Italiensk politi kan fjerne «falske nyheter»

0
Storebror ser deg. Skjermdump fra video.

Politiet i Italia får myndighet til å fjerne nyheter som vurderes som «fake news», skriver NTB. Byrået skriver videre:

«Den nye ordningen ble presentert denne uken, i forkant av valget i Italia som skal holdes 4. mars. Ved å fylle ut et skjema på nett kan italienere be eksperter i politiet om å bekrefte eller avkrefte innholdet i nyhetsartikler.

Blir konklusjonen at det er snakk om «falske nyheter» og uriktige opplysninger, kan politiet sende ut en offisiell uttalelse om saken. I ytterste konsekvens kan nyheter bli fjernet fra nettsider.»

– Dette er et fullstendig transparent og legitimt verktøy, sier innenriksminister Marco Minniti.

Den italienske avisa Il Foglio omtaler den nye planen her.

Minniti prøver å selge inn den nye loven som «et servicetiltak for innbyggerne» og «ikke noe Storebror-tiltak». Trøsten er altså at det skal bygges et angiversystem der innbyggerne kan anmelde det de mener er «fake news», og så får politiet myndighet til å stenge slike nettsider.

nextquotiniano.it kaller dette innføring av Sannhetsministeriet og Commissariato della Polizia di Stato Online.

Italia har som kjent visse tradisjoner både med angiversystem og sensur, men denne gangen er det ikke fascistene som lanserer det, men derimot sosialdemokratene. At main stream media er kjent for å spre massive mengder falske nyheter, er noe Minneti og Renzi ikke tar inn over seg. Det de er redde for er kritisk presse som avslører den politiske svindelen som la casta politica driver med.

Forrige artikkelGlem Truman-myten: Hvem var det egentlig som startet Korea-krigen?
Neste artikkelBT Junior: «USA passer på oss»
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).