«Krigen mot terror» har kostet to milliarder kroner per dag i 16 år

8

Amerikanske skattebetalere har betalt $ 1.460 milliarder på kriger i utlandet siden 11. september 2001. Dette skriver International Business Times. Avisa fortsetter:

Forsvarsdepartementet i USA avgir regelmessig en rapport om kostnadene av krig. Den nylig utgitte versjonen, som Federation of American Scientists’ Secrecy News blog har skaffet seg tilgang til, dekker tiden fra 11. september terrorangrepene fram til midten av 2017.

Afghanistan-krigen fra 2001 til 2014 og Irak-krigen fra 2003 til 2011 står for hovedparten av utgiftene: mer enn $ 1.300 milliarder. Den fortsatte tilstedeværelsen i Afghanistan og anti-ISIS-operasjoner i Irak og Syria siden 2014 har kostet en samlet 120 milliarder dollar.

Kostnadene omfatter kun direkte krigsrelaterte utgifter som drift og vedlikehold av baser, anskaffelse av utstyr og betaling for og fôring av tropper. De inkluderer ikke særskilte kostnadene knyttet til veteranene som har deltatt i disse krigene eller etterretningsorganisasjonenes utgifter knyttet til den globale krigen mot terror.

En rapport fra 2011 fra Harvard ved professor Linda Bilmes har anslått kostnadene knyttet til veteranene vil bli på mellom  600 milliarder dollar og 1000 milliarder over de neste 40 årene. Dette nummeret var basert på 482.344 veteraner som mottok kompensasjon for funksjonshemming knyttet til tjenesten fra februar 2011. Siden da har antall veteraner som mottar kompensasjon for servicebetinget funksjonshemming økt drastisk.

Ifølge Congressional Research Service er det bare annen verdenskrig som har vært dyrere for USA enn «Krigen mot terror». Vietnamkrigen kostet 738 milliarder dollar for USAs skattebetalere i dagens valuta. Mens altså krigene fra 2001 har kostet nesten to norske Oljefond.

TeleSUR legger til:

The U.S. intelligence apparatus also operates under a $52.6 billion annual operating budget, which includes 16 agencies, with the Central Intelligence Agency (CIA) soaking up the lion’s share of $14.7 billion, according to leaks that were revealed by Edward Snowden. The CIA spent $1 billion alone annually training and arming military opposition factions in Syria.

The report also does not take into account the large military-contractor economy that has surged around the War on Terror, which is currently valued at around $674.4 billion.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Har man makten over det monetære systemet er det jo bare å øke penger mengden. Hvilket nå USA har gjort og siden eksportert inflasjonen…

 2. En ny finanskrise eller økonomisk krise hvor dollaren havarerer vil gjøre det umulig for USA i framtiden å kunne finansiere sine kriger. (Takket være petrodollar og dollarens internasjonale stilling er det mulig for USA å låne penger til sin krigføring i utlandet bla fra Kina, eller rett og slett å trykke opp mer dollar, det skaper dessuten en etterspørsels impuls som stimulerer verdensøkonomien).

 3. Får den jevne amerikaner greie på disse tallene, blir denne rapporten fra International Business Times presentert på nyhetssendingene? Det hadde vært interessant å vite reaksjonene på tallene fra allmuen i USA. Eller har det militære industrielle komplekset med sitt propagandaapparat, pressen og media, klart å få befolkningen til å tro at det er nødvendig å bruke så mye på forsvar, eller angrep ville heller mange påstå?

  Ellers hadde den alminnelige borger i USA kunne foreslått en annen anvendelse av pengene. Feks gratis utdannelse, gratis helsestell, velferd, offentlige pensjonsordninger og sosialt sikkerhetsnett for alle som i alle andre vestlige land som kaller seg siviliserte og industrialiserte (EU er i ferd med å rasere mye av dette). Ønsketenkning ville noen kunne si, da fordeling av velstand staves kommunisme av USAs plutokratiske oligark-regime.

  Hva med å fornye infrastrukturen, bare siden 89 har over 600 broer i USA rast sammen, bygget billig sammen med det store Interstate motorveinettet i sekstiårene. Demninger til kraftverk lekker og må stadig repareres, som i California i sommer. Vann og avløpsnett er 70-80 år gammelt og et lappverk. Veinettet er mange steder i oppløsning, og strømnett bryter sammen flere steder rett og slett på grunn av alder.

