Valget i Tsjekkia – enda en katastrofe for sosialdemokratene

0

De sosialdemokratiske partiene i Europa fortsetter sitt raske fall mot ubetydelighet. Denne gangen (21. oktober 2017) var det Tsjekkias tur. Det regjerende sosialdemokratiske partiet tapte to tredeler av stemmene sine og gikk fra omlag 20% til usle 7,27%.

Dette er det samme som skjedde med greske PASOK, og som har skjedd med det ene sosialdemokratiske partiet etter det andre i Europa. Det en gang så mektige sosialistpartiet i Frankrike begikk sjølmord under valgene våren 2017. Sosialdemokratene er blitt nyliberale sentrumspartier som sine konkurrenter, og velgerne deres forlater dem i hopetall. Også det tsjekkiske kommunistpartiet gjord et dårlig valg, og fikk stemmetallet sitt halvert.

Den suverene vinneren av valget ble det høyrepopulistiske partiet ANO, Action of Dissatisfied Citizens, Akce nespokojených občanů på tsjekkisk. Partiet er ledet av multimillionæren Andrej Babiš, og har først og fremst markert seg sterkt mot videre EU-integrasjon, mot euroen og mot EUs immigrasjonspolitikk. I økonomisk politikk er partiet nokså nær kristeligdemokratene. I den tsjekkiske befolkninga er det en massiv motstand mot stor innvandring, og mot islam i særdeleshet, så det var ikke overraskende at ANO ville få stor oppslutning. Babiš har en titale hengende over seg, men det ser ikke ut til å ha spilt noen rolle for velgerne. Kommentatorer i Tsjekkia sier at ANO tok mange stemmer fra sosialdemokratene.

Tre partier fikk 10-11% hver, det tory-aktige høyrepartiet ODS, Piratpartiet og det innvandringsfiendtlige SPD.

Valget i Tsjekkia er derfor nesten som oppfølging av valget i Østerrike, og det tegner seg mer og mer en utvidet Visegrád-blokk i EU med Polen, Ungarn, Tsjekkia, Slovakia og altså Østerrike som medlemmer.

At dette vil skape problemer for EU, er det ingen tvil om. Det var lettere å true med straffetiltak mot Ungarn alene, men nå begynner det å bli så mange urokråker i EU-familien at straffetiltak vil være å skyte seg sjøl i foten. Fra før av har man Brexit, Catalonia og den fortsatte krisa i Hellas, å hanskes med. EU-president Jean-Claude Juncker burde lære seg Per Bortens uttrykk om å bære staur. Det EU vi ser mot slutten av 2017 likner ikke mye på en kommende supermakt, men mer på en poslk riksdag.

I USA er man redde for at valgresultatet vil gjøre Tsjekkia mer innstilt på å normalisere forbindelsene til Russland, slik president Milos Zeman har gått inn for.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelEliten hater å bli kalt elite
Neste artikkelUkrainas regjering markerer støtte til nazi-hær
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).