Macron: Frankrike hadde antakelig stemt for å forlate EU hvis det var folkeavstemning nå

0
Emmanuel Macron under intervjuet med BBCs Andrew Marr

I et intervju med BBCs Andrew Marr 21. januar 2018 sa Frankrikes president Emmanuel Macron at hans landsmenn antakelig hadde stemt for å forlate EU dersom de hadde fått valget i en folkeavstemning.

Først ble Macron spurt om sin vurdering av Brexit. Intervjuet foregikk på engelsk og han svarte:

«I am not the one to judge or comment on the decision of your people.» But, he added «my interpretation is that a lot of the losers of globalisation suddenly decided it was no more for them.»

Dette er jo en svært interessant innrømmelse i seg sjøl, siden den franske presidenten her i klartekst sier at det er de som har tapt på globaliseringa som stemte for Brexit. Dette pekte vi på her allerede umiddelbart etter den britiske folkeavstemninga. Det var særlig arbeiderklassen og folk med lav inntekt som stemte for britisk utmelding. Som vi skrev den gangen:

«Det viktigste var at en stor del av arbeiderklassen i store og små byer bestemte seg for at nå hadde de fått nok. De hadde fått nok av en frimarkedsøkonomi som har tynt dem og tatt fra dem jobbene, som har ført til fattigdom og traurige byer og gater – og miniumslønninger tvunget på dem av den herskende politiske eliten som gir fullstendig blaffen i hvordan vanlige folk har det.»

Marr gikk videre og stilte oppfølgingsspørsmålet:

«If France had had the same referendum, it might have had the same result?»
Altså: Hvis Frankrike hadde en tilsvarende avstemning, ville også svaret der kunne blitt ei utmeding?

Og Macron svarte:
«Yes, probably, probably. Yes. In a similar context.»

Den franske presidenten innser altså at i en tilsvarende kontekst som den britiske ville flertallet av hans landsmenn sannsynligvis også ha stemt for utmelding. Han innser at også et flertall av franskmennene synes at de har tapt på globaliseringa.

Hans oppgave er derfor å sørge for at en slik kontekst ikke oppstår.

Forrige artikkelHvem står bak Women’s March?
Neste artikkelTyrkia invaderer Syria i krig mot kurdiske styrker
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).