Undersøkelse: Hvite hjelmers terrorhandlinger i Syria

0

Av Venessa Beeley.

Den såkalt syriske, ikke-statlige organisasjonen Hvite hjelmer, ble etablert i Tyrkia, ikke i Syria. De er for det meste opplært i Tyrkia og Jordan, ikke i Syria. De ble etablert i mars 2013, av en britisk eks-militær offiser med 300.000 dollar i startkapital fra Japan, Storbritannia og USA.


Denne artikkelen av Vanessa Beeley ble først publisert på Mintpress. Oversatt til norsk av Anne Merethe Erstad


Hvite hjelmer: Hvem er de, hvem skapte dem og hvilken hensikt tjener de i Syria? Disse spørsmålene forblir i stor grad ubesvart av regjeringene, korporasjons-media og NGO’er (ikke-statlige organisasjoner) med Nato-tilknytning, samt FN, som har rettet sitt fokus de siste sju årene mot regime-endring i Syria.

Hvite hjelmer har oppnådd en nesten kult-liknende status takket være et variert, velsmurt og multilateralt finansielt støtte-system. Bildene deres pryder forsidene til de fleste korporasjons-media når Syria blir nevnt. Deres enestående suksess skyldes en PR-kampanje i toppklasse – som har holdt vedvarende topp standard helt siden Hvite hjelmer ble det offentlige ansiktet til «førstehjelp» i Syria etter etableringen i mars 2013.

Et slikt publisitetskupp ville ikke vært mulig uten noen tungvekter-organisasjoner som arbeider bak scenen, for å skape et varemerke som kan overstråle alle andre i den vestlige offentlighetens oppfatning.

De siste tre årene har jeg drevet med undersøkelser av Hvite hjelmer. Den oppskrytte, såkalt syriske humanitære NGO’en, som nylig oppnådde Hollywood-berømmelse – de vant en Oscar, tildelt en Netflix-dokumentar som viser en pyntet versjon av Hvite Hjelmers bedrifter i Syria. Undersøkelsen kulminerte i turer til Syria for å utvide mine forespørsler og min granskning på stedet, innenfor landets grenser. Jeg har tilbragt i alt fire måneder i Syria siden juli 2016. Mitt siste besøk var fra juli til august i 2017.

I første del av denne serien vil jeg trekke fram opprinnelsen til Hvite Hjelmer, så vel som deres sammensetning og utvikling til en av de mest allment anerkjente «humanitære» organisasjoner verden har kjent til.

Fra nettsida til White Helmets

Hvem er Hvite hjelmer?

Ifølge Hvite hjelmers egen nettside:

 1. En «nøytral, upartisk humanitær NGO, uten offisiell tilknytning til noen politisk eller militær aktør, og med en forpliktelse til å yte hjelp til enhver i nød, uavhengig av fraksjon eller politisk tilknytning.»
 2. Deres motto er «Å redde ett liv er å redde menneskeheten;» noe som gjør dem ikke-sekterisk, nøytrale og ikke-forutinntatte.
 3. De er ubevæpnet.
 4. De har reddet 90.000 liv siden de begynte å arbeide i Syria (fra slutten av 2013/begynnelsen av 2014).
 5. De er syriske, og gir inntrykk av at Hvite hjelmer er den viktigste, om ikke den eneste, USAR-organisasjonen (Urban Search And Rescue/urban søk og redning) som opererer i Syria.

Min dyptgående undersøkelse av legitimiteten i disse påstandene har avslørt en del svært urovekkende uregelmessigheter som aldri har blitt identifisert eller konfrontert av mainstream media i Storbritannia, EU eller USA, med noen få, mindre unntak. Disse «unntakene» påpeker forhold rundt Hvite hjelmer bare for å snu fortellingen tilbake til livredder-konseptet og for å diskreditere enhver kritikk av organisasjonen som russisk propaganda. Hvorfor har aldri disse avgjørende og tvilsomme aspektene ved Hvite hjelmer-konstruksjonen blitt profesjonelt og objektivt grepet fatt i av korporasjons-media?

En multi-million-dollar-finansiert organisasjon, for en stor del betalt av skattebetalernes penger, burde bli saumfart nøye når bevisene mot dens ærlige hensikt hoper seg opp daglig.

Jeg vil nå fortelle om mine funn, men jeg må understreke at jeg på ingen måte er alene om å uttrykke de følgende bekymringene. Mange av mine kolleger i uavhengige medier, fredsaktivister og genuine NGO’er, som arbeider for diplomatiske løsninger på den syriske konflikten, har gjennomført sine egne analyser og kommet fram til de samme konklusjonene eller stilt de samme spørsmålene.

Hvite hjelmers inntektskilder

Hvite hjelmer mottar finansiering fra Storbritannias utenriksdepartement, merkelig nok gjennom «Konflikt-, stabilitet- og sikkerhetsfondet» (CSSF) for ikke-humanitær hjelp. Ifølge en uttalelse fra Utenriks- og Samvelde-departementet, «…den totale verdien på bevilgninger mellom juni 2013 fram til slutten av det nåværende skatteåret (31. mars 2016) er 19,7 millioner pund.» I slutten av september 2016 lovet Storbritannias utenriksminister Boris Johnson ytterligere 32 millioner pund.

