Presset Norge til krigsdeltakelse

6
Norsk soldat i Afghanistan. Foto: Forsvaret

USA drev en hemmelig påvirkningskampanje for å trekke Norge dypere inn i Afghanistan-krigen, ifølge til nå ukjente WikiLeaks-dokumenter.

Norsk soldat i Afghanistan. Foto: Forsvaret

Dette skriver frilansjournalisten Eirik Vold i Ny Tid.

Avsløringene:

 • Konfidensielle dokumenter fra USAs ambassade i Norge viser at USAs diplomater gjennomførte en omfattende påvirkningskampanje overfor norske myndigheter og opinion for å øke norsk krigsdeltakelse i Afghanistan.
 • Diplomatene vedgikk at desinformasjon og hemmelighold var nødvendig for å få Norges befolkning til å støtte krigen. Det var viktig å holde påvirkningskampanjen skjult for norsk opinion.
 • Spesielt viktig var det å sørge for at nordmenn fortsatte å tro at det norske bidraget var sivilt og humanitært, samtidig som man presset på for å utvide den militære innsatsen.
 • Amerikanerne anså Norge som en «vippenasjon»: Norge måtte dras med i krigen for å få andre europeiske land til å komme etter.
 • USA fryktet at fredstilhengerne i SV ville stå i veien for målet om økt norsk krigsinnsats.

Artikkelen til Vold bør leses i sin helhet, for den er veldokumentert, avslørende og grundig. Les den her.

Endene som stilte seg på rekke

De lekkede dokumentene viser at USAs regjering vurderte det slik at SV ville ha kunnet stoppe krigsinnsatsen, fordi amerikanerne trodde at Jens Stoltenberg ikke ville latt sin regjering gå i oppløsning for å sikre en krigsdeltakelse:

«Ifølge MOD [Det norske forsvarsdepartementet] var en av endene som allerede hadde stilt seg på rekke, utenriksminister Jonas Støre. Den virkelige utfordringen av Strøm Erichsen [sic] og Støres kombinerte vekt vil komme fra juniorregjeringspartner/fredstilhengerne/Afghanistan-skeptikerne i Sosialistisk Venstreparti (SV). Norges nåværende Afghanistan-utplassering er bitre piller å svelge for SV, og det å støtte ISAF med SOF [Special Operations Forces] kan være for mye for SV. Et av statsminister Jens Stoltenbergs hovedmål har vært å holde sin regjeringskoalisjon sammen. Om SV ikke kan mobbes til å gå med på SOF-utplassering til ISAF, vil ikke Stoltenberg la sin koalisjon falle fra hverandre for å støtte planene til sine forsvars- og utenriksministre om å gjennomføre utplasseringen.»

Dette dokumentet kan leses i original her.

Kommentar:

Det samme var antakelig tilfelle i forbindelse med krigen mot Syria. Hadde SV sagt nei, ville ikke Stoltenberg ha kunnet ture fram som han gjorde og satt Norge i spissen for bombinga av Libya.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Jeg lurer på om noen av de ansvarlige politiske toppene som satt i den rødgrønne regjeringen noensinne ligger våkne om natta og tenker på de norske bombetoktene i Libya og alle de uskyldige som fikk livene sine ødelagt der?

  • Det er ikke noe å lure på, svaret er nei og det gjelder alle på stortinget. Hvis det ikke var tilfellet så hadde Norge aldri deltatt i krigene til zionistene eller i det minste så ville det blitt oppvaskmøte. Krigsprofitørerene har styrt verden mye lengre enn folket ønsker å vite.

   • Så vidt jeg forstår har det vært en intern oppvask i SV. Men det hjelper ikke stort når ingen tar ansvar utad, og det ikke er blitt noe rettslig etterspill for de som tok beslutningene om å dra Norge med USAs og NATOS ukonstitusjonelle angrepskriger i fremmede land.

 2. Dette anvar bør tynge SV. Fredsnasjonen Norge eksisterer ikke lenger, og spesielt etter Libya bombingen.

  Norge bør fratas retten til å dele ut Nobels fredspris. Bla når man i Norge kan avgjøre deltakelse i Libya krigen uten parlamentarisk behandling av saken i motsetning til hva som feks skjedde i Danmark (debatt i Folketinget med påfølgende avstemming hvor et stort mindretall sa nei til krigsdeltakelse). Når det gjelder utnevnelse av Hagen til Nobel komiteen blir alle formaliteter undersøkt og ivaretatt (da blir det bråk), men altså ikke når Norge går til krig.

 3. De feministisk førende kreftene i SV er i akkurat like lite beklagelse overfor Libya, som de var tilhenger av Hillary Clintons presidentkandidatur. Ingen krig er for liten for litt rettmessig kvinnekamp.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.