Politiaksjon mot finsk redaktør

0
Innfelt oppslaget i Helsingin Sanomat om forsvarets hemmelig overvåkingssentral.

Det finske politiet har gjennomført en husransakelse mot redaktør Laura Halminen i Helsingin Sanomat, skriver avisa.

Helsingin Sanomat er Finlands største avis og Nordens største abonnementsavis.

Halminen er en av journalistene som har publisert en artikkel som delvis bygde på hemmeligstemplet materiale. Politiaksjonen varte i fire timer og politiet beslagla telefoner, en datamaskin, nettbrett og en del minnepinner. Politiet kunne ikke legge fram domstolsvedtak for aksjonen, sier Halminen.

Sjefredaktør Kaius Niemi i Helsingin Sanomat sier at en slik husransakelse hos en journalist er helt eksepsjonell i et land som Finland, der man gjerne vil profilere seg som ledende innen pressefrihet.

– Jag anser att det skeddda är mycket oroande med tanke på pressens förutsättningar att verka och källskyddet, sier han til HS.

På den finske TV-kanalen YLE skriver redaksjonen at politiaksjonen er en unik hendelse. Det er ikke uvanlig i Finland at politiet går til husransakelse uten domstolsvedtak. Det gjøres når det er mistanke om lovbrudd der den strengeste straffen er fengsel over seks måneder. Men her er det snakk om en særskilt husransakelse, og det krever domstolsvedtak. Og i tillegg er det snakk om å gjøre husransakelse hjemme hos en redaktør. Og det gjør saka unik. I slike tilfeller ville normal prosedyre være domstolsbeslutning og aksjon mot redaksjonslokaler, skriver YLE.

Det Halminen og hennes kolleger jobbet med på HS var artikler om det finske forsvarets signaletterretning og deres anlegg i byen Tikkakoski i det sentrale Finland. Dette anlegget skal ifølge artikkelen i HS være i stand til ikke bare å avlytte russisk militær kommunikasjon, men også vanlig trafikk på internett.

Helsingin Sanomat hadde planlagt en serie artikler om denne hemmelige overvåkinga, men om den nå blir noe av, er foreløpig usikkert.

Forrige artikkelBalansert over tid, NRK?
Neste artikkelEU-kommisjonen truer med å frata Polen stemmeretten
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).