USAs flyvåpen vil bruke 90 millioner på Rygge flyplass

10

USA vil bruke over 200 millioner dollar neste år på å ruste opp flyplasser i Europa, melder Air Force Times. En av flyplassene er Rygge i Østfold.

I Kongressens budsjettdokument for 2018 står Rygge militære flyplass oppført med 10,3 millioner dollar, eller rundt 90 millioner kroner, til et såkalt QRA-formål, melder TV 2.

QRA er NATOs forkortelse for Quick Reaction Alert og brukes om flybaser der bevæpnede kampfly til enhver tid står beredt til å gå på vingene.

USA gjør dermed Rygge til en framskutt base i sin aggresjon mot Russland og gjør samtidig hovedstadsområdet rundt Oslo til et opplagt bombemål i tilfelle en krig mellom USA og Russland.

Kilde: Air Force Tomes.

Det er ikke sagt nøyaktig hva Rygge skal brukes til, men Air Force Times skriver at disse anleggene blant annet skal brukes til å utstasjonere kampfly av typen F-22 Raptor og F-35 Strike Fighter, samt rekonessanseutstyr.

De over 200 millioner dollar skal brukes på Keflavik-basen på Island, Rygge, Amari-basen i Estland, Lielvarde i Latvia, Siac og Malacky-basene i Slovakia, Kecskement i Ungarn, Campia Turzil i Romania og Sanem i Luxemburg.

Basene i Baltikum er ikke mange flyminutter unna Sankt Petersburg i Russland, og det finnes knapt en russer som ikke vil se på dette som på dette som et svært aggressivt tiltak. Den russiske militærledelsen må ta dette i betraktning i sin planlegging. Den har ikke noe alternativ

Tidligere har NRK meldt om at NATO skal være interessert i å etablere en dronebase på Rygge. Det kan fortsatt være aktuelt ut fra det Air Force Times skriver.

På NATOs toppmøte i juni 2015 ble det lagt fram en omfattende plan for krigsforberedelser mot Russland. En eventuell re-militarisering av Rygge og utplassering av tunge amerikanske våpen i Nord-Norge er to sider av samme sak: ledd i en eventuell krig mot Russland.

Forsvarsplanen av 2016 betyr en opprustning uten sidestykke. «Forsvarsrammen skal frem mot 2020 løftes til et nivå som ligger om lag 7,2 milliarder kroner over dagens nivå og som over de neste 20 årene skal dekke et merbehov på om lag 165 milliarder kroner.» Men enda alvorligere: Planen betyr en fullstendig underkastelse under NATOs (les USAs) militære kontroll. Vi blir en framskutt base og i tilfelle krig kanonføde for USA.

US Marines ønsker å gjøre Værnes i Trøndelag til sin hovedbase i Europa. Og de ønsker å gjøre Setermoen i Troms til en base for 400 Marines. Med en base for US Air Force på Rygge er da Norge i ferd med å bli uhyre raskt militarisert og totalt underlagt USAs offensive militære strategi.

Noe slikt har aldri skjedd i nyere norsk historie, ikke en gang under den verste delen av den kalde krigen.

Kanskje på tide at fredsbevegelsen våkner av tornerosesøvnen?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Steigan etterlyser “fredsbevegelsen” og det er jo naturlig det. Men siden den amerikanske militære okkupasjonen av Norge har pågått i høy fart i over et år nå,må man alternativt stille spørsmålet: hvor i granskauen er de påstått sosialistiske partiene i Norge hen?
  Her er ikke blitt opprettet noen aksjonsgruppe for oppretthold av norsk basepolitikk av 1949,her finnes ingen løpesedler,ingen stands på gatene,ingen underskriftskampanje i Klassekampen - kort: nichts nothing.
  Det man kan begynne å lure på om det norske “venstre” har tenkt å følge i greske Syrizas fotspor som legger ut hele landet for amerikansk-israelsk krigsplanlegging og melder seg på for den forestående krigen mot Hizballah-Syria-Iran.
  Det er ikke så lenge siden Syriza av den norske venstresida ble utropt til deres fyrtårn i Europa,men er det ingen som har tenkt å slukke dette? Eller er det “in” med imperialistiske krigsforberedelser nå?
  Svar utbedes gjerne.

 2. Avatar for sharkamov sharkamov says:

  Meanwhile, in the land of the not-so free;

  “Congress quietly passed a budget outline with $1.8 trillion in health care cuts”.

