Frankrike skal øke militærbudsjettet med over 45 prosent

0
Franske styrker i Afrika (2014)

Frankrike skal de nærmeste årene øke sitt militærbudsjett med over 45%. Dette går fram av et lovforslag som den franske regjeringa la fram i Paris 8. februar 2018. Frankrike bruker i dag 34,2 milliarder euro på militærvesenet. Beløpet skal stige til 50 milliarder i 2025, det vil si en økning på 46%.

Frankrike vil oppgradere sine atomvåpen, den såkalte Force de frappe, og kjøpe nye marinefartøyer. Gjennom denne kraftige militariseringa vil Frankrike leve opp til NATOs krav om at militærbudsjettet skal være på 2% av BNP. Flere panservogner, flere fly som kan fylle drivstoff i lufta og mer trening av de militære styrkene er på liste over økte kostnader.

Frankrike har allerede det tredje største atomvåpenarsenalet i verden etter USA og Russland. Nå skal det «moderniseres».

Samtidig har president Macron lovt å holde de offentlige utgiftene nede. Det betyr at utgifter til sivile formål må skjæres ned for å gi plass til både mer militarisering og budsjettkutt.

Franske tropper deltar i dag i kamp både i Syria og Irak i tillegg til i flere afrikanske land.  Frankrike har i dag minst 3000 soldater utplassert i fem afrikanske land – Mali, Mauritania, Burkina Faso, Niger og Tsjad. Frankrike var en av de sentrale pådriverne for krigen som ødela Libya i 2011. Her er noen av Frankrikes nylige intervensjoner i Afrika.

Siden 1952 har Frankrike støttet 67 militærkupp i Afrika. Dessuten opererer 7000 soldater i franske gater for å prøve å hindre nye terrorangrep. Totalt skal Frankrike bruke 295 milliarder euro på «modernisering av forsvaret» mellom 2019 og 2025.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelDen nye medievirkeligheten
Neste artikkelDiding og Steigan: «Vi kan forandre verden»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).