«Krigen mot terror» har kostet to milliarder kroner per dag i 16 år

0

Amerikanske skattebetalere har betalt $ 1.460 milliarder på kriger i utlandet siden 11. september 2001. Dette skriver International Business Times. Avisa fortsetter:

Forsvarsdepartementet i USA avgir regelmessig en rapport om kostnadene av krig. Den nylig utgitte versjonen, som Federation of American Scientists’ Secrecy News blog har skaffet seg tilgang til, dekker tiden fra 11. september terrorangrepene fram til midten av 2017.

Afghanistan-krigen fra 2001 til 2014 og Irak-krigen fra 2003 til 2011 står for hovedparten av utgiftene: mer enn $ 1.300 milliarder. Den fortsatte tilstedeværelsen i Afghanistan og anti-ISIS-operasjoner i Irak og Syria siden 2014 har kostet en samlet 120 milliarder dollar.

Kostnadene omfatter kun direkte krigsrelaterte utgifter som drift og vedlikehold av baser, anskaffelse av utstyr og betaling for og fôring av tropper. De inkluderer ikke særskilte kostnadene knyttet til veteranene som har deltatt i disse krigene eller etterretningsorganisasjonenes utgifter knyttet til den globale krigen mot terror.

En rapport fra 2011 fra Harvard ved professor Linda Bilmes har anslått kostnadene knyttet til veteranene vil bli på mellom  600 milliarder dollar og 1000 milliarder over de neste 40 årene. Dette nummeret var basert på 482.344 veteraner som mottok kompensasjon for funksjonshemming knyttet til tjenesten fra februar 2011. Siden da har antall veteraner som mottar kompensasjon for servicebetinget funksjonshemming økt drastisk.

Ifølge Congressional Research Service er det bare annen verdenskrig som har vært dyrere for USA enn «Krigen mot terror». Vietnamkrigen kostet 738 milliarder dollar for USAs skattebetalere i dagens valuta. Mens altså krigene fra 2001 har kostet nesten to norske Oljefond.

TeleSUR legger til:

The U.S. intelligence apparatus also operates under a $52.6 billion annual operating budget, which includes 16 agencies, with the Central Intelligence Agency (CIA) soaking up the lion’s share of $14.7 billion, according to leaks that were revealed by Edward Snowden. The CIA spent $1 billion alone annually training and arming military opposition factions in Syria.

The report also does not take into account the large military-contractor economy that has surged around the War on Terror, which is currently valued at around $674.4 billion.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEt nytt Maidan i Kiev, men ingen kameraer eller kaker fra Vesten
Neste artikkelBaser i Italia: historen om et lands underkastelse
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).