Kina og Iran kutter ut dollar i bilateral handel

0

Av-dollariseringa fortsetter. Iran og Kina er nå blitt enige om å kutte ut dollar i handelen seg i mellom. Dette sier sjefen for den iranske sentralbanken, Valiollah Seif.

Dette er et nytt skritt i retning av det man i Kina kaller av-dollarisering av verdenshandelen. Siden en god del av handelen mellom Iran og Kina dreier seg om olje og gass, betyr det også et slag mot petrodollarsystemet, som igjen er grunnlaget for dollarens internasjonale hegemoni.

Som meldt her tidligere, er Kina i ferd med å etablere en ny standard for oljehandel basert på yuan og konvertibel i gull. En slik standard vil få betydning for oljehandelen i hele Asia, og siden Kina er verdens største oljeimportør vil den nye standarden få betydning for all internasjonal handel med olje.

Luke Gromen, som er grunnlegger av det USA-baserte FFTT, et selskap for makroøkonomisk analyse, sier at reglene for internasjonal oljehandel kan bli skrevet helt om. Oljekontrakter som er konvertible i gull vil også være svært fristende også for andre som selger olje, og da begynner dominoene i dollarsystemet å ramle en etter en.

Siden avtalen mellom USA og Saudi-Arabia i 1973, som etablerte petrodollaren, har alle som vil kjøpe olje, og det er i praksis alle, vært nødt til å gå veien om dollar. Dette har sikret en kontinuerlig etterspørsel etter dollar, noe som har gjort det mulig for USA å trykke så mange dollar landet måtte ønske, og finansiere sitt økende underskudd på den måten. Skulle Kina lykkes i å etablere en ny standard som feier petrodollaren til side, vil det også innvarsle slutten på USAs verdenshegemoni.

Carl Weinberg, som er sjef for High Frequency Economic, mener at også Saudi-Arabia vil måtte akseptere en oljeprising i yuan. Han sier til USA Today:

«I believe that yuan pricing of oil is coming and as soon as the Saudis move to accept it — as the Chinese will compel them to do — then the rest of the oil market will move along with them.»

Og skjer dette, er petrodollarens dager talte.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMelding til NVE
Neste artikkelStoltenberg og Angelina Jolie: «Nato må kjempe for kvinnene»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).