En fersk undersøkelse av CSSF har avslørt en uventet pengestrøm som har tillatt penger fra dette bestikkelsesfondet for konflikter, et fond på 1 milliard pund der skattebetalerne er bidragsytere, å bli tappet inn i reklameaktiviteter for Hvite hjelmer, via tidligere ansatt i det britiske utenriksdepartementet og diplomat, Carne Ross.

Carne Ross (Foto: Alchetron)

I 2004 etablerte Ross «Independent Diplomat» i USA etter å ha framstilt seg selv med suksess som en varsler i propagandaen som la til rette for Irak-krigen. Ross var til og med trukket fram i John Pilgers dokumentar «The War You  Don’t See».

Mens jeg foretok undersøkelser ble jeg tilsendt «Independent Diplomat»s FARA-innlevering (Foreign Agents Registration Act), som må fylles ut årlig for overvåking dersom en organisasjon mottar pengestøtte fra en fremmed makt. I perioden 2013 og ut 2016 mottok «Independent Diplomat» 3,7 millioner pund, der mesteparten kom fra britiske CSSF.

Ifølge nettsiden deres, arbeider «Independent Diplomat» med grupper og enkeltpersoner som representerer mer enn 200 syrisk-ledete samfunnsgrupper med base i og utenfor Syria.

«Independent Diplomat»s bruk av CSSF-midler til lobbyvirksomhet på vegne av den syriske «opposisjonen» ble bekreftet i en reportasje i den britiske avisen Independent:

«Konflikt-, stabilitet og sikkerhetsfondet, kjent som Konflikt-poolen fram til april 2015, betalte de siste 18 månedene 1,4 millioner dollar til det amerikanske nystartede «Independent Diplomat», for å drive lobbyvirksomhet overfor Utenriksdepartementet i USA på vegne av den «Nasjonale koalisjonen av syriske revolusjons- og opposisjonsstyrker».

En talsperson for Utenriksdepartementet sa i en e-post:

Storbritannia har brukt over 5 millioner pund (6,5 millioner dollar) på å støtte den syriske opposisjonen siden konflikten startet. Dette inkluderer støtte til forhandlinger og kommunikasjon samt rådgivning og opplæring av personell ved deres internasjonale kontorer.»

I september 2016 brukte “Independent Diplomat” en prosentandel av pengene de mottok til å organisere en salgsfremmende foredragstur – «Dette er Aleppo, beleirede Syria sett innenfra» – for lederen av Hvite hjelmer, Raed Saleh, samt lederen for Syria-programmet ved «Mayday Rescue», Farouq al Habib. Deportasjonen av Saleh fra USA på grunn av hans «ekstremist-forbindelser» blir tatt opp senere i denne rapporten.

Til tross for at de gjentatte ganger hevder å være en uavhengig organisasjon – en som ikke tar imot penger fra regjeringer og er upartisk i den syriske konflikten – mottok Hvite hjelmer også 23 millioner dollar under president Barack Obama via USAID/Chemonics nettverk. Denne støtten ble åpent innrømt av Mark Toner i USAs utenriksdepartement under en pressebriefing som ble holdt i april 2016, og bekreftet av nettsiden til Det hvite hus:

«Siden 2014 har arbeidet til «Syria Civil Defence» vært støttet av Mayday Rescue og Chemonics, som implementerer internasjonale hjelpeprogrammer, der det tilbys trening og utstyr, juridisk hjelp og nettverk, samt bygging av organisatorisk kapasitet.»

Interessant nok er videoen av Mark Toner blitt fjernet av YouTube. En annen kopi av videoen finnes imidlertid her, på Vimeo.

Se Utenriksdepartementets Mark Toner innrømme at USA ga 23 millioner i støtte til Hvite hjelmer og at lederen for Hvite hjelmern Raed Saleh, er knyttet til ekstremister:

Raed Saleh er lederen av Hvite hjelmer. Saleh er fra Jisr Al Shugour, en by nær den tyrkiske grensen, og hevder at han opprinnelig var selger av elektronikk. Jisr Al Shogour var så tidlig som i 2011 en av de første byene i Idlib som falt for ekstremist-grupper.

En av de mange terrorist-grusomhetene i denne konflikten ble begått i juni 2011, da soldater fra den syriske hæren og sivile ble massakrert av invaderende militære styrker. Senere i denne rapporten gransker vi årsakene bak Salehs deportasjon fra USA og han klare forbindelser til Nusra-frontens samarbeidspartnere inne i Syria.

En kikk på ulike andre EU-regjeringers nettsider og media avslører at Nederland har finansiert Hvite hjelmer med 4,5 millioner dollar; Tyskland har gitt 4,5 millioner dollar; Danmark 3,2 millioner dollar og Japan har gitt en ikke offentliggjort sum. Hvite hjelmer mottar også utstyr og forsyninger fra ulike EU-land, deriblant Frankrike.

