USAs flyvåpen vil bruke 90 millioner på Rygge flyplass

0

USA vil bruke over 200 millioner dollar neste år på å ruste opp flyplasser i Europa, melder Air Force Times. En av flyplassene er Rygge i Østfold.

I Kongressens budsjettdokument for 2018 står Rygge militære flyplass oppført med 10,3 millioner dollar, eller rundt 90 millioner kroner, til et såkalt QRA-formål, melder TV 2.

QRA er NATOs forkortelse for Quick Reaction Alert og brukes om flybaser der bevæpnede kampfly til enhver tid står beredt til å gå på vingene.

USA gjør dermed Rygge til en framskutt base i sin aggresjon mot Russland og gjør samtidig hovedstadsområdet rundt Oslo til et opplagt bombemål i tilfelle en krig mellom USA og Russland.

Kilde: Air Force Tomes.

Det er ikke sagt nøyaktig hva Rygge skal brukes til, men Air Force Times skriver at disse anleggene blant annet skal brukes til å utstasjonere kampfly av typen F-22 Raptor og F-35 Strike Fighter, samt rekonessanseutstyr.

De over 200 millioner dollar skal brukes på Keflavik-basen på Island, Rygge, Amari-basen i Estland, Lielvarde i Latvia, Siac og Malacky-basene i Slovakia, Kecskement i Ungarn, Campia Turzil i Romania og Sanem i Luxemburg.

Basene i Baltikum er ikke mange flyminutter unna Sankt Petersburg i Russland, og det finnes knapt en russer som ikke vil se på dette som på dette som et svært aggressivt tiltak. Den russiske militærledelsen må ta dette i betraktning i sin planlegging. Den har ikke noe alternativ

Tidligere har NRK meldt om at NATO skal være interessert i å etablere en dronebase på Rygge. Det kan fortsatt være aktuelt ut fra det Air Force Times skriver.

På NATOs toppmøte i juni 2015 ble det lagt fram en omfattende plan for krigsforberedelser mot Russland. En eventuell re-militarisering av Rygge og utplassering av tunge amerikanske våpen i Nord-Norge er to sider av samme sak: ledd i en eventuell krig mot Russland.

Forsvarsplanen av 2016 betyr en opprustning uten sidestykke. «Forsvarsrammen skal frem mot 2020 løftes til et nivå som ligger om lag 7,2 milliarder kroner over dagens nivå og som over de neste 20 årene skal dekke et merbehov på om lag 165 milliarder kroner.» Men enda alvorligere: Planen betyr en fullstendig underkastelse under NATOs (les USAs) militære kontroll. Vi blir en framskutt base og i tilfelle krig kanonføde for USA.

US Marines ønsker å gjøre Værnes i Trøndelag til sin hovedbase i Europa. Og de ønsker å gjøre Setermoen i Troms til en base for 400 Marines. Med en base for US Air Force på Rygge er da Norge i ferd med å bli uhyre raskt militarisert og totalt underlagt USAs offensive militære strategi.

Noe slikt har aldri skjedd i nyere norsk historie, ikke en gang under den verste delen av den kalde krigen.

Kanskje på tide at fredsbevegelsen våkner av tornerosesøvnen?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.