Syria: Terroristene taper gradvis i Idlib

0
Den syriske hæren har skåret Idlib-enklaven i to og angriper den minste delen fra alle sider.

Den syriske hæren og deres allierte gjennomfører en offensiv mot terroristenes enklave i Idlib. Der er terroristene, og da blant annet både al-Nusra og IS, sterkt befestet og har mye våpen og ammunisjon. Denne offensiven har en betydelig framgang ifølge meldinge fra fronten. I en knipetangmanøver har den syriske hæren kuttet over forbindelsen mellom en del av enklaven og resten ved Abu al-Duhur. Dette ble dermed en såkalt lomme, som så er blitt angrepet fra alle sider blitt kraftig desimert. Der har både al-Nusra og IS sterke posisjoner så en seier over dem der vil ha stor betydning. Det vil mest sannsynlig bety at IS blir utslettet i denne delen av landet.

Det meldes også at den syriske hæren har vunnet tilbake kontrollen over områder nær den strategiske Abu al-Dhohour -basen.

Den ulovlige tyrkiske intervensjonen i Afrin fortsetter med betydelige tap på begge sider. Iranske Farsnews melder at det har skjedd en oppmjukning mellom den syriske hæren og kurdere i Afrin etter at den syriske hæren kom tilbake til denne regionen. Farsnews siterer kurdiske kilder som sier at «vi er ikke fiender av den syriske regjeringa, men ønsker å være en del av den politiske prosessen i landet. Vi vil overgi våre våpen til den syriske hæren når vi oppnår en politisk løsning».

Hvor representativt dette er for kurderne i Afrin er ikke godt å si. Men det er klart at det må ha kommet som et sjokk for mange kurdere at USA ikke beskyttet dem da den tyrkiske hæren rykket inn mot dem i Afrin. Tyrkia satte inn 70 bombefly i sin operasjon «olivenkvisten» mot USAs kurdiske allierte i Afrin, skriver Vox, og USA lot det skje nesten uten så mye som en protest. Journalisten Alex Ward, skriver følgende:

«But experts tell me the US may have laid the groundwork for Turkey’s assault. Last week, the US announced it would help train a 30,000-strong, Kurdish-led border force in Syria. And on January 17, Secretary of State Rex Tillerson said in a high-profile speech that American troops would remain in Syria indefinitely to keep ISIS down and push back against Iran’s growing regional influence.
Turkey vehemently opposed both plans and likely used the news as pretext for a long-planned campaign against the Kurds. “Ankara saw an opening and took it,” Aaron Stein, a Turkey expert at the Atlantic Council think tank, said in an interview.
That means the US now has to play a dangerous game: Try not to anger Turkey any further while still showing support for its Kurdish friends.»

USA har på denne måten klart å provosere to av sine viktigste allierte i denne delen av regionen: Tyrkia og YPG. Det er nokså karakteristisk for den måten USA driver politikk og krig på for tida. Det virker som krigen i seg sjøl, og kaoset den skaper, er viktigere enn den langsiktige politikken. En behøver ikke være noen Sun Tzu eller von Clausewitz for å slå fast at slik krigføring er strake veien til nederlaget. Og underveis klarer USA og deres vekslende allierte å skape mye død, ødeleggelse og elendighet.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelProfitten i Kungälv ikke stor nok for Orkla, flytter til Latvia
Neste artikkelDuker for velferdsprofitørene
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).