Som Abdulrahman Al-Mawwas, ledende forbindelsesoffiser i Hvite hjelmer, sa til RT (russisk TV) etter et møte for kort tid siden med ledende franske embetsfolk og representanter, deriblant president Francois Hollande og statsminister Manuel Valls: «Vi skjuler det ikke, vi innrømmer at der er økonomisk støtte fra USA, fra Storbritannia, fra Tyskland, fra Nederland.» Al-Mawwas sa også at «støtte» fra Vestlige makter til Hvite hjelmer inkluderer «utstyr… kjøretøy, så vel som (hjelp til) leting og redning.»

Det er grunn til å tro at EUs økonomiske støtte til Hvite hjelmer er skjult bak fellesoverskriften «Kritisk helse- og nødhjelp-støtte til befolkningen rammet av krisen i Syria», gjennom Generaldirektoratet for sivil beskyttelse og humanitære hjelpeoperasjoner (DG-ECHO), tidligere kjent som EU-kommisjonens kontor for humanitære hjelpeoperasjoner (ECHO).

Mer nylig har også Qatar bekreftet økonomisk støtte til Hvite hjelmer, via landets eget Fond for utvikling, i samarbeid med Qatars Røde Halvmåne. Qatar er kjent for å finansiere mange av de ekstremistiske fraksjonene som har operert inne i Syria de siste årene, inkludert Nusra-fronten, Ahrar Al Sham, Nour Al Din Zinki og mange av deres smågrupper som brutalt har utført handlinger i tråd med USA-koalisjonens mål om å destabilisere en uavhengig, suveren nasjon og få i stand regimeendring. Eller nærmere: etablering av et marionett-regime som føyer seg etter USA-koalisjonens «overherredømme»-ambisjoner for regionen.

Det er også verd å merke seg at Qatars Røde Halvmånes rolle, tidlig i konflikten, involverte framskaffelse av 2,2 millioner dollar for å sikre våpen til ekstremist-grupper som kjempet i Syria:

Khaled Diab, en av representantene til Mosab Obeidat, tidligere assisterende leder for oppdrag i Qatars Røde Halvmåne, ble anklaget for å framskaffe 2,2 millioner dollar for å sikre våpen til terrorist-grupper i Syria. Detaljer rundt transaksjonen og avsløringen finnes i denne Al Akhbar-artikkelen fra juni 2013: «White Helmets: War by Way of Deception Part I».

«Mayday Rescue» ble etablert i Nederland i 2014, etter opprettelsen av Hvite Hjelmer i mars 2013. Deres primære funksjon virker å være en mellomliggende «ikke for profitt», konstruert som en kanal for å overføre penger til Hvite Hjelmer. Mosab Obeidat, nevnt ovenfor, var blant de tidlige stabsmedlemmene, men alle detaljer angående stab har siden blitt fjernet fra Maydays nettside. «Giverne» til Mayday er listet opp på nettsiden deres, og inkluderer Storbritannia, CSSF, Tyskland, Nederland og Danmark.

En tidlig video lagd i samarbeid med «Hands Off Syria» viser utviklingen av Hvite Hjelmer til det ikonet de siden har blitt blitt i vestlig media og blant NATO-tilpassede NGO’er.

Hvite Hjelmer mottar betydelig offentlig støtte, via sitt «Hero Fund» (Heltefondet), orkestrert enda en gang av deres utrettelige PR-maskin, ledet av «Syria Campaign» (Syria-kampanjen). «Syria Campaign» fikk startkapital fra toppsjefen i Petrofac, Ayman Asfari. Asfari har sin egen agenda i Syria, ikke minst hans oljeinteresser, så vel som forbindelser til den britiske regjeringen. Asfari ble også trukket fram i lyset for å ha donert generøse summer til Toryene under Theresa May.

Olje-topper, som fikk løfte om at industrien deres vil få videre støtte fra regjeringen dersom de konservative kom tilbake til makten, har gitt mer enn 390.000 pund til partiet siden Theresa May ble statsminister.

Disse inkluderer Ian Taylor, administrerende direktør i Vitol – et firma som ble bøtelagt for å ha gitt utbetalinger til et irakisk eid firma, så vel som Ayman Asfari, administrerende direktør i Petrofac, som nylig ble intervjuet av «Serious Fraud Office» (kontoret for alvorlig bedrageri) på grunn av mistanker om korrupsjon.

I oktober 2016 annonserte regjeringen i New Zealand at deres brannvesen ville bistå med trening for å støtte Hvite Hjelmer. Utenriksminister Murray McCully og innenriksminister Peter Dunne uttrykte sin beundring for gruppen, med følgende standard PR-banaliteter:

«Syrias sivile forsvarsorganisasjon, kjent som Hvite Hjelmer, har bidratt til å redde tusenvis av mennesker som er rammet av den pågående volden i Syria. New Zealand har sagt seg villig til å yte assistanse gjennom trening av Hvite Hjelmer, og dette praktiske initiativet skjer parallelt med arbeidet vi gjør i FNs sikkerhetsråd for å forbedre den humanitære situasjonen i Syria og for å presse på for en slutt på konflikten.»

