USA fortsetter sin mislykte strategi i Syria

3
Rex Tillerson med enda en hodeløs strategi i Syria.

USAs utenriksminister Rex Tillerson har erklært at USA vil opprette en ny styrke på 30.000 soldater i Syria. Dette gjøres for å fortsette politikken med å undergrave og dele opp Syria. Særlig ønsker USA å styrke sitt kurdiske protektorat i nordøst-Syria. Nå er argumentet også at dette skjer for å «motvirke Iran».

På denne måten fortsetter Donald Trump der Barack Obama slapp. Men som flere kommentatorer har pekt på, er dette en strategi uten hode og hale. Den kan ikke lykkes i det lange løp, den er ikke forankret i USA en gang, og den er bare egnet til å provosere USAs NATO-allierte Tyrkia. President Recep Tayyip Erdogan har da også reagert rasende på Washingtons nye planer. For ham og Tyrkia er det USA-støttede YPG ikke noe annet enn en forlenget arm av PKK, som Tyrkia betrakter som en «terroristbande». USAs chargé d’affaires i Tyrkia er kalt inn på teppet i Ankara for å forklare hva denne «grensestyrken» er for noe.

Russland slo fast ganske enkelt at USAs handlinger er ulovlige. Sergeij Lavrov sa:

«Those territories now are controlled by the Syrian democratic forces, but mutual relations there between the Kurds and the Arabs are very complicated,» he continued. «The statements that zone would be controlled by groups, led by the US, and they may be up to 30,000, is a very serious matter, which causes fears about the aspirations to split Syria.»

Syria slo også fast at dette bryter med internasjonal lov, og at enhver syrisk statsborger som måtte ta del i dette, ville bli oppfattet som og behandlet som en forræder.

Det at USAs UD nå begrunner sin tilstedeværelse i Syria, ikke med å bekjempe IS, men for å motarbeide Iran, blir heller ikke tatt nådig opp i utenrikskomiteen i kongressen, der komiteens formann Bob Corker (R) simpelthen sa: «That won’t pass muster.» (Det holder ikke, det vil ikke bli godkjent.)

Tallet på amerikanske soldater i Syria skal nå være 5000, skriver Moon of Alabama (MoA). I tillegg kommer et tilsvarende antall «kontraktører», og som vi vet også en liten styrke norske spesialsoldater, som også er der ulovlig. MoA mener at ingen av USAs strategiske mål i Syria kan oppnås, siden de utelukker hverandre.

«I have yet to read one analyst who believes that the U.S. administration can achieve any of the wishes it announced. It is a hapless policy of «doing something» which will fail when resistance on the ground will ramp up and the political costs of the occupation will become apparent. The YPK Kurds in the north-east, who agreed to their occupation, will be the ones who will have to to bear the wrath. All other parties involved in Syria will hold them responsible.»

USA har ett verktøy landet er kjent med, og det er å føre krig, så når de ikke har noen politikk, er det bare å utløse en ny krig. På femtitallet fikk dette navnet «militær keynesianisme», altså å holde rustningsindustrien og dermed økonomien i gang gjennom å føre stadig nye kriger.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    Ligger det an til splittelse mellom USA og Tyrkia? Og kan det tenkes at det er dette som Trump egentlig ønsker, dvs å splitte opp NATO? Det er ikke helt lett å bli klok på Trump.

  2. Avatar for Mikkel Mikkel says:

    USA vil opprette en ny styrke på 30.000 soldater. Da kan vi vel flire litt av General Lloyd Austin igjen.

    https://www.youtube.com/watch?v=pm3j_Ea7V5o

    Sikkert er det at USA ikke tar et tap for et tap og gir seg med det. Mens USA greit kunne drive keynesiansk militarisme på 1950-tallet, i økonomisk medgang og resten av verdens industri var i grus etter andre verdenskrig – sakker USA for tiden økonomisk og har en pen gjeld på over 20 billioner dollar. En kunne jo nesten like at USA graver et dypere hull for seg selv, var det ikke for for at feil folk alltid får svi for ledelsens dårlige valg, eller for at et haltende og sinna USA er farlige saker.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

3 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.