USAs flyvåpen vil bruke 90 millioner på Rygge flyplass

0

USA vil bruke over 200 millioner dollar neste år på å ruste opp flyplasser i Europa, melder Air Force Times. En av flyplassene er Rygge i Østfold.

I Kongressens budsjettdokument for 2018 står Rygge militære flyplass oppført med 10,3 millioner dollar, eller rundt 90 millioner kroner, til et såkalt QRA-formål, melder TV 2.

QRA er NATOs forkortelse for Quick Reaction Alert og brukes om flybaser der bevæpnede kampfly til enhver tid står beredt til å gå på vingene.

USA gjør dermed Rygge til en framskutt base i sin aggresjon mot Russland og gjør samtidig hovedstadsområdet rundt Oslo til et opplagt bombemål i tilfelle en krig mellom USA og Russland.

Kilde: Air Force Tomes.

Det er ikke sagt nøyaktig hva Rygge skal brukes til, men Air Force Times skriver at disse anleggene blant annet skal brukes til å utstasjonere kampfly av typen F-22 Raptor og F-35 Strike Fighter, samt rekonessanseutstyr.

De over 200 millioner dollar skal brukes på Keflavik-basen på Island, Rygge, Amari-basen i Estland, Lielvarde i Latvia, Siac og Malacky-basene i Slovakia, Kecskement i Ungarn, Campia Turzil i Romania og Sanem i Luxemburg.

Basene i Baltikum er ikke mange flyminutter unna Sankt Petersburg i Russland, og det finnes knapt en russer som ikke vil se på dette som på dette som et svært aggressivt tiltak. Den russiske militærledelsen må ta dette i betraktning i sin planlegging. Den har ikke noe alternativ

Tidligere har NRK meldt om at NATO skal være interessert i å etablere en dronebase på Rygge. Det kan fortsatt være aktuelt ut fra det Air Force Times skriver.

På NATOs toppmøte i juni 2015 ble det lagt fram en omfattende plan for krigsforberedelser mot Russland. En eventuell re-militarisering av Rygge og utplassering av tunge amerikanske våpen i Nord-Norge er to sider av samme sak: ledd i en eventuell krig mot Russland.

Forsvarsplanen av 2016 betyr en opprustning uten sidestykke. «Forsvarsrammen skal frem mot 2020 løftes til et nivå som ligger om lag 7,2 milliarder kroner over dagens nivå og som over de neste 20 årene skal dekke et merbehov på om lag 165 milliarder kroner.» Men enda alvorligere: Planen betyr en fullstendig underkastelse under NATOs (les USAs) militære kontroll. Vi blir en framskutt base og i tilfelle krig kanonføde for USA.

US Marines ønsker å gjøre Værnes i Trøndelag til sin hovedbase i Europa. Og de ønsker å gjøre Setermoen i Troms til en base for 400 Marines. Med en base for US Air Force på Rygge er da Norge i ferd med å bli uhyre raskt militarisert og totalt underlagt USAs offensive militære strategi.

Noe slikt har aldri skjedd i nyere norsk historie, ikke en gang under den verste delen av den kalde krigen.

Kanskje på tide at fredsbevegelsen våkner av tornerosesøvnen?

Forrige artikkelKampanje: Støtt steigan.no
Neste artikkelUSA bygger opp en ny hær av militante i Syria
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).