Balansert over tid, NRK?

0
Bilde fra filmen om White Helmets som ble vist på NRK

Av Lars Birkelund.

«Virksomheten skal…….over tid være balansert», fra Paragraf 1d i NRK-plakaten. Men hvor lang tid, NRK? 100 år?

I år har NRK sendt i alle fall fire dokumentarer om Syria og alle er fiendtlige til Syrias FN-godkjente regjering og/eller ser på krigen gjennom «opprørernes» øyne, de som sloss mot regjeringen. INGEN av filmene har blitt sett gjennom vanlige syreres øyne, det flertallet av syrere som bor i regjeringskontrollerte områder og som støtter regjeringen.
Den siste i rekken av slike filmer, «Venner i krig», ble sendt 6. desember med reprise de to påfølgende kveldene. De øvrige har blitt sendt to eller flere ganger i løpet av året. En av dem, «Bashar al-Assad – fem år med borgerkrig», har blitt sendt så mange som 6-8 ganger siden januar og er fortsatt fritt tilgjengelig på NRKs nettsider.

NRK Ytring, som har gitt plass til hele ti «metoo-kronikker», refuserte denne teksten. Klassekampen aksepterte den i forkorta versjon. Dette er originalteksten med lenker.


Har NRK vært på billigsalg? Det at det finnes så mange slike filmer på markedet tyder i alle fall på at det er lett å få finansiering til slike filmer. Og distrubisjon, gjennom NRK, Netflix, HBO osv.Nyhetsdekningen gjennom snart 7 år følger samme mønster, skjønt etter min mening mindre ensidig etter frigjøringen av Aleppo for et år siden. Under kampene om Aleppo i fjor høst kunne man få inntrykk av at krigen i Syria var den første i verdenshistorien hvor det bare ble drept mennesker på den ene siden.

Er det balansert å slå fast som sikkert at krigen i Syria begynte med «folkeoppstanden mot Syrias diktator Bashar al-Assad» og at «regimet satte inn hæren og skarpskyttere mot fredelige demonstranter» (fra NRK/NTBs «Fakta om krigen i Syria) når det finnes massivt av vitnesbyrd om det motsatte?
Plassen tillater ikke at jeg nevner alle disse. Men jeg velger det som etter min mening er det viktigste, Qatars tidligere statsminister Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, som 25. oktober sa at den væpnede «opposisjonen» i Syria var under kommando av fremmede makter helt fra begynnelsen av: USA, Saudi Arabia, Tyrkia og Qatar.
«In an interview with Qatari TV Wednesday, bin Jaber al-Thani revealed that his country, alongside Saudi Arabia, Turkey, and the United States, began shipping weapons to jihadists from the very moment events «first started» (in 2011)……………… Qatar has «full documents» and records proving that the war was planned to effect regime change».
Er det balansert å slå fast som sikkert at Syrias president er en diktator når både valgobservatører, en rekke land og minst en av Assads motkandidater har gått god for presidentvalget i 2014?
«Hassan al-Nouri held a press conference at the Damascus Sheraton Hotel where he congratulated President Assad for «winning confidence of the Syrian people through winning the presidential elections»».
Er det tilfeldig at de landene, over 60 land, som sanksjonerer/fører krig mot Syria, som ønsker å styrte Syrias president IKKE godkjenner valget av ham, mens en mengde andre land har godkjent det? «The Gulf Cooperation Council, the European Union and the United States dismissed the election as illegitimate».
Er det balansert å slå fast som sikkert at Syrias regjeringshær har brukt kjemiske våpen når en terrorgruppe for lengst har innrømmet bruk av slike våpen: “On April 8, 2016, a spokesman for the rebel group admitted that “forbidden” weapons had been used against Kurdish militia and civilians in Aleppo».
«Tactics of ISIS, Hayat Tahrir al-Sham, and other violent extremist groups include the use of suicide bombers, kidnapping, small and heavy arms, improvised explosive devices, and chemical weapons».
«NRK har som oppgave å avdekke kritikkverdige forhold» (NRK-plakaten 1c). NRK har ikke avdekket virkningene av sanksjonene Norge og nevnte land fører mot Syria. Her fra en FN-rapport:
«U.S. and European sanctions are punishing ordinary Syrians and crippling aid work during the largest humanitarian emergency since World War II».
Hvem tjener på denne slagsiden om ikke de terrorgruppene og de landene som fører krig mot Syria? Jfr NRK-plakaten 1d.
Og hvordan bidrar NRKs Syria-dekning til 1b: «NRK skal…….medvirke til at hele befolkningen får tilstrekkelig informasjon til å kunne være aktivt med i demokratiske prosesser». Og 4f: «NRK skal bidra til økt kunnskap om internasjonale forhold».
Til slutt en takk til Dagfinn Farstad for inspirasjon.
Forrige artikkelKampanje: Støtt steigan.no
Neste artikkelPolitiaksjon mot finsk redaktør
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).