Hvorfor skyter ikke Syria mot Tyrkias fly i Afrin?

0
Tyrkiske styrker kjemper også på bakken i Afrin. Kilde: Hurryiet.

Tyrkia bedriver en ulovig intervensjonskrig i den nord-syriske regionen Afrin. Syria har fordømt intervensjonen og med rette kalt den ulovlig. Men ellers har ikke Syria foretatt seg mye. Og heller ikke Russland, som faktisk trakk tilbake sine observatører fra Afrin forut for det tykiske angrepet. Hva er det som skjer?

USAs strategi mislykkes igjen og kurderne sviktes nok en gang

Tyrkias angrep, som fo rikkerhets skyld bærer det orwellske navnet «olivenkvisten», retter seg mot de kurdiske YPG-styrkene, som altså er USAs nærmeste allierte i Syria. For svært kort td siden erklære USAs utenriksminister Rex Tillerson at USA ville bygge opp en grensestyrke på 30.000 soldater for å kontrollere et område i Nord-Syria. Dette ville ble en kurdiskkontrollert styrke med tilførsel av soldater fra diverse terroristgrupper. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan reagerte hardt og umiddelbart. Han gjorde det klart at en slik styrke ville bli sett på som terrorister og ville bli knust av Tyrkia. Det fikk USAs UD til å begynne å ro og si at når de hadde sagt «border protection force», så mente de ikke det. USA trodde antakelig at Erdogan bløffet da han sa at Tyrkia ville angripe Afrin. Men da de så gjorde det, sto USA sjakk matt. Kurderne tryglet USA om å innføre en flyforbudssone i Afrin. Kravet var både håpløst og dødfødt. USAs bombefly måtte ha tatt av fra Incirlik-basen i Tyrkia for å gjennomføre slik bombing. Der deler de rullebane med det tyrkiske flyvåpnet. USA har heller ikke råd til en splitt med det landet som har NATOs neststørste hær. Derfor har det blitt med noen svake protester fra USA og deres andre NATO-aiiertes side.

Det kurderne har drømt om er å tilkjempe seg en korridor fra Rojava-enklaven i nordøst-Syria via Afrin til Middelhavet. Men noe slikt vil verken Tyrkia eller Syria finne seg i.

Syrias knipe

Så mye som Syria er i mot en kurdisk stat på sitt territorium, like mye er de imot en tyrkiskkontrollert enklave. Samtidig har Syria mer enn nok med å kjempe mot al-Nusra og IS i Idlib. Derfor er Syria i en skvis. En direkte konflikt med Tyrkia på toppen av det, ville blitt farlig, for å si det svakt.

Løsninga ser ut til å være at Syria tenker å la Tyrkia rake kastanjene ut av glørne for seg i Afrin, for så, når det er gjort, satse på at landet kan vinne kontrollen over området ved forhandlingsbordet i Astana.

Russland ønsker heller ingen direkte konfrontasjon med Tyrkia. Erdogan er riktignok en meget ustabil og uberegnelig partner, men Ruslland foretrekker et Tyrkia som de kan snakke med framfor et Tyrkia som opptrer som Russland fiende.

Kurderne sitter igjen med svarteper

De kurdiske styrkene i YPG har oppnådd mye gjennom sin allianse med USA og de har på sin side vært nyttige for USA. Men den kurdiske ledelsen har trodd på USA og at USA ville støtte dem hele veien fram. Men USA gjør, som stormakter har gjort før, når det kommer til det harde, så svikter de kurderne.

Forut for det tyrkiske angrept hadde det vært forhandlinger mellom kurderne og Syria/Russland, der de to sistnevnte tilbø å beskytte Afrin-kurderne mot Tyrkia, hvis de på sin side ville akseptere Syrias kontroll over Afrin. Dette avviste den kurdiske delegasjonen. Deretter gjorde Russland en avtale med Tyrkia som de facto ga Tyrkia frie hender i Afrin. Til gjengjeld godtar Tyrkia at Syria nedkjemper terroristene i Idlib. Kurderne kritiserer Russland for dette, men får til svar at det var de som valgte alliansen med USA. Og nå blir de sviktet av USA, slik kurderne i Irak ble det.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelAndra stater måste lämna Syrien och dess folk ifred!
Neste artikkelFBI-agenter snakket om «hemmelig klubb»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).