Til slutt har vi skapelsen av «Jo Cox fund» i juni 2016. Jo Cox, et ambisiøst parlamentsmedlem fra Labour som hadde drevet lidenskapelig lobbyvirksomhet i det britiske parlamentet for britisk intervensjon i Syria, ble myrdet i Storbritannia 6. juni 2016. En «terrorist» fra ytterste høyre, Thomas Mair, ble dømt til livsvarig fengsel for mordet. En av Jo Cox’s saker i Syria hadde vært Hvite hjelmer. Ifølge nettsiden til pengeinnsamlingen er det kommet inn 1,5 millioner pund, som skal distribueres mellom de nominerte formålene, deriblant Hvite hjelmer:

«Et motbydelig mord på en stigende stjerne i Storbritannias politikk, parlamentsmedlem Jo Cox, har nettopp sendt sjokkbølger verden over. I løpet av timer etter hennes død ble et særskilt fond etablert i hennes navn for å samle inn penger til tre formål. Ett av disse formålene er syriske Hvite hjelmer.» — Hvem er Syrias Hvite hjelmer?

Alle regjeringstilknyttede enheter som finansierer Hvite hjelmer har offentlig erklært en interesse i, eller har arbeidet for, fjerning av den internasjonalt anerkjente syriske regjeringen og dens demokratisk valgte president, Bashar Al Assad – og på den måten gjennomføre «regimeendring» i Syria. Dette faktum alene må utvilsomt kompromittere påstanden om gruppens nøytralitet.

Hvite hjelmer fortsetter imidlertid å hevde at de er en «nøytral og upartisk organisasjon. Vi sverger ikke troskap til noen politiske partier eller grupper. Vi tjener hele folket i Syria – vi er fra folket og for (sic) folket.»

I denne videoen for den CIA- og NATO-støttede Frie syriske armé (Free Syrian Army – FSA), dukker et bilde av disse «upartiske» redningsmennene fra Hvite hjelmer opp, side om side med andre syriske profesjonelle som har tilknytning til de «moderate opprørerne» FSA – som i all hovedsak er støttet, finansiert og væpnet av den USA-ledete koalisjonen. Bortimot universal konsensus aksepterer nå at FSA er en myte som er utgått på dato.

I den tidlige fasen av USA-koalisjonens oppfyring, finansiering og markedsføring av det syriske «opprøret», ble FSA absorbert inn i rekkene til bedre finansierte ekstremistgrupper, så som Nusra-fronten (al Qaida i Syria), hvis våpenkapasitet langt oversteg FSAs våpenarsenal. FSA ble ikke mer enn et verktøy for den mektigere Nusra-fronten – al Qaida i Syria.

Mens USA har vært en stor bidragsyter gjennom sitt USAID/Chemonics-program, er de langt overgått av Storbritannias utenriksdepartement, som har vært hovedkilden for finansiering og trening av denne Hvite hjelmers NATO-statskonstruksjon. Innført i det syriske samfunnet tre år etter stedfortreder-krigens start, en krig som den USA-ledete koalisjonen har drevet mot en suveren nasjon i nesten sju år, er Hvite hjelmer en gjennomført britisk affære.

Hvite hjelmer ble etablert i Tyrkia, ikke i Syria. De er for en stor del opptrent i Tyrkia og Jordan, ikke inne i Syria. De ble etablert i mars 2013, av en britisk eks-militær offiser med 300.000 dollar i startkapital fra Japan, Storbritannia og USA.

Skjermdump fra en video av IS-fangen John Cantile, filmet i Aleppo i 2014 og 2015

Hvite hjelmer er satt inn utelukkende i områder i Syria okkupert av kjente terroristorganisasjoner, inkludert Nusra-fronten og IS (Daesh), sammen med såkalte «moderate opprørere» som Ahrar al Sham og Nour Al Din Zinki. Alle disse gruppene og undergruppene er ansvarlige for gjennomføring av etnisk rensing-pogromer og dokumenterte grusomheter mot det syriske folket.

Nour Al Din Zinki filmet seg selv mens de torturerte og kappet hodet av det 12 år gamle palestinske barnet Abdullah Issa i juli 2016. I likhet med Hvite hjelmer mottar majoriteten av disse gruppene finansiering, trening, utstyr, våpen og støtte fra USA og dets koalisjonspartnere, spesielt Gulfstatene – et faktum som er omfattende dokumentert.

Hvite hjelmer presser på for sekterisme

Under situasjonen i Madaya, Syria i januar 2016, ble Hvite hjelmer i Idlib filmet mens de deltok i demonstrasjoner og bar bannere som oppfordret til «brenning og ødeleggelse» av byene Kafarya og Foua.

Kafarya og Foua er to landsbyer i Idlib under full beleiring fra Jaish al Fatha (Erobrer-hæren), som er en koalisjon av Ahrar Al Sham og Nusra-fronten. Disse landsbyene har vært under full beleiring siden mars 2015. Beleiringen sikrer utsulting av landsbyboere så vel som berøvelse av vann, medisiner og medisinsk behandling. Daglig bombing og snikskyting fra Ahrar Al Sham og Nusra-fronten har drept mer enn 1300 sivile i landsbyene så langt.

«Hvis vi inkluderer sivile som har blitt drept utenfor landsbyene under evakueringer, slik som Rashideen, har vi mistet nesten 2000 familiemedlemmer og slektninger på grunn av terroristenes beleiring og konflikt.» – Doktor Ali Moustafa, ledende kirurg i Foua.

