Tillbaka från Orcus för att hamna i fängelse. Eller för att bli president?

0
Den italienske avisa Fatti Quotidiano skriver om at Berlusconi og hans tidligere generalsekretær igjen etterforskes for sine forbindelser til mafiaen og for sitt forhold til terroraksjon

Med svenska mått mätt borde Silvio Berlusconi för länge sedan lämnat den politiska scenen. Om inte förr så dock efter sin hjärtoperation förra året då ha fick en ny aortaklaff. Det år han fyllde 80. Men Berlusconi klänger sig kvar. Hans hopp är att högerkoalitionen Centrodestra kommer att vinna de kommande parlamentsvalen. Mot vänsterkoalitionen Centrosinistra ledd av nuvarande presidenten Matteo Renzi.

I Sverige tar den politiska karriären i allmänhet slut några år efter pensionströskeln. Icke så i Italien. Där försöker politikerna klänga sig kvar så länge det går. Förmånerna är ju inte att förakta. Jag har för mig att italienska politiker ligger högt om inte högst i EUs löneliga. Fast en del år så rika, så det spelar ändå ingen roll. Hos dem är det makten som är drivkraften. Måhända i kombination med den parlamentariska immuniteten som skyddar dem från åtal. En som verkar vara i stort behov av parlamentarisk immunitet är Silvio Berlusconi. Ett hinder, som verkar oöverstigligt är dock att HD nyligen fastställt en tidigare dom som berövat Berlusconi rätten att ställa upp i allmänna val de närmaste två åren. Dessutom har Berlusconi dömts till 4 års fängelse för skattefusk, men den domen är överklagad. Med tanke på att rättsprocessen hos italienska domstolar tar sin tid verkar det inte finnas någon större risk för att Berlusconi hamnar i fängelse inom överskådlig tid. Vilket gör att han kan fortsätta med att dra i det politiska spelets trådar.

Om inte…

Den italienske avisa Fatti Quotidiano skriver om at Berlusconi og hans tidligere generalsekretær igjen etterforskes for sine forbindelser til mafiaen og for sitt forhold til terroraksjonene i Italia 1 1993.

I dagarna har åklagarmyndigheten i Toscana lyckats med att få en domare återuppta en undersökning mot Berlusconi m fl, som man lagt på hyllorna för sex år sedan. Undersökningen rörde samröre med maffian vid 1993 års attentat i Florens, Milano och Rom med många döda och sårade och med Berlusconi och Marcello Dell’Utri som förövarnas potentiella uppdragsgivare. Attentaten hade utförts av den italienska maffian och flera och deras medhjälpare bl a Tito Riina dömts till livstids fängelse. Anledningen till att fallet tagits upp på nytt är att bevisläget påstås förändrats. Justitiedepartementets enhet för bekämpning av maffian lyckades avlyssna samtal mellan den fängslade maffialedaren Graviano när denne berättade för en annan fånge att före detta premiärministern Berlusconi och före detta senatorn från Forza Italia Dell’Utri riskerade att dömas till sju års fängelse för samröre med maffian. Bland det som spelats finns antydningar om att maffian gått Berlusconis önskemål till mötes och utfört dåden. Men också att Berlusconi, när detta väl skett, inte visat tacksamhet utan distanserat sig från sina kompanjoner och ”låtit oskyldiga gå i fängelse som offrat sig för honom mens han (i ett annat sammanhang) betalat prostituerade för deras tystnad”.

Men…

Italien står inför nyval. ”Jag luktar segerns doft vid de kommande valen” skrev Berlusconi för inte länge sedan på Facebook. Och opinionsmätningarna ger honom rätt. Hans Forza Italia ligger på 15 %, likaså Lega Nord. Högernationalistiska Fratelli d’Italia står på 5 %. Detta högerblock har således gott och väl en tredjedel av rösterna bakom sig samt chans att växa till sig ytterligare. Socialdemokraternas PD ligger på 25 %. Beppo Grillos proteströrelse, som vägrar samarbeta med andra partier, ligger något under 30 %. Att Berlusconi på nytt fått luft under vingarna beror inte minst på den nya vallagen som den italienska senaten nyligen fattade beslut om. Den missgynnar bildning av koalitioner genom mindre partier. Ett genialiskt schackdrag av den styrande eliten eller…?

Spännande.

 

Av Gerhard Miksche

 

Les:

– Berlusconi hadde direkte avtale med mafiaen.

Berlusconis nestkommanderende – sju års fengsel for samarbeid med mafiaen

Forrige artikkelNå vil de også gi Russland skylda for #Brexit
Neste artikkelIngen av hjelpeorganisasjonene kan redegjøre for hvor Syria-pengene er gått