  • Connecting the dots have never been easier . . . . . . . . .
 3. Kan det være at venstresiden ble kompromittert etter 22/7-2011?
  Det er klart for alle som har undersøkt nærmere, at Anders Behring Breivik ikke var alene om udåden.
  Dette vet sannsynligvis samtlige Norske Topp Politikere, inklusive Venstresiden og Norsk presse.
  Derfor denne øredøvende stillheten.

  Norge er nå, i følge offisielle Russiske kilder, betraktet som mål for Russiske kjernefysiske våpen.

 4. Jeg hører gjerne,Dagfinn Klausen,hva du legger i det at venstresiden ble kompromittert av 22/7? Jeg skjønner selv med beste vilje ikke hva det skulle bestå i.
  Ellers har jeg ikke et eneste sekund kjøpt den offisielle versjonen av 22/7.

 5. Med mindre du har tilgang på informasjon som er båndlagt offentligheten, har du vel til dels besvart ditt eget spørsmål.
  Antar at våre politikere har blitt briefet på hva som egentlig skjedde 22/7-2017, og dermed fraskrevet seg muligheten, til å stå frem senere med sannheten.
  Toppolitikerne våre er jo integrert lenger opp, gjennom deltakelse i Bilderberger, Trilateral Commission, støtte til GAVI, Clinton Foundation o.l.

  Konkrete resultat av 22/7-2017 var kort oppsummert:

  1. Norge hadde besluttet å trekke seg fra krigen i Libya - men hadde senere ingen problemer med å stille i Ukraina og Syria
  2. Rammeavtalen med Russland om Stockman-feltet ble kansellert
  3. Blokkaden av Israel, med Støre avbildet på Utøya, vedrørende Palestina, har ingen hørt mere om

  Er selv “Politisk Ateist”, men mitt håp er, at Carl I Hagen, som nå for annen gang er fratatt opplagte verv, tar opp kampen. Han er sannsynligvis en av de få, som ikke er kompromittert, og som nå har lite å tape.

 6. Beklager. Glemte sannsynligvis det viktigste.

  1. Stoltenberg ble utnevnt som Generalsekretær i NATO - gjenvalgt for ett år, da sannsynligheten for ny konflikt i Libanon mot Hezbollah/Iran/Russland er stor.
 7. Jeg skjønner deg bedre nå,Klausen,men det var dette med “venstresiden” som stoppet opp for meg. jeg har aldri tilregnet det imperialistiske og globalistiske AP noen som helst venstrekarakter,det er noe redaktør Braanen i Klassekampen får holde på med. men hvordan AP kunne slippe så lett unna med BoykottIsrael-massakren er høyst merkelig av ansvarsfraskrivelse.

 8. Avatar for Vivian Vivian says:

  Jo, det fins aksjonsgrupper!!! Et nettverk har holdt på i snart 1 år og har bla.a hatt et vellykket debattmøte på Litteraturhuset i Oslo 30. mai med temaet “NATO - en trussel og en moralsk fallitt for Norge”. Vi samlet deler av fredsbevegelsen og NATO-motstandere til demonstrasjonen i Gøteborg 16. september mot krigsøvelsen Aurora. 20-30 nordmenn deltok på marsjen, seminarer osv. Det ble starten på et nordisk samarbeid som kommer til å materialisere seg i et åpent aksjonsmøte i februar-mars for å stifte en felles nordisk aksjon mot megaøvelsen Trident Juncture 18 neste høst. De siste opplysningene om bruken av Rygge/Borg havn i Fredrikstad gjør aksjonen ikke mindre nødvendig… Vi ser tegninga: Innsatsstyrker og materiell skal fraktes til Norge for å forflyttes gjennom Sverige (den tragiske Värdslandsvatalen) til Østersjøkysten. Følg med hos Stopp NATO og Norge ut av NATO. Det er ikke lett å få inn avisinnlegg, men noen av oss har etter litt krangling lykkes i Klassekampen og Dagsavisen. Friheten har vært greiere :wink: Nettverket består av “biter” av fredsbevegelsen og flere grupper av NATO-motstandere og er etablert i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger - Trømsø står for tur. Følg med på våre aktiviteter via nettstedene og mailinglister!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere

Historisk kommentararkiv

10 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.