Profitten i Kungälv ikke stor nok for Orkla, flytter til Latvia

0
Den tradisjonsrike bedriten Göteborg kex skal antakelig legges ned.

Göteborgs kex i Kungälv med aner tilbake til 1888 blir lagt ned og flyttet til Latvia, dersom eieren, norske Orkla Conectionary & Snacks, får det som de vil. Dette skriver den svenske avisa Proletären på sine nye nettsider.

Enligt bolaget beror flytten på att verksamheten i Kungälv är ”förenad med stora utmaningar där vi har ett begränsat geografiskt område med ett allt mer stadsnära läge”.

Forutsetningene i er bedre i Latvia, mener selskapet, og landet har tilfeldigvis blant de laveste lønnskostnadene i EU. 350 ansatte blir rammet av flyttinga. Orkla kontrollerer selskaper i næringsmiddelbransjen, boliger, helse, og var tidligere stort i mediebransjen. I 2016 hadde selskapet en fortjeneste på 4,3 milliarder kroner.

Orklas merkevarevirksomhet består av fire forretningsområder: Orkla Foods, Orkla Confectionery & Snacks, Orkla Care og Orkla Food Ingredients. Orkla har i tillegg virksomhet organisert under forretningsområdet Orkla Investments, som består av Hydro Power, eiendom og finansielle eiendeler, i tillegg til investeringene i Sapa (JV) (50 % eierandel) og Jotun (42,5 % eierandel). (Wikipedia)

Største eier i Orkla ASA er Stein Erik Hagens Canica AS med 18,97% av aksjene. Blant finansgigantene i USA er det State Street som er den dominerende eiere. Deres poster er på til sammen 10,85%. Ellers finner vi både Goldman Sachs, Bank of New York og JP Morgan Chase blant eierne. Folketrygdfondet eier 7,82%.

Sammen med BlackRock og Vanguard er State Street en de tre gigantene som eier de store korporasjonene i USA. Forskerne Jan Fichtner, Eelke Heemskerk og Javier Garcia-Bernardo, som alle forsker på midler fra EUs Horizon 2020-program har avdekket dette eierskapet og pekt ut de mektigste fondene.

Les:

Tre selskaper eier de største korporasjonene i USA

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNy rapport: – Norske strømkunder kan tape enorme summer
Neste artikkelSyria: Terroristene taper gradvis i Idlib
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).