Nord- og Sør-Korea vil marsjere under felles flagg under åpninga av OL

0

Nord- og Sør-Korea har bekreftet at de to landa vil marsjere inn på OL-stadioen i Pyeongchang under felles koreansk flagg. Dette kommer som et resultat av fredsforhandlingene i Panmunjeom. Dette melder KBSnews.

De to landa vil også danne et felles kvinnelig ishockeylag som deltaker i olympiaden.
Avtalen består av 11 punkter, og er den mest omfattende avtalen i sitt slag. Det vil bli arrangert en felles kulturtilstelning for de to landa i Geumgang i nord forut for lekene.
Det vil også være felles treningsopplegg for skiutøverne fra de to statene i skianlegget i Masikryong i nord.

Sørkoreanske tjenestemenn vil reise til Nord-Korea i den nærmeste tida for å forberede disse arrangementene. På viseministernivå er også de to delegasjonene blitt enige om at Nord-Korea skal sende et demonstrasjonslag i taekwondo på om lag 30 deltakere til PyeongChang. Nord-Korea skal også sende offisielle heiagjenger som vil delta sammen med sine sørkorenske kolleger under lekene.

I den svært farlige situasjonen Korea befinner seg i etter Donald Trump truet med å utslette Nord-Korea, må man ha lov til å betrakte disse forhandlingsresulatene som et betydelig skritt i riktig retning, og forhåpentlig en plattform for at de to Korea-statene sjøl tar styring over sin egen skjebne.

Det som mangler er at USA gir opp sin konfrontasjonspolitikk og setter seg til forhandlingsbordet for å få til en endelig avslutning av krigstilstanden på Korea-halvøya.

 

Forrige artikkelStort anlegg i Oslo: 90 prosent av elektrikerne innleid fra bemanningsbyrå
Neste artikkelNewsweek: Om hvordan IS fikk våpen fra USA og brukte dem for å ta Irak og Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).