Tyrkia invaderer Syria i krig mot kurdiske styrker

0
Erdogan taler til sine tilhengere. © Kayhan Ozer / Reuters

Den tyrkiske hæren har gått til et kombinert bakke- og luftangrep på Afrin-regionen for å slå ut de kurdiske YPG-styrkene der. Krigen er opplagt ulovlig etter internasjonal rett, men de internasjonale protestene har vært spede foreløpig – av ulike grunner.

Syria har protestert, naturligvis, men landet har neppe no imot at Tyrkia angriper de amerikanskstøttede YPG-styrkene. USAs reaksjon har vært dempet, sjøl om angrepet rammer deres allierte, siden de med god grunn frykter at de skal miste Tyrkia som alliert.

USA tar avstand fra militæraksjonen, men heller ikke mer. Frankrike krevde umiddelbart møte i Sikkerhetsrådet 22. januar 2018.

Operasjonen har det nærmest ironiske navnet «Olivenkvist», ironisk fordi olivenkvisten tradisjonelt er et fredssymbol.

Den tyrkiske avisa Hurriyet skriver at målet med operasjonen er å skape en «sikkerhetssone» med en dybde på 30 kilometer. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fordømte sine allierte, les USA, for å ha levert store mengder våpen til styrker som han kalte terrorister. I en tale til AK-partiet sa han at «visse allierte» hadde levert 2000 flylaster og 5000 lastebillaster med våpen til YPG. Avisa Express i Storbritannia siterte den tyrkiske presidentens advarsel til sine allierte:

“This is what we have to say to all our allies: don’t get in between us and terrorist organisations, or we will not be responsible for the unwanted consequences.”

Erdogan sa også at han ville overrekke Afrin til sine «rettmessige eiere», hva som nå måtte ligge i det.

USA har tidligere erklært at de vil bygge opp en ny hær i Syria som sitt nye redskap i landet. Dette har ført til rasende reaksjoner i Tyrkia, og angrepet på Afrin kan også oppfattes som en advarsel til Washington. USA har siden dempet uttalelsene om den nye hæren.

Forrige artikkelMacron: Frankrike hadde antakelig stemt for å forlate EU hvis det var folkeavstemning nå
Neste artikkel«De viktigste separatistene sitter i Kiev»
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).