BT Junior: «USA passer på oss»

0
Erna Solberg og Donald Trump i Det hvite hus

Av Terje Alnes.

Alle barn kan sove trygt, onkel Donald passer på oss. Slik vil Bergens Tidende berolige engstelige barn som bekymrer seg over nyhetene.

BT Junior er Bergens Tidendes digitale nyhetstjeneste for barn og unge. Hver lørdag har de også en side i avisen, for de aller yngste avisleserne.

BT 130118
Faksimile av BT Junior 13. januar 2018

Lørdag 13. januar hadde redaksjonen funnet det passende å skrive en hovedsak om Erna Solbergs møte med Donald Trump. Mange barn hadde nok fått med seg at statsministeren var ”over there” og hadde fått audiens hos selveste presidenten. Under overskriften ” – ”USA og Norge er gode venner” blir besøket forklart for barn. Det kan tenkes at enkelte voksne lesere hoppet i godstolen over hva som skrives.

For sikkerhets skyld hadde BT henvendt seg til USA-ekspert Hilmar Mjelde fra Universitetet i Bergen for å sikre faglig tyngde til saken. Mjelde forklarer at Erna Solberg er sjef i Norge, og Donald Trump er sjef i USA. De møttes for å snakke om viktige ting og for å bevare vennskapet mellom Norge og USA.

Hva snakket de om?

Mjelde forklarer at handel er viktig, og at landene nå skal kjøpe flere ting av hverandre.

For eksempel har Norge kjøpt militærutstyr fra USA, og USA kjøper fisk fra Norge. – Dette er bra for da er det noen som må gjøre jobben. Dermed kan flere som ikke har jobb, få jobb med å lage ting som USA kan kjøpe.”

Om noen barn skulle la seg skremme av nyheter om krig og terror kan Mjelde berolige:

” – USA passer på oss. USA har mange flere soldater enn oss, og det betyr at hvis Norge kommer i krig får vi masse hjelp.”

USA-eksperten legger likevel til at det i utgangspunktet ikke er noen som vil ha krig med Norge.

Den tredje hovedsaken var klima og miljø. Statsministeren sa til presidenten at USA må bli flinkere til å ta vare på naturen og miljøet. ”Det er bra fordi USA ikke er så flinke til det.

– Det er ikke sikkert at USA bryr seg om at Norge sa det. Norge er jo et pittelite land.”

BT Junior legger til at ”mens Erna Solberg prøver å forurense mindre, synes Donald Trump det er greit å forurense.”

Kanskje like greit å la være?

Om det er USA-eksperten fra Universitetet som ordlegger seg slik, eller om det er redaksjonen som skriver i en bevisst enkel og «barnslig» stil, er ikke godt å si. Uansett er artikkelen et eksempel på en type «journalistikk» som er oppsiktsvekkende maktservil. Noen får nok assosiasjoner til politisk propaganda.

Kampflykjøpet skyldes at det pågår en voldsom opprustning på vestlig side, som en følge av at pressen lar seg bruke i et politisk spill der Russland fremstilles som en alvorlig trussel mot Norge og NATO-alliansen. Dette politisk skapte trusselbildet drives frem av et militær-indistrielt kompleks. Konsekvensen er bl.a. at aksjekursene i våpenindustrien går til himmels. Norges kjøp av kampfly fra USA vil koste oss 71,5 milliarder reelle 2017-kroner, den totale kostnaden for hele kampflykjøpet er stipulert til 268,1 milliarder kroner frem til 2054.

Det er altså ikke så enkelt som at «handel er viktg».

Det er heller ikke slik at «USA passer på oss». USA er derimot en livsfarlig alliert som kan føre Norge ut i en ny storkrig. I løpet av det siste året har USA etablert baser på norsk jord, og den amerikanske øverstkommanderende i Norge har sagt at vi må være forberedt på krig!

Det er dette som er begrunnelsen for kamflykjøpet. Vi kan være helt sikre på at disse flyene, med norske piloter, vil bli brukt i USAs tjeneste.

BT Junior forteller barn politiske eventyr. Når «journalistikk» får slike uttrykk er det kanskje like greit å la være. Men en ting har nok USA-eksperten rett i: Norge er et pittelite land, og Donald Trump bryr seg neppe særlig om hva Erna Solberg sier.

 Kilder:

«Hva koster egentlig nye kampfly?», regjeringen.no 07.11.17,» «– Jeg håper jeg tar feil, men det er en krig som kommer», abcnyheter.no 22.12.17


 

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Terje Alnes.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelItaliensk politi kan fjerne «falske nyheter»
Neste artikkelUSA vil dele Syria i to