USA-flopp i sikkerhetsrådet

0
USAs FN-ambassadør Nikki Haley mislyktes stort i forsøket på å få FN med på sanksjoner mot Iran.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley innkalte til hastemøte i FNs sikkerhetsråd i forbindelse med protestbevegelsen i Iran. Det skulle hun ikke ha gjort, for det hele ble et pinlig nederlag for USA.

Regien i forkant var den vanlige. USA, Israel og Saudi-Arabia var raskt ute og ga uforbeholden støtte til det noen kalte «revolusjonen» i Iran. Og US State Department sendte ut ei melding som sa «The world is watching.» Underforstått: vold mot demonstrantene vil bety internasjonale sanksjoner og kanskje oppsigelse av atomavtalen med Iran. Neste skritt skulle være et krisemøte i sikkerhetsrådet for å vedta tiltak mot Iran.

Slik gikk det ikke. For det første var det klart lenge før møtet i FN at protestbevegelsen i Iran var på hell. Og for det andre var det ingen interesse blant de andre landa i sikkerhetsrådet for å si opp atomavtalen eller å innføre sanksjoner mot Iran.

Les dset offisielle møtereferatet her.

Rådsmedlemmene kom riktignok med kritikk mot regjeringa i Iran for måten protestene ble møtt på og oppfordret til tilbakeholdenhet. Men sjøl USAs allierte, blant annet Frankrike og Storbritannia brukte muligheten til å forsvare atomavtalen med Iran fra 2015.

en franske utsendingen François Delattre sa at «det ville være et alvorlig tilbakeslag for det internasjonale samfunnet å si opp atomavtalen. Den er en av hjørnesteinene for stabilitet i Midt-Østen.»

Den kinesiske FN-ambassadøren Wu Haitao sa at hvis Haleys logikk skulle følges konsekvent, skulle man også ha innkalt sikkerhetsrådet etter raseopptøyene i Ferguson, Missouri i 2014 og Occupy Wall Street i 2011.

Storbritannias FN-amassadør Matthew Rycroft sa at «Storbritannia står fullt og helt bak atomavtalen og oppfordrer alle FNs medlemsland til å følge opp de forpliktelsene som ligger i den. Et velstående og stabilt Iran er en fordel for alle.»

Også Sveriges FN-ambassadør Irina Schoulgin Nyoni avviste å røre ved atomavtalen.
Og slik ble det. USAs og Nikki Haleys forsøk på å skape ei internasjonal politisk krise for å ramme Iran mislyktes totalt.

Dette viser også at USAs allierte ikke lenger på samme måte som før lar seg dirigere når det gjelder Iran. EU og USAs fremste støttespillere i Europa har simpelthen helt andre interesser enn USA i dette spørsmålet. Tysk, fransk og britisk kapital ønsker å investere i Iran og utnytte landets naturressurser.

Vi har tidligere meldt at tyske BASF planlegger å investere 12 milliarder dollar i Iran. Den franske statsbanken BPI vil stille årlige kreditter på 500 millioner euro til franske selskaper som vil investere i Iran, melder Reuters.

Selskaper i Storbritannia ser investeringsmuligheter for opp mot 600 milliarder dollar i Iran de neste ti åra, skriver Telegraph. Europeisk kapital har tydeligvis ikke tenkt å la disse mulighetene gå fra seg.

Spørsmålet nå er om denne ulydigheten overfor USA også vil gjelde sansksjonene mot Russland, for det er også noe Europa taper stort på, både i form av tapte muligheter og tapte arbeidsplasser.

Forrige artikkelWhite Helmets i Syria: Noen spørsmål til vår regjering
Neste artikkelJødisk organisasjon nektet innreise i Israel
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).