Lidelsene i disse to shiamuslimske landsbyene – overgitt midt i Nusra-front-ledete, terrorist-okkuperte Idlib – er ubeskrivelige. Hvite hjelmers oppfordring til utryddelse og brenning av disse byene er en morderisk og dypt sekterisk handling, og kunne ikke være lenger fra deres edle påstander om «nøytralitet». Denne videoen viser i detalj noen av de forferdelige handlingene disse to landsbyene har blitt utsatt for, hentet fra Facebook-siden til «Tale of Two Villages»:

Hvite hjelmer spilte også en avgjørende rolle med sin støtte til Nusra-fronten under Rashideen-massakren 15. april 2017. Evakuerte fra beleirede Kafayra og Foua ble holdt innesperret i bussene sine i to dager, med minimalt av mat og vann. På den tredje dagen ble barna lokket fra bussene av Nusra-fronten og Hvite hjelmer som delte ut potetchips. Da barna strømmet mot maten kjørte en blå varebil inn i flokken av barn og en bombe inni bilen ble detonert. Over 300 ble drept og skadet.

Den beryktede eks-Hvite hjelmer Mauwiya Hassan Agha var til stede i Rashideen da massakren ble gjennomført. Han er kjent for sin involvering i henrettelsen av to SSA-krigsfanger i Khan Touman, Aleppo i mai 2016.

Jeg var i Aleppo en dag etter denne tragedien og fikk anledning til å snakke med overlevende mødre til barn som hadde blitt bortført og fraktet til Tyrkia av Hvite hjelmer-medarbeidere og Nusra-front-terrorister. Til sammen 114 er fortsatt savnet, flertallet av dem barn. Jeg dro også tilbake til Aleppo i juli 2017 for å intervjue overlevende og familier til de savnede, som identifiserte Agha – han hadde vært til stede før og umiddelbart etter selvmordsbombe-angrepet.

Det finnes video– og bildebevis tilgjengelig som tydelig viser Hvite hjelmer delta i Nusra-front-operasjoner i områder som er okkupert eller overtatt av denne organisasjonen. Videoen som er lenket ovenfor ble tatt under Nusra-frontens voldelige og brutale angrep på Idlib i mars 2015. I denne videoen kan man tydelig se medarbeidere fra Hvite hjelmer slå løs på en syrisk sivilperson tatt til fange av Nusra-fronten, de sirkler rundt fangen og blander seg med tungt bevæpnet og fiendtlig Nusra-front milits.

Det er verdt å nevne at YouTube nylig har gjennomført en sensur-opprydding og fjernet mange av de inkriminerende videoene som involverte Hvite hjelmer der de arbeidet hånd i hånd med al Qaida i Syria – inkludert videoen over som, merkelig nok, ikke lenger er tilgjengelig på YouTube.

En annen video viser medarbeidere i Hvite hjelmer, inkludert Muawiya Hassan Agha, som feirer «seieren» sammen med Nusra-fronten i sentrum av Idlib.

Det har vært gjort opptak av i hvert fall fire henrettelser som involverte Hvite hjelmer:

1: 6. mai, 2015 – Aleppo

Hvite hjelmer ble filmet mens de «renset opp» etter en Nusra-front-henrettelse av en sivil fange i Haritan, nordre Aleppo. Selv om den offisielle uttalelsen fra Hvite hjelmer hevder at de ankom stedet etter henrettelsen, viser videoen at de opptrer på stedet umiddelbart etter at fangen har blitt skutt i hodet, noe som demonstrerer at de har vært til stede og ikke gjorde noe for å forhindre det som skjedde.

James Le Mesurier, trener for Hvite hjelmer og grunnlegger av Mayday Rescue, har nylig gitt tilsvar til beskyldningene rundt denne hendelsen.

«Men hva med den fellende videoen fra 6. mai 2015? Frivillige fra Hvite hjelmer ble fanget på film springene til for å fjerne et lik sekunder etter at en bevæpnet mann skjøt ham. Det viser seg at den døde ble framstilt for og dømt i en lokal Sharia-domstol, sa Mesurier. Da hans far fikk vite om tidspunktet for henrettelsen, kontaktet han Hvite hjelmer for å få hjelp til å gjennomføre en ordentlig begravelse. Dessuten, den bevæpnede mannen var kledd i en baklava, ikke en hvit hjelm.» – Middle Ground.

Underlig nok anser Le Mesurier en rettssak i en ekstremistisk Sharia-domstol og en utenrettslig henrettelse for å være akseptabel – et eksempel som har blitt tatt sterkt til følge av Hvite hjelmer i deres påfølgende deltakelse i Sharia-domstolers domfellelse og henrettelse.

2: mai 2016 – Aleppo

Ulike andre medarbeidere i Hvite hjelmer har lagt ut videoer av torturen og henrettelsen av fanger fra Den syriske armé på sine sider i sosiale media, med feirende kommentarer. En slik medarbeider, Muawiya Hassan Agha, påstås å ha blitt «sparket» fra Hvite hjelmer på grunn av hans deltakelse i en offentlig henrettelse av to krigsfanger fra Den syriske armé i Khan Touman, sør i Aleppo i mai 2016. Det sier seg selv at denne henrettelsen er et klart brudd på enhver etikk knyttet til en påstått «upartisk» NGO.

Video som viser henrettelsen av to krigsfanger fra SSA i Khan Touman. Advarsel: sterke scener.

Imidlertid. Til tross for flere forespørsler, har Hvite hjelmer aldri kommet med noen offisiell uttalelse. Heller ikke har de offentlig fordømt torturen og henrettelsen av krigsfanger, en handling som står i strid med Genève-konvensjonen. Tre uker etter at han skal ha vært sparket, opptrådte Agha i Hvite hjelmer-bilder – som en av deres fotografer.

3: 19. mai 2017 – Dara’a

I den tidligere siterte artikkelen i Middle Ground er James Le Mesurier, en militær veteran og Hvite hjelmer-trener, sitert på å ha brukt en usedvanlig analogi for å imøtegå beskyldninger om at Hvite hjelmer har vært til stede og deltatt i Sharia-domstol-henrettelser:

«Å anklage Hvite hjelmer for denne handlingen ville være som å beskylde Josef fra Arimitea for å ha korsfestet Jesus.»

Josef fra Arimitea hevdes, i historien, å være den disippelen som klargjorde kroppen til Jesus Kristus for begravelse. Denne kyniske bruken av blasfemi for å renvaske Hvite hjelmer for deres mange synder, slo beinhardt tilbake: bilder av «menneskehetens frelsere» som heier på en brutal, ekstremistisk henrettelse, dukket senere opp i sosiale media.

Denne henrettelsen fant sted i byen Jasim, Dara’a, sør for Damaskus. Hvite hjelmer kan ses ikke bare der de feirer det uhyggelige mordet, men også der de utfører sin sedvanlige opprydding: uten seremonier frakter de liket bort fra stedet. Deres senere påstander om å gi kroppen en verdig begravelse og tilby offeret noe verdighet, framstår latterlig når man ser på denne videoen.

4: 21. juni 2017 – Dara’a

Det ble lagt fram en video som viser et medlem av Hvite hjelmers Dara’a-«team» klatrende over slaktede og lemlestede lik av soldater fra Den syriske armé hauget opp bak på en pickup. Mens medarbeideren fra Hvite hjelmer står oppå haugen av døde kropper, paraderer ekstremist-kjempere rundt kjøretøyet med et avkuttet hode som et krigstrofé. Det er ingen tegn på sjokk eller misbilligelse fra Hvite hjelmer-«helten». Tvert imot, han kan ses der han trekker ut et syrisk flagg fra haugen av SAA-lik før han kaster flagget på bakken.

Jeg ble fortalt at den originale videoen var mye lenger og inneholdt scener av mye mer ydmykende natur som ville pine familiene til SAA-soldatene, hvis kropper hadde blitt så grufullt skjendet. Den originale videoen ble sendt av RT og kan ses her. Det er virkelig en av de verste videoene jeg noen sinne har måttet se, så vær advart. Det følgende er skjermbilder fra videoen som demonstrerer de motbydelige grusomhetene utført av Hvite hjelmer og ekstremistfraksjoner som, igjen, arbeider hånd i hånd i Syria.

Avkuttede hoder av soldater fra Den syriske armé paradert som krigstrofeer.

Hvite hjelmer forsøkte å distansere seg, igjen, fra sin deltakelse i de brutale lemlestingene av lik av SSA-soldater som var tatt til fange. De offentliggjorde en uttalelse der de hevdet å ha «sparket» medarbeideren som hadde opptrådt slik. Ifølge uttalelsen var «den frivilliges oppførsel et utilgivelig brudd på reglene for hvordan man skal opptre».

Hvite hjelmer er en offentlig finansiert organisasjon via deres pengeinnsamlingsaktiviteter. De drar også nytte av økonomiske støtteordninger fra regjeringer, noe som forutsetter bidrag fra skattebetalerne. Hvor blir det av granskingen av en organisasjon hvis medlemmer stadig «bryter» ikke bare Hvite hjelmers «regler for hvordan man skal opptre», men også handler i strid med alle internasjonale regler for humanitære lover under krig?

Se Hvite hjelmer og ekstremister fra Sør-fronten stable døde kropper på lastebiler.

Deportasjon for «ekstremist-forbindelser»

Leder for Hvite hjelmer, Raed Saleh, ble deportert fra Dulles flyplass i USA i april 2016. Ingen virkelig forklaring på denne deportasjonen ble noen sinne gitt. Mark Toner i USAs utenriksdepartement omgikk spørsmål fra media under en pressebriefing, men innrømte støtte til gruppen med rundt 23 millioner dollar, så vel som å antyde at Raed Saleh kunne ha «ekstremist-forbindelser». Raed Saleh ble deretter sluppet inn i USA igjen i september 2016 og snakket i FNs hovedkvarter i New York med den nederlandske delegasjonen. Saleh var involvert i lukkede samlinger med syriske aktivister og tidligere utenriksminister John Kerry, ifølge The New York Times.

I samtaler som ble lekket driver Raed Saleh og en annen «regime-endrer», aktivist og blogger Marcell Shehwaro, hardt lobbyarbeid for en intervensjon fra USA for å gjennomføre den ønskede regimeendringen. Hvite hjelmers forkjærlighet for politiske uttalelser og lobbyvirksomhet setter spørsmålstegn ved deres påstander om å være en apolitisk, humanitær-fokusert organisasjon. Samtalen kan høres her.

Raed Saleh, lederen og den globale representanten for Hvite hjelmer, er en nær kollega av en annen leder i Hvite hjelmer: Mustafa Al Hay Yussef. Yussef har tilhørt gruppen siden 2013 og har blitt fotografert i Idlib sammen med Raed Saleh. Yussefs kontoer i sosiale medier avslører følgende:

 1. Yussef har oppfordret til sammenslåing av ekstremist-fraksjoner så som Nusra-fronten og Ahrad Al Sham.
 2. Yussef har tydelig uttrykt troskap og støtte til Ahrar Al Sham, som var ansvarlig for massakrene i landsbyen Alawite i Al Zaraa i mai 2016.
 3. Yussef har offentlig oppfordret til bombing av sivile i Damaskus under valgene i 2014.
 4. Yussef har forsvart praksisen med å henrette sivile under Ramadan hvis de ikke faster.
 5. Yussef støtter plyndring av SSA-hus etter at de er fanget eller summarisk henrettet.

Hvis en leder i Røde Kors begikk slike etiske brudd, ville vi ganske så sikkert kreve full gransking. Hvite hjelmer virker å være gitt immunitet mot undersøkelser av deres ekstremistiske, uakseptable oppførsel og brudd på Genève-konvensjonen når det gjelder behandling av krigsfanger.

Syrias VIRKELIGE frivillige sivilforsvar

Hvite hjelmer blir også ukorrekt referert til som «Syrias sivilforsvar». Dette navnet referer i virkeligheten til en organisasjon som har eksistert i Syria siden 1953. Jeg møtte gruppens medlemmer i Aleppo, Lattakia, Tartous og Damaskus i løpet av mitt lange opphold i Syria. Det VIRKELIGE Syrias sivilforsvar (RSCD) var blant grunnleggerne av ICDO (International Civil Defence Organization – Den internasjonale sivilforsvarsorganisasjonen), som har tilknytning til FN, WHO, OCHA, Røde Kors og Røde Halvmåne.

Det VIRKELIGE Syras sivilforsvar betaler fortsatt medlemsavgift til ICDO med 20.000 sveitsiske franc i året. Gruppen opererte både i regjerings-holdte og milits-holdte områder 2016, da det ble bestemt at de skulle arbeide bare i regjeringskontrollerte område av sikkerhetsgrunner, da væpnede grupper bevisst utpekte dem til målskiver under redningsoperasjoner i okkuperte områder.

Selv om de arbeider hovedsakelig i regjerings-holdte områder, yter det VIRKELIGE Syrias sivilforsvar hjelp til 80 prosent av Syrias befolkning, inkludert over seks millioner mennesker som har flyktet til regjeringskontrollerte byer og storbyer.

Fares Shehabi, medlem av Syrias parlament fra Aleppo og leder av byens handelskammer, hadde følgende beskjed til Vesten i anledning det autentiske Syrias sivilforsvar:

«Da Hvite hjelmer la fram et felles forslag for å vinne Nobels fredspris i fjor, støttet nesten universelt av mainstream media i Storbritannia, var internett-lenken til RSCD hos ICDO på mystisk vis omdirigert til Hvite hjelmer. Jeg kontaktet ICDO i Geneve og snakkes med deres representant, som forsikret meg at det var en administrativ feil. I løpet av vår samtale, kom representanten med følgende uttalelser:

 1. Hvite hjelmer er ikke anerkjent av ICDO og er ikke medlemmer av ICDO.
 2. Hvite hjelmer er ikke en gang en «konkret» sivilforsvarsorganisasjon.
 3. Hvite hjelmer er den «gale» sivilforsvarsgruppen.
 4. Den eneste sivilforsvarsgruppen som er anerkjent av ICDO og FN er det «offisielle» Syrias sivilforsvar.»

Lytt til hele opptaket av samtalen her:

Offentligheten i Vesten har blitt lurt til å tro at Hvite hjelmer er den eneste syriske sivilforsvarsgruppen, og på den måten er over 4000 medarbeidere i det VIRKELIGE Syrias sivilforsvar gjort «usynlige». Medarbeidere som daglig risikerer sine liv for å redde syriske sivile under angrep fra ulike terroristfraksjoner som har invadert Syria. NATO og Gulfstatenes Hvite hjelmer-prosjekt er en skyggestat-konstruksjon av høyeste kaliber.

Syriske siviles vitnemål om Hvite hjelmers barbari

I løpet av mine intervjuer med det VIRKELIGE Syrias sivilforsvar i august 2016, ble jeg informert om at Nusra-fronten og samarbeidende «moderate opprørere» som invaderte områder som Øst-Aleppo, Raqqa, Deir Ezzor og Idlib, hadde massakrert medlemmer av det VIRKELIGE Syrias sivilforsvar og stjålet mesteparten av utstyret deres i disse områdene, inkludert fire motorer og ambulanser.

