Når kunstig intelligens tar over kapitalforvaltninga

5

Nylig ble verdens beste sjakkcomputer feid av banen av av en algoritme. Algoritmen kalles AlphaZero og er utviklet for Google. På den andre sida av brettet satt det norskutviklede sjakkprogrammet Stockfish. AlphaZero vant 28 av 100 partier, skriver Teknisk Ukeblad, mens 72 endte med remis. Stockfish hadde altså null seire av 100 mulige.

Det er stor forskjell på Stockfish og AlphaZero. TU skriver:

Mens Stockfish styres av tusenvis av regler utviklet av mennesker, har AlphaZero lært seg opp helt selv ved hjelp av maskinlæring.

Google-algoritmen ble kun matet med sjakkspillets regler. Deretter ble AlphaZero satt til å spille mot seg selv. Dette gjorde den ved hjelp av Monte Carlo-metoden, som utforsket potensielle trekk tilfeldig.

AlphaZero var altså ikke matet med strategier, men lærte seg å spille gjennom å spille og trekke erfaringer. Det førte til en helt ny måte å spille på. AZ spilte urtolig aggressivt, sier ekspertene. Den ga blaffen i om den tapte offiserer. Den bare gikk nådeløst inn for å vinne – og gjorde det.

Aladdin og kapitalforvaltning

I artikkelen Verdensøkonomiens nye herrer steigan.no skriver John Berger om det systemet kapitalforvalningsselskapet BlackRock bruker for å styre verdens største kapitalportefølje:

Blackrocks strategier blir for eksempel ikke fattet av gråhårete menn i herreklubber mens de sitter i komfortable lenestoler med en sigar og et glass single malt, men av en datamaskin som heter Aladdin. Men begrepet datamaskin gir et for usselt inntrykk; Aladdin er en klynge av 6000 meget kraftige datamaskiner som regnes som den største «risikovurderings-maskinen» i verden og forvalter 30.000 porteføljer, inkludert 170 pensjonskasser med et samlet volum på 15.000 milliarder euro – det er 10% av alle globale aktiva. Eller for å si det på en annen måte: Aladdin er den som bestemmer mest i finanssystemet.

Hvem gir Aladdin opplysninger, hvem programmerer algoritmene som styrer verden? Ikke bare de beste datafolkene, matematikerne og ingeniørene, men også framfor alt de beste biologene, kjemikerne og selv de beste legene som forlater en av de verdensberømte Ivy League-universitetene hvert år. Nå for tiden får de tilbud om en kongelig gasje fra finanssektoren for å perfeksjonere algoritmer.

Etter omtalen ser det ut som om Aladdin er verdensøkonomiens svar på Stockfish. Det er et datastyrt ekspertsystem. Men hva skjer når AlphaZero tar over Aladdin, altså når ekspertsystemet tas over av kunstig intelligens?

Stephen Hawkings advarsel

Den verdensberømte fysikeren Stephen Hawking har flere ganger advart mot at AI – kunstig intelligens er en trussel mot menneskeheten. I et intervju nylig sa han:

I fear that AI may replace humans altogether. If people design computer viruses, someone will design AI that improves and replicates itself. This will be a new form of life that outperforms humans.

AlphaZero er et langt skritt i den retninga Hawking frykter. For hva skjer den dagen AZ tar over Aladdin? Da vil det ikke lenger være menneskeskapte ekspertsystemer som styrer kapitalforvaltninga, men en programvare som sjøl lærer hvordan kapitalmarkedet kan utnyttes maksimalt for å vinne. AZ vil være like aggressiv og nådeløs der som i sjakkspillet.

Eller hva når AlphaZero tar over styring av de militære systemene? Det vil ikke ligge noe menneskelig tvil eller vurdering bak, men rå kalkyle av hva som er mest fordelaktig for å vinne.

AlphaZero er altså utvilet av verdens største selskap, Alphabet, og det selskapet tenker på veldig mye annet enn å spille sjakk. Hawking kan få rett mye fortere enn vi aner.

KampanjeStøtt oss

5 KOMMENTARER

 1. Så lenge vi lar privatkapitalismens oligarki ha eierskap til, og fritt spillerom med AI, så er det de herskende pengeflytterne som vinner. Deres spill kjenner vi. Det er å oppnå størst mulig formue (størst mulig eierskap til territorier og ressurser) for deres indre krets. Før eller siden vil de komme til å krige seg imellom om de gjenværende territorier og ressurser. Da bryter deres imperium sammen, slik alle imperier historisk har gått til grunne.

  Spørsmålet er til hvilken kostnad for mennesker, og annet liv på jorden, en selvforskyldt kollaps og kapitalistisk selvdestruksjon den globaliserte styrende overklassen av oligarker vil forårsake.

  Løsningen er, som den alltid har vært, at folket tar makten fra oligarkene (føydalherrene), slik at folket selv bestemmer hva som er AI spillets premisser for å vinne. Det må være premisser som optimaliserer naturens evne til å reprodusere livets eksistensielle forutsetninger. Premisser som hjelper naturen til å vinne ved hjelp av det mangfold av økologiske prosesser vi vet at livets eksistensielle forutsetninger består av.

 2. ‘Rat race to the bottom’ Teknikk utvikling har resultert i en ny spilleplan men demokratiet og dess institusjoner lever på 80 tallet i tankegangen og handling. Det utover hinsidig korrupsjon…

 3. Jeg tror det er en del misforståelser ute å går her. AI er en oppfinnelse, som alt annet. Det kan misbrukes. Hvis jeg oppfant kruttet, kan jeg ikke hindre andre i å bruke denne oppfinnelsen til å drepe folk. Det er ikke mer mystisk enn det……

  Oppfinneren vil aldri kunne bli overtatt av sin egen oppfinnelse, men andre kan misbruke den.

  • Det var en trangsynt og ulogisk kommentar. «AI er en oppfinnelse, ergo kan den ikke overta sin oppfinner….» Det er jo nettopp det som er det skremmende med AI, ikke sant? -At det er en oppfinnelse som kan overta sin oppfinner.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.