  Det militære industrielle komplekset årelater hele den amerikanske økonomien, og rustningsindustrien er Amerikas største arbeidsgiver, halvparten av alle forskere og folk med teknisk kompetanse er ansatt i rustningsindustrien. Under annen verdenskrig ble amerikansk industri omstilt til krigsvåpen produksjon, og med den enorme kapasiteten til amerikansk industri fikk alliansemaktene overtaket raskt på den tyske krigsmaskinen.

  Etter krigen gikk fabrikkene tilbake til sivil produksjon igjen, feks Cadillac, som produserte tanks og motorer til tanks under krigen, og etter krigen gikk over til bilproduksjon igjen som kjent. Hvordan skal en idag få USA krigsvåpen-industri omstilt til sivil produksjon? Det kan vanskelig la seg gjøre når USAs krigsmaskin er så sentral i USAs utenrikspolitikk, og er med å fremme corporate USAs interesser verden over. Antagelig må USA kollapse økonomisk helt totalt før dette kan skje, og spørsmålet blir da om hvor mye av resten av verden USA tar med seg i fallet.

 4. Hvilket imponerende tall, og hvilke imponerende lidelser man kan produsere for to milliarder om dagen.

  I det lange løp vil det allikevel bli mer interessant hvor mye vi klarer å ødelegge naturen og de levende økosystemene for slike beløp. Krig og forberedelser til krig, altså produksjon og bruk av alle former for krigsmateriell, er en av de verste miljøtruslene, men blir sjelden så mye som nevnt av hverken freds- eller miljøaktivister.

 5. «Krigen mot terror» skiller seg fra alle andre kriger USA har vært innblanda i ved at den ikke er retta mot noen klart definert fiende, men mot en militær taktikk («terrorisme»), som heller ikke er klart definert. Militære styrker kan derfor settes inn i omtrent enhver situasjon der den politiske leidinga i Washington ser sine interesser truga, og krigføringa har inga avgrensing i tid. I Norge holder vi oss derfor klokelig unna begrepet «krig» i det heile, og snakker i steden om «oppryddingsaksjoner» og «lov og orden-aksjoner» når vi deltar i USA’s krigføring.

 6. Dette er utgifter til inntektservervelse. Et gjennomgående begrep innen all økonomisk virksomhet. Et kapitalistisk system som alle land og folk på den vestlige halvkule har gjort seg avhengige av. Ikke minst selverklærte kommunister.

  • Det er det det er. Som jeg pleier å minne om hver gang forestillingen om Norge som fredsnasjon settes opp; med tanke på oljefondets portefølje har jo Norge slett ikke råd til å være mot krig, så det kan umulig stemme.

   Det er et pågående røvertokt vi snakker om. Men tyvegodset etter krigen mot terror fordeles vel ikke akkurat etter behov eller jevnt ut til den vanlige borger i USA, det beholder jo de på toppen selv.

   Den med «ikke minst selværklerte kommunister» var en unødig etterslenger i denne sammenheng, da de neppe personlig har mer eller mindre å tjene eller tape økonomisk enn deg eller meg på at det er som det er. Redaktøren her påpeker i det minste dimensjoner og motiver for denne ødslingen med alt, noe som er mer enn man kan si om dem som skriver i gammelmediene, enten de kaller seg sosialistiske/ sosialdemokratiske, eller vedstår seg å være dypt reaksjonære med svermeri for neoliberalismen, som jo stort sett er sannheten.

 7. TRUMPS tabben med å flytte amerikansk ambassade til Jerusalem og kaller det Israel HOVEDSTADEN. Da gjør Trump støtte tabben enn George W Bush og Obama. Obama og W Bush sa at Hamas at de må slutte å sende raketter mot Israel. TRUMPS tabben var å flytte amerikansk ambassade til Jerusalem og kaller det Israel HOVEDSTADEN. Jerusalem er 3 hellig by for muslimer etter Mekka og Medina. Koptiske kristne vil heller ikke MØTE USAS VISE PRESIDENT ETTER AT TRUMPs tabben. Krigen mot terror varer lenge nå etter tabben fra Trump.
  Jerusalem er hellig for 3 RELIGIONER og livssyn. Kristendommen, Islam og jødedommen. Kanaan/OLDTIDENS Israeliske område,Palesina/ OLDTIDENS Palesina og Israel som er nå.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.