Bilbao: 115.000 demonstrerte for anstendige pensjoner

6
Fra pensjonsdemonstrasjonen i Bilbao 17. mars 2018.

Hele sentrum av Bilbao i spansk Baskerland var fylt av demonstranter lørdag 17. mars 2018. 115.000 folk demonstrerte til støtte for kravet om anstendige pensjoner. Tusenvis har også demonstrert i Vitoria, Donostia, Pamplona og mange andre spanske byer.

Demonstrantene representerte alle aldersgrupper, gamle, middelaldrende og unge. Kravene går på både en generell økning av grunnpensjonen til 1080 euro i måneden og en indeksregulering etter en levekostnadsindeks.

Den baskiske nettavisa eitb.eus skriver at det var mellom 10.000 og 20.000 som demonstrerte i Donostia, mellom 15.000 og 20.000 i Pamplona/Iruñea og 15.000 i Vitoria-Gasteiz. Avisa Público skriver at det er 190.000 pensonister i Baskerland som lever på pensjoner som er på under 700 euro i måneden.

Demonstrasjonen i Bilbao omtales som «uten sidestykke», og det er åpenbart at dette er et spørsmål som har satt sinnene i kok. Sjøl om det er Baskerland som har gått i spissen, har det også vært demonstrasjoner i byer som Madrid, Barcelona, Sevilla, Zaragoza, Valladolid og Alicante. I alt skal det ha vært demonstrasjoner i 150 byer. Og det er ingenting som tyder på at pensjonsopprøret kommer til å ende med dette.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  Bare begynnelsen og uansett med tanke på økningen av penger i dagens fiat pengersystem så blir det nok ikke mye til til pensjon når “the shit hits the fan” er mitt bet… Ordet fiat forresten er latin og betyr «la det skje».

  https://goo.gl/images/iKSgKA

 2. Akkurat- og det er staten som garanterer for at det gjør det. Penger er først og fremst et regnskaps-medium, og følger regnskapets logikk. Problemet oppstår når vi forsøker å legge dem i lader og hyller- for senere bruk.
  For når vi vil bruke dem, trenger vi noen som er villige til å ta dem i bytte mot det vi vil ha. Og det er jo ikke sikkert. Norske politikere tror at oljen er i synkende etterspørsel og at dollar er framtiden. At eiendommer i Regent street og aksjer i våpenidustrien skal sikre våre pensjons-utbetalinger. Russerne trodde at Sovjet-staten skulle sikre deres pensjoner også.
  La oss si at du har en million i aksjer, og Fredriksen har en milliard. Hva skjer om vi begynner å stryke nuller (deflaterer)? Lenge før Fredriksen er nede i en million er du ute av dansen.
  Det som er så fortvilet er jo at det finnes varer og tjenester tilgjengelig, det finnes ledige hender til å gi disse pensjonistene valuta for pengene, men de som styrer forstår ikke hvordan dette fungerer - eller de ønsker at det ikke skal fungere. Å sånn går no’ dagan.

 3. Avatar for Svein Svein says:

  Sant så sant. Vi er opplært til å se på penger som verdi i seg selv. Motivasjonen for å bidra med noe måles i hvor profitabelt det er. Penger er som du sier et byttemiddel og burde være kun det. I stedet er penger blitt et middel for en liten gruppe mennesker å berike seg selv på bekostning av verden.

 4. Avatar for ABC ABC says:

  “men de som styrer forstår ikke hvordan dette fungerer” Eksakt:) Penger og kunnskapen om hvordan penger fungerer lyser med sin fravær. Sveriges Riksbankschefen Ingves eksempelvis prøver å redde Sverige gjennom å få mandat til å kunne gi ut en valuta gjennom stat. Bakgrunn og motiv? Mitt bet er at Sverige er 100% konkurs (Se QE i Sverige) og at man er desperat og som Ingves nå skriver så kommer nå enn mer private alternativ. Men det er interessant at diskusjonen finnes da nu den gruppering som sitter på pengene i samfunnet har alt interesse i det motsatte.

  ”Det finns därför inga skäl att tro att sedlar och mynt kommer att finnas kvar i tid och evighet. Men faktum är att om ingenting görs är Sverige på väg mot en situation där alla betalningsmedel som allmänheten har tillgång till ges ut och kontrolleras av kommersiella aktörer”

  Det om noe burde jo skape en debatt! Men enn idag så har en stor del av den Norske befolkningen ikke noen kunnskap om det monetære systemet. Til og med folk som jobbet innom stat trur enn idag at penger skapes av staten :wink: Jeg tok kontakt eksempelvis med SSB og de som jeg spurte hadde ikke noen kunnskap om det monetære systemet. Og spørmålene jeg hadde var stilt til de som utarbeidet diverse økonomiske prognoser.

  Og her er en artikkel fra Birger Schlaug, Svensk Debattör. Fra Fria.nu
  Bankernas hittepå-pengar är elefanten i rummet

  ”Affärsdrivande banker som skapar pengar ur intet skadar samhället, skriver Birger Schlaug.”

  Det er nok sant😉. Penger er det byttemiddel vi har i samfunnet og igjen interessant at enn i dag 2018 så lyser debatten med sin fravær.

  Definisjon vedrørende hyperinflasjon forresten og hvorfor den oppstår og tilliten til penger systemet er dårlig idag og nå kommer alternativ. Det VS pensjon :slight_smile:

  “When associated with wars, hyperinflation often occurs when there is a loss of confidence in a currency’s ability to maintain its value in the aftermath.”

 5. Et stat kan ikke gå konkurs. Ikke hvis de har en egen valuta og lar den “flyte”. Svenskene går det nok bra med, det er verre for de som er under euroen. De opplever det samme nå, som “den tredje verden” erfarte med dollaren.

 6. Avatar for ABC ABC says:

  :slight_smile: stater går i konkurs. Ikke helt vanlig men ikke veldig uvanlig i et historisk perspektiv. Eksempelvis idag så er det så mye gjeld at det er umulig å betale gjelden og skal vårt kredibaserte fiat pengersystem overleve så må renten opp. Husk nå blir det konkurranse. Hva kan man gjøre da? Legalt gjøre konkurs og forhandle ned gjeld eller bruke hyperinflasjonen til å bli gjeldsfri. Utover det så er tillitten til systemet alt mindre. Dvs også et alt større problem og en vei til konk igjen gjennom hyperinflasjon. Utover det så har det gått storpolitikk i penger systemet da aktører til slutt har forstått ponzi svindeln. I sum, vi går mot et nytt monetær system i en verden med ny konkurransesituasjon. Slutt på festen i Vesten men det var en god fest det må sies;)

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere