Bilbao: 115.000 demonstrerte for anstendige pensjoner

0
Fra pensjonsdemonstrasjonen i Bilbao 17. mars 2018.

Hele sentrum av Bilbao i spansk Baskerland var fylt av demonstranter lørdag 17. mars 2018. 115.000 folk demonstrerte til støtte for kravet om anstendige pensjoner. Tusenvis har også demonstrert i Vitoria, Donostia, Pamplona og mange andre spanske byer.

Demonstrantene representerte alle aldersgrupper, gamle, middelaldrende og unge. Kravene går på både en generell økning av grunnpensjonen til 1080 euro i måneden og en indeksregulering etter en levekostnadsindeks.

Den baskiske nettavisa eitb.eus skriver at det var mellom 10.000 og 20.000 som demonstrerte i Donostia, mellom 15.000 og 20.000 i Pamplona/Iruñea og 15.000 i Vitoria-Gasteiz. Avisa Público skriver at det er 190.000 pensonister i Baskerland som lever på pensjoner som er på under 700 euro i måneden.

Demonstrasjonen i Bilbao omtales som «uten sidestykke», og det er åpenbart at dette er et spørsmål som har satt sinnene i kok. Sjøl om det er Baskerland som har gått i spissen, har det også vært demonstrasjoner i byer som Madrid, Barcelona, Sevilla, Zaragoza, Valladolid og Alicante. I alt skal det ha vært demonstrasjoner i 150 byer. Og det er ingenting som tyder på at pensjonsopprøret kommer til å ende med dette.

Forrige artikkelKampanje: Én ny støtteabonnent hver dag fram til 17. mai.
Neste artikkelDen norske politikkens elendighet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).