De er ikke opprørere – de er leiesoldater og terrorister

0
Dobbeltside i Klassekampen 21. februar 2018

Det pågår et massivt slag om området Øst-Ghouta i utkanten av Syrias hovedstad Damaskus. Der har jihadister i flere år holdt befolkninga som gissel samtidig som de derfra har bombardert Damaskus og drept mange sivile i byen. Under Øst-Ghouta har jihadistene bygd et svært nettverk av tunneller som også løper inn under Damaskus by. De har enorme mengder våpen og forsyninger. Øst-Ghouta faller inn under den såkalte de-eskaleringsavtalen, som tar sikte på å avvæpne terrorister og etablere våpenhvile. Men terroristene nekter å gi opp sine posisjoner og bruker de sivile som menneskelig skjold. Det gjør at kampene både blir dramatiske og at de fører til store sivile tap.

Avisa Klassekampen omtaler slaget om Ghouta 21. februar 2018, men i stedet for å omtale jihadistene som det de virkelig er, nemlig utenlandsfinansierte terrorister, blir de konsekvent omtalt som «opprørere». I ei avis som Klassekampen har ordet opprører en positiv klang, og en kan få det inntrykket, enten det er uforskyldt eller ei, at «opprørerne» har avisas sympati.

De gruppene som holder Øst-Ghouta som sitt fort og de sivile som gisler, er grupper som Jaysh al-Islam, Islams hær, de kjemper for å etablere en shariastat i Syria. Det er Faylaq al-Rahman, som er finansiert av Qatar og har forbindelser til terroristgruppa Free Syrian Army. Det er Hay’at Tahrir al-Sham, som er al-Nusra, eller al-Qaida. Det er Nour al-Din al-Zenki, den USA-støttede gruppa som gjorde seg herostratisk beryktet da de publiserte en video der de skar hodet av en liten guttunge. Det er Harakat Ahrar al-Sham al-Islamiyya, som også vil skape en islamsk stat basert på sharia.

Kort sagt, det er jihadister og terrorister, og grunnen til at de har så mange våpen og kan holde det gående som de gjør, er at de er væpnet og finansiert fra diverse stater. Uten USA, Saudi-Arabia, Tyrkia, Qatar, Emiratene osv. ville de ikke ha kunnet føre denne krigen mot Syrias folk. Dette er ikke opprørere, og dersom de skulle seire, ville de skape et terrorregime i hele Syria.

Ei avis som Klassekampen er opptatt av språk, så hvorfor fortsette å omtale terrorister som opprørere?

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelItaliensk mafia lever godt på EU-støtte
Neste artikkelKrafta er vår! – høyspent arbeideropprør i emning
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).