Politiaksjon mot finsk redaktør

0
Innfelt oppslaget i Helsingin Sanomat om forsvarets hemmelig overvåkingssentral.

Det finske politiet har gjennomført en husransakelse mot redaktør Laura Halminen i Helsingin Sanomat, skriver avisa.

Helsingin Sanomat er Finlands største avis og Nordens største abonnementsavis.

Halminen er en av journalistene som har publisert en artikkel som delvis bygde på hemmeligstemplet materiale. Politiaksjonen varte i fire timer og politiet beslagla telefoner, en datamaskin, nettbrett og en del minnepinner. Politiet kunne ikke legge fram domstolsvedtak for aksjonen, sier Halminen.

Sjefredaktør Kaius Niemi i Helsingin Sanomat sier at en slik husransakelse hos en journalist er helt eksepsjonell i et land som Finland, der man gjerne vil profilere seg som ledende innen pressefrihet.

– Jag anser att det skeddda är mycket oroande med tanke på pressens förutsättningar att verka och källskyddet, sier han til HS.

På den finske TV-kanalen YLE skriver redaksjonen at politiaksjonen er en unik hendelse. Det er ikke uvanlig i Finland at politiet går til husransakelse uten domstolsvedtak. Det gjøres når det er mistanke om lovbrudd der den strengeste straffen er fengsel over seks måneder. Men her er det snakk om en særskilt husransakelse, og det krever domstolsvedtak. Og i tillegg er det snakk om å gjøre husransakelse hjemme hos en redaktør. Og det gjør saka unik. I slike tilfeller ville normal prosedyre være domstolsbeslutning og aksjon mot redaksjonslokaler, skriver YLE.

Det Halminen og hennes kolleger jobbet med på HS var artikler om det finske forsvarets signaletterretning og deres anlegg i byen Tikkakoski i det sentrale Finland. Dette anlegget skal ifølge artikkelen i HS være i stand til ikke bare å avlytte russisk militær kommunikasjon, men også vanlig trafikk på internett.

Helsingin Sanomat hadde planlagt en serie artikler om denne hemmelige overvåkinga, men om den nå blir noe av, er foreløpig usikkert.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.