USA fortsetter sin mislykte strategi i Syria

0
Rex Tillerson med enda en hodeløs strategi i Syria.

USAs utenriksminister Rex Tillerson har erklært at USA vil opprette en ny styrke på 30.000 soldater i Syria. Dette gjøres for å fortsette politikken med å undergrave og dele opp Syria. Særlig ønsker USA å styrke sitt kurdiske protektorat i nordøst-Syria. Nå er argumentet også at dette skjer for å «motvirke Iran».

På denne måten fortsetter Donald Trump der Barack Obama slapp. Men som flere kommentatorer har pekt på, er dette en strategi uten hode og hale. Den kan ikke lykkes i det lange løp, den er ikke forankret i USA en gang, og den er bare egnet til å provosere USAs NATO-allierte Tyrkia. President Recep Tayyip Erdogan har da også reagert rasende på Washingtons nye planer. For ham og Tyrkia er det USA-støttede YPG ikke noe annet enn en forlenget arm av PKK, som Tyrkia betrakter som en «terroristbande». USAs chargé d’affaires i Tyrkia er kalt inn på teppet i Ankara for å forklare hva denne «grensestyrken» er for noe.

Russland slo fast ganske enkelt at USAs handlinger er ulovlige. Sergeij Lavrov sa:

«Those territories now are controlled by the Syrian democratic forces, but mutual relations there between the Kurds and the Arabs are very complicated,» he continued. «The statements that zone would be controlled by groups, led by the US, and they may be up to 30,000, is a very serious matter, which causes fears about the aspirations to split Syria.»

Syria slo også fast at dette bryter med internasjonal lov, og at enhver syrisk statsborger som måtte ta del i dette, ville bli oppfattet som og behandlet som en forræder.

Det at USAs UD nå begrunner sin tilstedeværelse i Syria, ikke med å bekjempe IS, men for å motarbeide Iran, blir heller ikke tatt nådig opp i utenrikskomiteen i kongressen, der komiteens formann Bob Corker (R) simpelthen sa: «That won’t pass muster.» (Det holder ikke, det vil ikke bli godkjent.)

Tallet på amerikanske soldater i Syria skal nå være 5000, skriver Moon of Alabama (MoA). I tillegg kommer et tilsvarende antall «kontraktører», og som vi vet også en liten styrke norske spesialsoldater, som også er der ulovlig. MoA mener at ingen av USAs strategiske mål i Syria kan oppnås, siden de utelukker hverandre.

«I have yet to read one analyst who believes that the U.S. administration can achieve any of the wishes it announced. It is a hapless policy of «doing something» which will fail when resistance on the ground will ramp up and the political costs of the occupation will become apparent. The YPK Kurds in the north-east, who agreed to their occupation, will be the ones who will have to to bear the wrath. All other parties involved in Syria will hold them responsible.»

USA har ett verktøy landet er kjent med, og det er å føre krig, så når de ikke har noen politikk, er det bare å utløse en ny krig. På femtitallet fikk dette navnet «militær keynesianisme», altså å holde rustningsindustrien og dermed økonomien i gang gjennom å føre stadig nye kriger.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelVestens strategi og taktikk overfor Iran
Neste artikkelKiev sier opp Minsk-avtalene
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).