Mellom mandag 5. februar og tirsdag 7. februar 2018 forsvant over 30,6 milliarder dollar på børsene verden over. Særlig aksjemarkedet i USA er hardt rammet. Fra 1. til 7. februar forsvant 34 milliarder dollar fra amerikanske børser.
Dette er historiske tap, skriver kommentatorene, og det har skjedd etter at børsene i januar 2018 hadde sitt «all time high».
Bank of America (BofA) hadde forutsett dette kursfallet og varslet om at et fall på 12% var nært forestående.
Forut for krakket hadde det vært fullstendig vill spekulasjon i markedet. På bare ei uke ble det investert 33,2 milliarder dollar på børsene i USA. Siden BofA hadde rett på dette punktet, er det interessant å merke seg hva deres sjefsstrateg Michael Hartnett har å si om hva som vil skje videre. Hartnett skriver:
“2018 marks end of era of maximum liquidity, maximum asset returns, minimal rates, minimal volatility, minimal spreads…end of era of Wall St inflation thanks to Main St deflation.”
I 10 år har det vært pumpet penger inn i aksjemarkedet på grunn av de «kvantitative lettelsene» til The Fed, det vil si pengetrykking. Det har gjort det vanvittig lønnsomt å spekulere på børsen i forhold til å investere i faktisk produksjon. Toppsjefene, som har bonusene sine knyttet til aksjekursen, har kunnet fylle kontiene sine med milliarder. En gang måtte det briste, og mye tyder på at tidspunktet er nå.