Kina og Iran kutter ut dollar i bilateral handel

0

Av-dollariseringa fortsetter. Iran og Kina er nå blitt enige om å kutte ut dollar i handelen seg i mellom. Dette sier sjefen for den iranske sentralbanken, Valiollah Seif.

Dette er et nytt skritt i retning av det man i Kina kaller av-dollarisering av verdenshandelen. Siden en god del av handelen mellom Iran og Kina dreier seg om olje og gass, betyr det også et slag mot petrodollarsystemet, som igjen er grunnlaget for dollarens internasjonale hegemoni.

Som meldt her tidligere, er Kina i ferd med å etablere en ny standard for oljehandel basert på yuan og konvertibel i gull. En slik standard vil få betydning for oljehandelen i hele Asia, og siden Kina er verdens største oljeimportør vil den nye standarden få betydning for all internasjonal handel med olje.

Luke Gromen, som er grunnlegger av det USA-baserte FFTT, et selskap for makroøkonomisk analyse, sier at reglene for internasjonal oljehandel kan bli skrevet helt om. Oljekontrakter som er konvertible i gull vil også være svært fristende også for andre som selger olje, og da begynner dominoene i dollarsystemet å ramle en etter en.

Siden avtalen mellom USA og Saudi-Arabia i 1973, som etablerte petrodollaren, har alle som vil kjøpe olje, og det er i praksis alle, vært nødt til å gå veien om dollar. Dette har sikret en kontinuerlig etterspørsel etter dollar, noe som har gjort det mulig for USA å trykke så mange dollar landet måtte ønske, og finansiere sitt økende underskudd på den måten. Skulle Kina lykkes i å etablere en ny standard som feier petrodollaren til side, vil det også innvarsle slutten på USAs verdenshegemoni.

Carl Weinberg, som er sjef for High Frequency Economic, mener at også Saudi-Arabia vil måtte akseptere en oljeprising i yuan. Han sier til USA Today:

«I believe that yuan pricing of oil is coming and as soon as the Saudis move to accept it — as the Chinese will compel them to do — then the rest of the oil market will move along with them.»

Og skjer dette, er petrodollarens dager talte.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.