USA-flopp i sikkerhetsrådet

5
USAs FN-ambassadør Nikki Haley mislyktes stort i forsøket på å få FN med på sanksjoner mot Iran.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley innkalte til hastemøte i FNs sikkerhetsråd i forbindelse med protestbevegelsen i Iran. Det skulle hun ikke ha gjort, for det hele ble et pinlig nederlag for USA.

Regien i forkant var den vanlige. USA, Israel og Saudi-Arabia var raskt ute og ga uforbeholden støtte til det noen kalte «revolusjonen» i Iran. Og US State Department sendte ut ei melding som sa «The world is watching.» Underforstått: vold mot demonstrantene vil bety internasjonale sanksjoner og kanskje oppsigelse av atomavtalen med Iran. Neste skritt skulle være et krisemøte i sikkerhetsrådet for å vedta tiltak mot Iran.

Slik gikk det ikke. For det første var det klart lenge før møtet i FN at protestbevegelsen i Iran var på hell. Og for det andre var det ingen interesse blant de andre landa i sikkerhetsrådet for å si opp atomavtalen eller å innføre sanksjoner mot Iran.

Les dset offisielle møtereferatet her.

Rådsmedlemmene kom riktignok med kritikk mot regjeringa i Iran for måten protestene ble møtt på og oppfordret til tilbakeholdenhet. Men sjøl USAs allierte, blant annet Frankrike og Storbritannia brukte muligheten til å forsvare atomavtalen med Iran fra 2015.

en franske utsendingen François Delattre sa at «det ville være et alvorlig tilbakeslag for det internasjonale samfunnet å si opp atomavtalen. Den er en av hjørnesteinene for stabilitet i Midt-Østen.»

Den kinesiske FN-ambassadøren Wu Haitao sa at hvis Haleys logikk skulle følges konsekvent, skulle man også ha innkalt sikkerhetsrådet etter raseopptøyene i Ferguson, Missouri i 2014 og Occupy Wall Street i 2011.

Storbritannias FN-amassadør Matthew Rycroft sa at «Storbritannia står fullt og helt bak atomavtalen og oppfordrer alle FNs medlemsland til å følge opp de forpliktelsene som ligger i den. Et velstående og stabilt Iran er en fordel for alle.»

Også Sveriges FN-ambassadør Irina Schoulgin Nyoni avviste å røre ved atomavtalen.
Og slik ble det. USAs og Nikki Haleys forsøk på å skape ei internasjonal politisk krise for å ramme Iran mislyktes totalt.

Dette viser også at USAs allierte ikke lenger på samme måte som før lar seg dirigere når det gjelder Iran. EU og USAs fremste støttespillere i Europa har simpelthen helt andre interesser enn USA i dette spørsmålet. Tysk, fransk og britisk kapital ønsker å investere i Iran og utnytte landets naturressurser.

Vi har tidligere meldt at tyske BASF planlegger å investere 12 milliarder dollar i Iran. Den franske statsbanken BPI vil stille årlige kreditter på 500 millioner euro til franske selskaper som vil investere i Iran, melder Reuters.

Selskaper i Storbritannia ser investeringsmuligheter for opp mot 600 milliarder dollar i Iran de neste ti åra, skriver Telegraph. Europeisk kapital har tydeligvis ikke tenkt å la disse mulighetene gå fra seg.

Spørsmålet nå er om denne ulydigheten overfor USA også vil gjelde sansksjonene mot Russland, for det er også noe Europa taper stort på, både i form av tapte muligheter og tapte arbeidsplasser.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Bare èn ting å si om dette: hahahehehoho :grin:
  Vi får håpe det er et tegn…

 2. Avatar for SHO SHO says:

  USA har sikret sin framtidige energiforsyning bla gjennom fracking.
  Europa er derimot i en veldig sårbar situasjon når det gjelder energi, EU er veldig avhengig av import av både olje og gass (meget stor import). Og for å sikre sin framtidige energiforsyning må det også investeres storstilt i leverandørlandene (og også i egne land). Dagens investeringer i energi kan vise seg å være for små til å kunne dekke fremtidens behov for energi. Energimangel kan bli Europas undergang. Det er ikke bare nok med handelsavtaler med Russland og Iran (og Norge), det må også investeres tilstrekkelig i disse land for å unngå en fremtidig europeisk energikrise. For øyblikket er det vel politisk ukorrekt å si noe slikt som dette, men når energikrisen biter får nok pipa en annen låte.Husk at verdens befolkning er på vei mot 9 eller 11 milliarder mennesker som alle ønsker vestlig levestandard, dette er en helt enormt stor utfordring i en verden hvor ressurser slik som bla olje, gass og fosfor er på vei til å bli tømt ut

 3. Avatar for baluba baluba says:

  Denne frackingen de driver med er nok oversubsidiert som det er og det holdes unna offentligheten. Hvor lenge skal de få drive på å trykke penger mens resten må betale for det?
  I dag stod jeg forrestn opp til gladmeldingen om at enda en tyrann er gått bort. Peter Southerland fulgte Brzinski til helvete. Blir nå en liten pinne i kveld. De neste demonene vi venter på skal stalle er Kissinger og Mccain. Man får håpe på at de ikke finner ungdomskilden. De forskes jo på dette og ms lever lenger. Tenk deg at Merkel blir 200 år. grøss…

 4. Men NRK ved siste Urix på lørdag fulgte opp USA/Israel/Saudi-Arabia - propagandaen til punkt og prikke under Tvegårds ledelse. Og Ine Marie Eriksen Søreide plapret på samme vis. Selv om Norge visstnok er imot å skrote Iran-avtalen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

5 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.