Splittelse mellom USA og EU i Iran-spørsmålet

0
Fra en demonstrasjon til støtte for regjeringa i Iran.

Frankrikes president Emmanuel Macron kritiserer den tonen USA, Israel og Saudi-Arabia bruker overfor Iran. Han sa at denne linja «kan føre oss inn i en krig». Frankrike ønsker å utvikle en dialog med Iran, i motsatt fall bygger vi igjen opp «ondskapens akse,» sa Macron, med henvisning til Bush-regjeringas retorikk mot Iran.

EUs «utenriksminister», Federica Mogherini, sier at EU oppfordrer alle parter til å avstå fra vold. Hun sa at fredelige demonstrasjoner og protester må være en rettighet i Iran og oppfordret Irans regjering om å respektere forsamlingsfriheten. Den tyske regjeringa har også markert en mer moderat linje enn USA og Israel.

Dette har fått Israels statsminister Benjamin Netanyahu til å fordømme den «europeiske tilbakeholdenheten».

På den andre sida skriver det israelske byrået Debka, som står Mossad nær at «protestene i Iran ebber ut». De viser til at forsøkene på å utløse en streik 2. januar 2018 ble fullstendig mislykket i og med at ingen fulgte oppfordringa.

The nationwide strike which the anti-government demonstrators scheduled for Tuesday, Day Six of their protest, failed to come off for lack of an identified leader to get it off the ground. No work stoppages occurred in any of the big or small towns across the country and the markets were as busy as usual. DEBKAfile’s Iranian sources note that the protest movement is running out of steam – not least also because of its failure to attract essential support from the most powerful classes of society, the intelligentsia, the middle class, the bazaar merchants and the students. By Tuesday night, therefore, the number of rallies had declined by a third and participation by almost half.

I Iran er praktisk talt enhver svært godt klar over at USA har en lang historie med å drive regimeskifte i landet. CIA har sjøl innrømt at organisasjonen sto bak kuppet mot den demokratisk valgte Mohammad Mosaddeq i 1953. Det var i 2013 at CIA endelig offentliggjorde de hemmelige dokumentene som viser dette.

«The military coup that overthrew Mosaddeq and his National Front cabinet was carried out under CIA direction as an act of US foreign policy, conceived and approved at the highest levels of government,» står det i et CIA-dokument med tittelen «The Battle for Iran». Så USA har absolutt null troverdighet når det gjelder Irans indre forhold.

Et annet CIA-dokument fra den tida har tittelen «Campaign to install a pro-western government in Iran», og definerer målet for kampanjen slik: «through legal, or quasi-legal, methods to effect the fall of the Mosaddeq government; and to replace it with a pro-western government under the Shah’s leadership with Zahedi as its prime minister».

Parallellene til dagens situasjon er for åpenbare til at det går an å overse dem. Denne gangen har USA også satset på såkalte «revolusjonære» i Mujahedin-e Khalq. Seymour Hersh skrev om denne taktikken i artikkelen Our Men in Iran? i 2012. Israel har dessuten satset stort på å spille det kurdiske kortet i Iran.

At det er en splittelse mellom EU og USA i Iran-spørsmålet er ikke noe nytt. Det var ikke EU som ønsket sanksjonene mot Iran. Det var USA som tvang EU (og Norge) til å godta dem. Tysk, fransk og norsk kapital har hele tida ønsket å investere i Iran og være med på å utnytte landets naturressurser. Med atomavtalen er dette igjen blitt mulig for dem, og for eksempel tyske BASF ønsker å investere hele tolv milliarder dollar i Iran.

Det er en slik normalisering USA, Israel og Saudi-Arabia prøver å hindre. Derfor ønsker de å se revolusjongarden skyte på demonstranter, slik at de igjen kan tvinge fram et sanksjonsregime. På denne måten er USAs linje både en krig mot Iran, men også en økonomisk krig mot USAs europeiske «allierte».

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.