Jubelår for verdens aller rikeste

0
Amazon-sjefen Jeff Bezos er nå verdens rikeste person. Foto: Drew Angerer/NTB scanpix

Av Øyvind Andresen.

Verdens 500 rikeste økte formuen med 1000 milliarder dollar i 2017, ifølge Bloombergs nyeste oversikt. Igjen er det gode nyheter for de rikeste slik det har vært i årene etter finanskrisa. Mens  millioner av mennesker ble kasta ut i fattigdom, sult og arbeidsledighet, kan sjampanjekorkene sprette på nyttårsaften hos den ene prosenten som nå eier like mye som resten av menneskeheten.

Dagens Næringsliv skriver 28/12:

Bloombergs «Billionaire Index» viser at de 500 rikeste i snitt økte sine netto formuer med 23 prosent i år. Samlet sitter disse 500 personene nå på en formue vurdert til 5.300 milliarder dollar (cirka 43.600 milliarder kroner). Det er til sammenligning 14 ganger Norges bnp i fjor på 3.112 milliarder kroner – som er verdien av alle varer og tjenester som ble produsert.

Bezos forbi Gates

Største økning i formue har Amazon-sjefen Jeff Bezos. Hans formue skjøt i været med 34,2 milliarder dollar, tilsvarende 53 prosent, til temmelig nøyaktig 100 milliarder dollar. Det er første gang noen person i verden snuser på denne «magiske» grensen.

Bezos passerte dermed Microsoft-grunnlegger Bill Gates som verdens rikeste mann. Gates har ligget på topp siden 2013, men måtte nøye seg med en formuesøkning på 9,17 milliarder dollar i år, tilsvarende 11,1 prosent, til 91,6 milliarder dollar (i overkant av 750 milliarder kroner).

De neste plassene:

På de neste plassene over verdens rikeste personer ved utgangen av 2017 følger:

nr. 3:  investor Warren Buffett, USA  (85,5 milliarder dollar),

nr. 4:  kleskongen, blant annet eier av  Zara Amancio Ortega, Spania (75,7 milliarder dollar)

nr 5:  Facebook-gründer Mark Zuckerberg (73,2 milliarder dollar)

nr 6:  franske Bernard Arnault (63,6 milliarder dollar, eier og direktør av LVMH Moët Hennessy • Louis Vuitton S.A., ofte forkortet til LVMH,  et fransk holdingselskap og et av verdens største selskap innen luksusproduktbransjen)

nr 7: den meksikanske investoreren Carlos Slim (62,3 milliarder dollar)

nr 8:  amerikanske Larry Ellison (53,1 milliarder dollar, Oracle Corporation)

Etter Bezos var det det ifølge Bloomberg den kinesiske eiendomsutvikleren Hui Ka Yan som økte formuen mest i år. Hans formue økte utrolige 364 prosent til 34,3 milliarder dollar.

Andre interessante rikinger:

nr 10:   svenske Ingvar Kamprad (IKEA)

nr 49:  svenske Stefan Persson (Hennes & Mauritz)

nr 139:   Kypros rikeste mann, John Fredriksen, som for øvrig innkasserte en halv milliard i mai 2017 ved at han solgte aksjer i det tidligere statlig eide eiendomsselskapet Entra.

Fredriksen kan takke de rød-grønn for dette, for første ledd i privatiseringa av Entra skjedde under Stoltenberg 3 i 2011. Men skatt til Norge vil ikke Fredriksen betale!

nr. 409: kjøpmannen Odd Reitan

nr. 424: hotelleier og turgåer  Olav Thon

nr. 449: den kjente sjarmør Stein Erik Hagen som blir behandlet som en paria i det norske samfunnet, ifølge egne utsagn

 

Først publisert her.

Forrige artikkelTil Ungdommen
Neste artikkelHört talas om statsterrorism?