USA bygger opp en ny hær av militante i Syria

0

I det nordøstlige Syria er USA i ferd med å bygge opp en ny hær av krigere, militante leiesoldater, i flyktningleiren Hasakah i det nordøstlige Syria for å kjempe mot Syrias lovlige regjering. 

Det skal være US Special Operations Forces (SOF) som spiller den ledende rollen i å trene opp og utstyre den nye hæren. Alt tyder på at styrken blir satt sammen av veteraner fra den islamske staten, som USA reddet ut av Raqqa og folk fra al-Nusra, det vil si al-Qaida.

Det meldes at 750 krigere fra Raqqa, Deir Ezzor og Abu Kamal inngår i styrken og får amerikansk opplæring. Meldingene stammer blant annet fra det russiske forsvarsdepartementet, og benektes naturligvis av USA, men de virker ikke usannsynlige tatt i betraktning de ulovlige basene USA allerede har etablert i dette området.

Det tyrkiske nyhetsbyrået Andalou har tidligere avslørt at USA har 10 militærbaser i det nordøstlige hjørnet av Syria.

The Daily Beast skriver:

The list published by the Anadolu news agency points to a U.S. presence from one end to the other of the Kurdish self-administration region—a distance of more than 200 miles. The Anadolu news agency even listed the number of U.S. troops in several locations and in two instances stipulated the presence of French special forces.

Den detaljerte oversikten til Anadolu finnes her.

I dette området har USA også væpnet og utstyrt de kurdiske styrkene. Men ved å bygge opp den nye styrken, viser USA at de ikke bare vil satse på de kurdiskledede styrkene til SDF, men vil ha en egen styrke de kan kontrollere.

USA sa faktisk i november 2017 at de ville innstille sine våpenforsyninger til SDF for å ikke skjerpe konflikten med Tyrkia ytterligere.

USAs flybase i Rmeilan tar imot amerikanske transportfly som leverer våpen og utstyr til jihadistene.

Dette viser at USA langt fra har gitt opp planen om å stykke opp Syria, men det har også sammenheng med den militære opptrappinga mot Iran. USAs FN-ambassadør Nikki Haley sa nylig at USA vil «bygge en koalisjon som kan slå tilbake mot Iran og det de holder på med». Saudi-Arabia tok serven og sa 14. desember 2017 at landet fordømte «det iranske regimet for deres åpenlyse brudd mot internasjonale resolusjoner og normer». Sier landet som fører en folkemorderisk krig mot det fattige nabolandet Jemen slik at millioner av mennesker trues av en omfattende humanitær katastrofe. Haleys tale fikk New York Magazine til å spørre: «Are we going to war with Iran?» Og Newsweek spurte: «Will Trump lie us into another Middle East war?»

Dette må også sees i sammenheng med det som skjer i Irak. Ifølge det kurdiske Basnews ankom store amerikanske troppestyrker til Kaywan-basen øst for Kirkuk 28. november 2017. Der delte de seg i to styrker. Noen hundre soldater ble stasjonert på basen, mens den andre delen av styrkene rykket østover til Tuz Khuman, der de tok kontroll over den militære Siddiq-basen, som ligger bare 100 kilometer fra Irans grense. USAs tyrker har aldri vært så nær denne grensa siden invasjonen i Irak i 2003.

Noen hundre US Marines skal også ifølge rapportene være i ferd med å bygge en ny base i det vestlige Irak i et område som er overtatt fra Den islamske staten.

USA prøver å bygge en allianse mellom Saudi-Arabia og Irak i kampen mot Iran. Krigen i Syria har så langt vært et nederlag for USAs og Israels strategi. Nå prøver de å komme på offensiven igjen gjennom å bygge opp til krig mot Iran.

 

Forrige artikkelUSAs flyvåpen vil bruke 90 millioner på Rygge flyplass
Neste artikkelJill Stein etterforskes for Russland-forbindelser
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).