Jubelår for verdens aller rikeste

1
Amazon-sjefen Jeff Bezos er nå verdens rikeste person. Foto: Drew Angerer/NTB scanpix
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen.

Verdens 500 rikeste økte formuen med 1000 milliarder dollar i 2017, ifølge Bloombergs nyeste oversikt. Igjen er det gode nyheter for de rikeste slik det har vært i årene etter finanskrisa. Mens  millioner av mennesker ble kasta ut i fattigdom, sult og arbeidsledighet, kan sjampanjekorkene sprette på nyttårsaften hos den ene prosenten som nå eier like mye som resten av menneskeheten.

Dagens Næringsliv skriver 28/12:

Bloombergs «Billionaire Index» viser at de 500 rikeste i snitt økte sine netto formuer med 23 prosent i år. Samlet sitter disse 500 personene nå på en formue vurdert til 5.300 milliarder dollar (cirka 43.600 milliarder kroner). Det er til sammenligning 14 ganger Norges bnp i fjor på 3.112 milliarder kroner – som er verdien av alle varer og tjenester som ble produsert.

Bezos forbi Gates

Største økning i formue har Amazon-sjefen Jeff Bezos. Hans formue skjøt i været med 34,2 milliarder dollar, tilsvarende 53 prosent, til temmelig nøyaktig 100 milliarder dollar. Det er første gang noen person i verden snuser på denne «magiske» grensen.

Bezos passerte dermed Microsoft-grunnlegger Bill Gates som verdens rikeste mann. Gates har ligget på topp siden 2013, men måtte nøye seg med en formuesøkning på 9,17 milliarder dollar i år, tilsvarende 11,1 prosent, til 91,6 milliarder dollar (i overkant av 750 milliarder kroner).

De neste plassene:

På de neste plassene over verdens rikeste personer ved utgangen av 2017 følger:

nr. 3:  investor Warren Buffett, USA  (85,5 milliarder dollar),

nr. 4:  kleskongen, blant annet eier av  Zara Amancio Ortega, Spania (75,7 milliarder dollar)

nr 5:  Facebook-gründer Mark Zuckerberg (73,2 milliarder dollar)

nr 6:  franske Bernard Arnault (63,6 milliarder dollar, eier og direktør av LVMH Moët Hennessy • Louis Vuitton S.A., ofte forkortet til LVMH,  et fransk holdingselskap og et av verdens største selskap innen luksusproduktbransjen)

nr 7: den meksikanske investoreren Carlos Slim (62,3 milliarder dollar)

nr 8:  amerikanske Larry Ellison (53,1 milliarder dollar, Oracle Corporation)

Etter Bezos var det det ifølge Bloomberg den kinesiske eiendomsutvikleren Hui Ka Yan som økte formuen mest i år. Hans formue økte utrolige 364 prosent til 34,3 milliarder dollar.

Andre interessante rikinger:

nr 10:   svenske Ingvar Kamprad (IKEA)

nr 49:  svenske Stefan Persson (Hennes & Mauritz)

nr 139:   Kypros rikeste mann, John Fredriksen, som for øvrig innkasserte en halv milliard i mai 2017 ved at han solgte aksjer i det tidligere statlig eide eiendomsselskapet Entra.

Fredriksen kan takke de rød-grønn for dette, for første ledd i privatiseringa av Entra skjedde under Stoltenberg 3 i 2011. Men skatt til Norge vil ikke Fredriksen betale!

nr. 409: kjøpmannen Odd Reitan

nr. 424: hotelleier og turgåer  Olav Thon

nr. 449: den kjente sjarmør Stein Erik Hagen som blir behandlet som en paria i det norske samfunnet, ifølge egne utsagn

 

Først publisert her.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Som mann som har tapt sin sosioøkonomiske plattform i 2017, blir man selvsagt forbannet når man leser om disse menn som hylles for sin rikdom. Mens som taper var det ment at jeg bare skulle ligge der nederst i brønnen, lik Josef frarøvet sin kappe, uten å ytre det knyst. Da jeg knystet litt ble det ramaskrik, for tapere skal ikke ha noen stemme. Ikke en eneste person spurte hverken meg eller min kone hvordan vi hadde det etter å ha blitt frarøvet vår sosioøkonomiske posisjon, familien og slekta sviktet, og som mottrekk vil vi ikke ha noe mer med dem å gjøre. Lik en overlegen fotomodell signaliserer vi at vi trenger dem ikke, et sterkt handikappsignal. Ja, og hvorfor skulle vi trenge dem, da de mer enn tydelig har signalisert at for dem er vi verdiløse. Som asket skal sosioøkonomisk posisjon være irrelevant for meg, som om vi asketer og idealister ikke er mennesker, i motsetning til fyrster.

  På tross av at “Det biologiske mennesket” gjør det klinkende klart at tap av status og posisjon er det verste som kan vederkveges et menneske!

  Og hva tenkte denne finansfyrsten hos Nordeania på Toten da han utstedte vrakpanten på meg bak min rygg? Jeg vil gjerne gjøre det klart for ham, der han sitter på sin opphøyde banksjefsstol, at jeg hadde deltatt i denne bedriften i 38 år. I 20 av disse årene ytte jeg mitt ytterste, ikke bare 100%, men alt jeg maktet, fra morgen til kveld. Jeg presset meg selv så langt jeg klarte i disse årene, det var umulig for meg å arbeide hardere enn jeg gjorde, lik en konstant 100 meter sprint. Delvis har jeg helseskader etter dette. Mens du utsteder vrakpanten på meg og mener det er rett at jeg skal kastes ut av min bedrift etter en skitur i Øverbymarka på Gjøvik, med fire timers varsel!

  Vi må bare knuse disse menneskene, da de river i filler arbeidsplasser, slekter og familier. Men vi hyller dem og heier dem fram, de er våre helter, der de raserer jorden.

  “In theory, equally, capitalism is a wonderful system in which anyone willing to work hard can get ahead, and the invisible hand of the market inevitably generates the best possible state of affairs for everyone. In practice, as seen in actual capitalist societies? It sucks. Get past the rhetoric, and what happens is that social mobility becomes a convenient fiction; an inner circle of plutocrats controls the means of production, and uses economic power backed by political corruption to choke the free market and stomp potential competitors. Monopoly and oligopoly become the order of the day, wealth concentrates at the top of the pyramid, and you end up with the familiar sclerosis of the mature capitalist society, in which the workers who actually make the goods and provide the services can’t afford to buy them, resulting in catastrophic booms and busts, soaring unemployment, and the rise of a violent and impoverished underclass. Eventually this leads to the collapse of the system and its replacement by some other system of political economy.” - John Michael Greer

  - Systems That Suck Less

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere