«Krigen mot terror» har kostet to milliarder kroner per dag i 16 år

0

Amerikanske skattebetalere har betalt $ 1.460 milliarder på kriger i utlandet siden 11. september 2001. Dette skriver International Business Times. Avisa fortsetter:

Forsvarsdepartementet i USA avgir regelmessig en rapport om kostnadene av krig. Den nylig utgitte versjonen, som Federation of American Scientists’ Secrecy News blog har skaffet seg tilgang til, dekker tiden fra 11. september terrorangrepene fram til midten av 2017.

Afghanistan-krigen fra 2001 til 2014 og Irak-krigen fra 2003 til 2011 står for hovedparten av utgiftene: mer enn $ 1.300 milliarder. Den fortsatte tilstedeværelsen i Afghanistan og anti-ISIS-operasjoner i Irak og Syria siden 2014 har kostet en samlet 120 milliarder dollar.

Kostnadene omfatter kun direkte krigsrelaterte utgifter som drift og vedlikehold av baser, anskaffelse av utstyr og betaling for og fôring av tropper. De inkluderer ikke særskilte kostnadene knyttet til veteranene som har deltatt i disse krigene eller etterretningsorganisasjonenes utgifter knyttet til den globale krigen mot terror.

En rapport fra 2011 fra Harvard ved professor Linda Bilmes har anslått kostnadene knyttet til veteranene vil bli på mellom  600 milliarder dollar og 1000 milliarder over de neste 40 årene. Dette nummeret var basert på 482.344 veteraner som mottok kompensasjon for funksjonshemming knyttet til tjenesten fra februar 2011. Siden da har antall veteraner som mottar kompensasjon for servicebetinget funksjonshemming økt drastisk.

Ifølge Congressional Research Service er det bare annen verdenskrig som har vært dyrere for USA enn «Krigen mot terror». Vietnamkrigen kostet 738 milliarder dollar for USAs skattebetalere i dagens valuta. Mens altså krigene fra 2001 har kostet nesten to norske Oljefond.

TeleSUR legger til:

The U.S. intelligence apparatus also operates under a $52.6 billion annual operating budget, which includes 16 agencies, with the Central Intelligence Agency (CIA) soaking up the lion’s share of $14.7 billion, according to leaks that were revealed by Edward Snowden. The CIA spent $1 billion alone annually training and arming military opposition factions in Syria.

The report also does not take into account the large military-contractor economy that has surged around the War on Terror, which is currently valued at around $674.4 billion.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.