uforberedt lyktes Moxnes i å avsløre det taktiske spillet til Espen Barth Eide. I sin replikk river statsministeren beina under et av punktene i landstyrevedtaket til Ap.

ABC Nyheter skriver:

«Men da Rødts Bjørnar Moxnes i Stortingets muntlige spørretime onsdag utfordret statsminister Erna Solberg, punkterte hun ett av de viktigste kravene fra Ap-landsstyret og fagbevegelsen:

At en søknad om ny utenlandskabel til Storbritannia, North Connect, ikke ville bli behandlet før man har høstet erfaringene med de to nye kablene til utlandet, som allerede har fått tillatelse.»

Det er opplagt hva som har skjedd etterpå. Saksordfører Barth Eide har tatt kontakt med Solberg og bedt henne om å «klargjøre», det vil si erklære det motsatte av hva hun sa i Stortinget. Dette viser desperasjonen i Ap-ledelsen bare timer før saka skal opp til behandling i Stortinget.

Men skaden er allerede skjedd. Dette skitne spillet vil bli lagt merke til i hele fagbevegelsen og på grunnplanet i Arbeiderpartiet. Andre sosialdemokratiske partier stuper fra gamle høyder og ned i avgrunnen. Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide gjør nå sitt beste for at Ap skal følge etter.

Og til Erna Solberg: Stortingsprotokollen har fortsatt større autoritet enn både Pokemon-Go og Facebook.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Takk til Moxnes! Det er faktisk kun en gang i hele mitt liv jeg har maktet å høre en politiker snakke ferdig, og dette var en tale av Bjørnar Moxnes. En sann motstander av profittmotivet!

  Uansett, partipolitikken må vekk og erstattes av et økonomisk demokrati, hvor profittmotivet elimineres, og inngruppe-kreftene i handikapprinsippet erstatter penger som samfunnslimet.

  Å ha full råderett over egen kraft og ressurser er avgjørende for å foreta det store spranget fra et politisk til et økonomisk demokrati.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Her er en presisering fra Erna:
  «Etter dagens spontanspørretime ser jeg at noen forsøker å feiltolke svarene jeg ga om hvilken betydning innføringen av EUs 3. energimarkedspakke vil få for NorthConnects konsesjonssøknad for en ny utenlandskabel mellom Norge og Skottland. Jeg vil derfor understreke at regjeringen vil følge opp Stortingets vedtak om 3. enegimarkedspakke i tråd med regelverket og de føringene vi er blitt enige med Arbeiderpartiet og MDG om, inkludert behandlingen av søknaden for NorthConnect.

  Regjeringens beslutning forutsetter samfunnsøkonomisk lønnsomhet, og før vi tar beslutningen, skal vi høste erfaringer og gjøre grundige analyser av de kablene som allerede eksisterer eller er under bygging. I konsesjonsbehandlingen vil det dessuten bli lagt vekt på samfunnsøkonomisk lønnsomhet, naturhensyn og konsekvenser for driften av kraftsystemet. Avtalen innebærer også at regjeringen skal legge frem en sak som sikrer at det bare er Statnett skal eie og drifte nye utenlandsforbindelser».

  Det ser ut som svaret ikke er helt i overenstemmelse med de krav som Ap har vedtatt, man skal iflg Erna høste erfaring fra de nye kablene allerede mens de er under bygging (og ikke etterpå slik Aps vedtak sier). Saken som går ut på at det bare er Statnett som skal eie og drifte nye utenlandsforbindelser, kan tolkes på ulike måter: Det sies NYE her, og betyr det at det gjelder kun for utenlandskabler som bygges etter at NorthConnect er ferdigbygget? Og er det det Søviknes som skal vurdere om NorthConnect kabelen er samfunnsmessig lønnsom? Der i gården tenker man vel at alt som gir overskudd/profitt må være samfunnsmessig lønnsomt?

  Skulle TISA-avtalen samtidig bli vedtatt, så kan en privateid NorthConnect kabel ha den effekt at bygging og drift av kabler ikke kan anses som å være en offentlig virksomhet i Norge og vil trolig for all framtid bli definert som å være en markedsaktivitet hvor alle selskaper innenfor TISA-området vil ha lov til å kunne bygge og drifte kabler i Norge og hvor selskapene også har rett til å kunne saksøke den norske stat hvis det innføres reguleringer som reduserer deres profitt. Dette kan høres ut som ACER på steroider.

  Men en liten trøst: ACER-saken må først vedtas av Island for at ACER skal kunne bli en del av EØS avtalen.

  Rart at Støre ikke utnytter denne mulighet til å utsette ACER saken istedenfor å legge grunnlaget for en demontering av Arbeiderpartiet. Man skulle nesten tro at Støre hadde en dobbelt angenda som går ut på både norsk EU-medlemskap og på nedleggelse av Ap. Men det er mulig at Trond Giske vil klare å redde det som er igjen av Ap.

 3. Hvis Ap er avhengige av en frelser, så trur jeg det er game over…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere