Kongressen i USA ber Pentagon forberede intervensjon i Venezuela

0

Krigspartiet i USA driver et systematisk arbeid for å forberede en militær intervensjon fra USAs side i Venezuela. Begge hus i Kongressen har i løpet av året behandlet en lov som kalles National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2018.

Denne loven ble behandlet i Representantenes hus og godkjent 14 july 2017. 18 september passerte den også i Senatet, og venter nå bare på underskriften til Donald Trump. I den loven finnes det ei linje som gir presidenten fullmakt til å bruke penger på militære tiltak i det som kalles «situasjonen i Venezuela».

MR Online skriver at loven ble foreslått av republikaneren Mac Thornberry, som er sponset av BAE Systems, Northrop Grumman Corporation and Lockheed Martin og andre store våpenprodusenter.

Som bakgrunn for loven ble det utarbeidet en rapport til Kongressen der det sies om Venezuela:

The committee is concerned about U.S. Government contingency planning if a collapse of the Venezuelan Government and economy occurs. Therefore, the committee directs the Secretary of Defense, in coordination with other Federal Government agencies and departments that the Secretary deems appropriate, to provide a briefing, which may be classified, to the House Committee on Armed Services not later than September 30, 2017, on U.S. Government contingency plans for a potential humanitarian and migration crisis in Venezuela if its Government and economy collapse, to include the Department of Defense’s roles and responsibilities and assets that would contribute to such plans.”

Dette betyr at president Trumps bemerkning om et militært alternativ overfor Venezuela ikke bare var en crazy idé fra presidenten. Kongressens forberedelser av det legale rammeverket for krig viser at det er snakk om reelle planer og fullmakter. Det militær-industrielle komplekset ønsker seg en ny krig og deres kjøpte politikere legger til rette for dem. Også ExxonMobil og andre store energiselskaper har presset på for å få til en mer aggressiv politikk overfor Venezuela.

USAs utenriksminister Rex Tillerson sa 1. august i år at USA ønsker å skape en situasjon der Venezuelas president «Maduro enten innser at han ikke har noen framtid og beslutter seg til å dra frivillig eller vi kan få regjeringsprosessene tilbake til grunnloven deres». Dette oppfattes i regionen som en klar krigstrussel fra Tillersons side.

Når president Nicolas Maduro i Venezuela utfordrer hele petrodollarsystemet ved å gå inn for å prise landets oljehandel i yuan, har han vel alt fått en pris på sitt hode. Vi kan vente oss mer propaganda mot «det diktatoriske regimet» i Caracas og flere liberale medier som puster på glørne til enda en krig.

Russland og Kina har tatt kategorisk avstand fra en krig mot Venezuela. Kina er landets største långiver og Venezuela har plassert en del av sin gullbeholdning i Kina. Både Kina og Russland har levert en god del våpen og militært utstyr til Venezuela, men hva de faktisk kan gjøre i tilfelle av en USA-intervensjon i landet, er uklart.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelVenezuela – På tide å skrote dollaren
Neste artikkelPlan om fast USA-base i Troms?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).