Puigdemont: Verste angrep på Catalonia siden Franco

6

Carles Puigdemont, president i Catalonia, sammenliknet 22. oktober 2017 Mariano Rajoy med militærdiktator Francisco Franco. Den spanske regjeringa har vedtatt å utløse grunnlovens paragraf 155 og frata Catalonia regionens autonomi og sette den under direkte styre fra Madrid. I gatene i Barcelona demonstrerte 450.000 mennesker mot den spanske regjeringas beslutning, ifølge politiet i byen. Franco, som styrte Spania med jernhånd fra 1939 til sin død i 1975, fratok Catalonia alt sjølstyre og forbød det katalanske språket.

Carme Forcadell, som er speaker i det katalanske parlamentet, sa at Madrid har gjennomført et «de facto statskupp» i Catalonia, men han fikk svar fra Spanias utenriksminister Alfonso Dastis, som sa at «dersom noen har gjennomført et statskupp, er det den regionale regjeringa i Catalonia.»

Madrid vil ta kontroll over regjeringskontorene i Catalonia, ta over skatteinnkrevinng, ta kontroll over politi, sikkerhet, telekomminikasjon, TV og aviser. Rajoy støtter seg på et stort flertall i det spanske parlamentet, på kong Felipe og på støtte fra EU-toppene. Den spanske statsministeren varsler nyvalg i Catalonia i løpet av seks måneder.

Men det snakkes om fare for borgerkrig når dette direktestyret skal gjennomføres i praksis. Minnene fra den spanske borgerkrigen lever fortsatt i Spania og i Catalonia. Krigen varte fra 17. juli 1936 – 1. april 1939 og kostet et sted mellom 365.000 og 500.000 menneskeliv. Og nettopp Catalonia spilte en svært viktig rolle på den republikanske sida i borgerkrigen.

Det er ikke klart om det er flertall i den katalanske befolkninga for løsrivelse fra Spania. Den katalanske regionale regjeringa, Generalitat, sier at 42,3% av velgerne deltok av folkeavstemninga 1. oktober 2017 og at 90% av dem stemte for uavhengighet. Regjeringa i Madrid bestrider disse tallene. Meningsmålingene på forhånd ga et lite flertall mot løsrivelse. Men det spanske politiets brutale opptreden da de raided valglokalene og prøvde å hindre avstemninga, førte til mye raseri mot Madrid, og kan ha styrket uavhengighetsbevegelsen.

De katalanske lederne kan ha trodd at de ville få sympati fra EU, og de virker helt uforberedt på at regjeringa i Madrid svarer så hardt som den gjør. De må ha hatt store illusjoner om at det å opprette en egen stat i Catalonia ville være som en spasertur i parken. Hvor aktivt vil den katalanske regjeringa motsette seg Madrids direktestyre? Hva slags tiltak vil den svare med? Hvor mye og hva slags sivil ulydighet blir det? Om det ikke er snakk om noen ny borgerkrig, er det ikke vanskelig å se at det kan bli ganske voldelig.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. En hund ønsket å skifte herre. Men den nye og gjevere herren var ikke interessert i hunden og samtykket når den gamle herren pisket hunden for dens ulydighet. Hunden forsto ikke at dens herre var hunden til den andre herren. Den nye herren hadde intet å tjene på at hunden kom til ham, for han eide den allerede.

  Om Catlonia bør løsrives fra Spania eller ikke mener jeg lite om, bortsett fra dette: Det bør katalernerne selv få avgjøre. Jeg er tilhenger av folks rett til å bestemme over seg selv og sin skjebne. Et nok så spesielt synspunkt for en som er flasket opp på sosialdemokrati og en allstedsnærværende stat, jeg vet det, men jeg er av de som har tro på at mennesker ikke er kveg som må la seg styre av andre.

  Men jeg er overrasket over at Catalonia forventet seg støtte fra EU, og at de ønsket å underkaste seg EU. De sammenligner situasjonen med Franco og borgerkrigen. Var det ikke nettopp EU – beklager, jeg mente Tyskland – som brukte denne krigen til å prøvekjøre krigsutstyret sitt? Mens resten av Europa forholdt seg passiv. De burde kjenne sin egen egen historie og justere sine forventnger tilsvarende.

  Det overrasket meg også at den ellers så makt-korrekte Jagland kritiserte Spanske myndigheter for deres brutale opptreden. Jeg tror det må skyldes at Jagland ikke helt forstår det spillet han er velvillig logrende brikke i. Og er det kanskje bakgrunnen for det kjøret han har fått i media i det siste? Litt dresserende pisking?

 2. Therefore: http://www.iwritewordsgood.com/apl/patterns/apl001.htm

  «Wherever possible, work toward the evolution of independent regions in the worId; each with a population between 2 and 10 million; each with its own natural and geographic boundaries; each with its own economy; each one autonomous and self-governing; each with a seat in a world government, without the intervening power of larger states or countries.»

 3. Folkeavstemmingen i Catalonia viste et resultat hvor kun ca 40% av de stemmeberettigede innbyggerne i Catalonia stemte for løsrivelse (resten var i hovedsak hjemmesittere). Og så tror man at dette skal være tilstrekkelig grunnlag for å kunne løsrive Catalonia fra Spania. Og dette altså innenfor et EU hvor også flere andre regioner kan ha interesse av løsrivelse feks slik som de mer velstående regionene i Nord-Italia. Får Catalonia lov til å løsrive seg med bare 40% av befolkningen i ryggen, så vil Europa kunne bevege seg mot fullt kaos. (Et poeng her: det skjer ingen overføring av offentlige midler/penger mellom de ulike land i EU slik det feks skjer mellom delstatene i USA). Og dette har flere politikere i Catalonia rett og slett problemer med å klare å forstå. Skal en region i EU løsrive seg fra sitt hjemland bør det minst kanskje være noe slikt som 2/3 flertall i befolkningen for å gjøre noe slikt. (I Norge krever alle vedtak om avståelse av suverenitet 3/4 flertall i Stortinget)..

  • 40% av de stemmeberettigede stemte for løsrivelse i en situasjon hvor omfattende politimakt ble brukt for å hindre folk i å stemme. Ingen kan si sikkert at 60% var «hjemmesittere» av egen fri vilje.

 4. Jeg kan lite om Spania og historien om separatisme der men det må jo ikke ha forbedret situasjonen at Spania har en autoritær regime som gjør som man prøver på litt overalt, det å implementere en type av «dictatorship»…

  «The Spanish government’s punitive anti-protest draft laws are, critics say, an attack on democracy. That is precisely what they are.»

  «The reorganisation of states today in an authoritarian direction is part of a longer-term project to contain democracy while retaining a minimum of democratic legitimacy. That is what the anti-protest laws are about.»

  https://www.theguardian.com/commentisfree/2013/nov/25/quebec-spain-anti-protest-laws-democracy

  Det i en tid når dagens økonomiske system er på vei og gå i konkurs hvilket resulterer i at mennesker begynner og bli mer politisk engasjerte så sakte 😉 Kommer her også…..

 5. Katalanerne ønsker åpenbart uavhengighet, men det er svært lite som tyder på at de er villige til å ofre det som skal til for å bli det. Der er mange katalanere som ønsker en rask og fredilig uavhengihetsprosess, men nesten ingen som er beredt til å danne et fungerende statsapparat med tilhørende militærvesen som kan stå i konflikt med Madrid, eller å løse innbyrdes konflikter med vold slik som bla skjedde både ved løsrivelsen til Irland og Algerie.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.