Mange av disse væpnede gruppene ble senere medarbeidere i Hvite hjelmer. Vitnemål fra det VIRKELIGE Syrias sivilforsvar har antydet at Hvite hjelmer opererer som støtte for Nusra-fronten, IS og andre tungt bevæpnede militser beskrevet som «moderate opprørere».

I august 2016 gjennomførte jeg et kort video-intervju med doktor Bassem Hayak fra Aleppos medisinske forening (Aleppo Medical Association), som har base i Vest-Aleppo. Hayak fortalte meg at hans familie, fanget i Øst-Aleppo, aldri hadde sett Hvite hjelmer. Og la til at FN-instanser som fortsatt arbeidet i Øst-Aleppo, slik som SARC (Syrias Røde Halvmåne), heller ikke hadde støtt på Hvite hjelmer.

I desember 2016 var jeg i Øst-Aleppo da SAA og deres allierte frigjorde området fra Nusra-front-dominerte terrorister og ekstremistisk okkupasjon. Jeg fikk anledning til å intervjue frivillige fra Røde Halvmåne som også benekter at de noen sinne hadde støtt på Hvite hjelmer i den tiden de hadde arbeidet i disse distriktene i Aleppo.

Dette vitnemålet ble ytterligere bekreftet av uttalelser fra syriske sivile som jeg samlet inn mens jeg var i Øst-Aleppo, der jeg besøkte hvert distrikt etter som de ble tatt tilbake av SAA.

Alle de sivile jeg snakket med – over 50 personer fra alle distriktene i Øst-Aleppo – var forvirret da jeg spurte dem om de kjente til Hvite hjelmer. Da jeg spurte om de kjente til en sivilforsvarsgruppe, var deres umiddelbare respons «ja, ja, Nusra-frontens sivilforsvar.»

Jeg ble fortalt at Hvite hjelmer ikke hjalp sivile, at de var en slags støttegruppe for Nusra-fronten, Ahrar Al Sham og Nour al Din Zinki. Noen fortalte meg at de var tyver, at de stjal fra de dødes kropper. En mann fortalte Lizzi Phelan fra RT at de drepte hans datter – et spedbarn – ved å injisere luft i venene hennes. Jeg ble fortalt at ingen medisinsk behandling var tilgjengelig for sivile i løpet av den fem år lange okkupasjonen av dette området.

En rekke av disse syriske sivile vitnemålene angående Hvite hjelmer ble samlet til én video.

Se syriske sivile gi sine vitnemål om arbeidsmåten og handlingene til Hvite hjelmer:

Pierre Le Corf, en franskmann som arbeider som uavhengig humanitær frivillig i Aleppo, filmet Hvite hjelmers hovedsenter i Øst-Aleppo etter at Hvite hjelmer hadde forlatt de sivile de hadde hevdet å beskytte gjennom en nesten fem år lang terroristokkupasjon. De forlot Øst-Aleppo i busser som også ble brukt til å evakuere et utvalg av væpnede grupper, inkludert Nusra-fronten. Disse evakueringene skjedde i løpet av desember 2016, under den syriske regjeringens amnesti- og forsoningsforlik, som tillot trygg passering for væpnede stridende til Idlib.

Le Corfs film viser oss at Hvite hjelmers senter var integrert i Nusra-frontens inngjerdete område og at dette Hvite hjelmer-senteret var prydet av en variasjon av graffiti og flagg som bekreftet Hvite hjelmers tilknytning til ulike terroristgrupper, men hovedsakelig Nusra-fronten.

Se Pierre Le Corfs film som viser det forlatte Hvite hjelmer-senterets bånd til Nusra-fronten og andre terroristgrupper:

Det inngjerdete området som inkorporerte både Nusra-fronten og Hvite hjelmer var tidligere en skole. Det har vært vanlig for terrorister og ekstremistgrupper å okkupere skoler og sykehus og forvandle dem til militærbaser, Sharia-domstoler, fengsler, henrettelseskamre og ammunisjonsdepoter. Dette Hvite hjelmer-senteret hadde tidligere vært trukket fram i en dokumentar på Al Jazeera, som ble lansert 14. august 2016. Filmen beskrev Hvite hjelmer som selvoppofrende redningsmenn og humanitære:

«…denne filmen om Hvite hjelmer er en sjelden historie om humanitære som arbeider utrettelig for å beskytte mennesker på bakken. Den undersøker hvorfor de risikerer sine liv for å redde fremmede…»

Kanskje ikke overraskende avslører ikke denne filmen hvor fysisk nært de væpnede Nusra-front-terroristene er senteret til Hvite hjelmer. Den undersøker heller ikke – eller berører overhodet ikke – deres nære arbeidsfellesskap, slik det blir beskrevet av syriske sivile jeg intervjuet i Øst-Aleppo.

Iscenesatte redninger, barn brukt som propaganda-verktøy

Ved en rekke anledninger har Hvite hjelmer blitt avslørt for å iscenesette redningsscener, både for fotografering og video, resirkulere bilder av barn og hendelser fra konflikten i Syria for å bygge opp under deres narrativ, så vel som å redigere videoer på en måte som gir et misvisende bilde av scenen det gjelder, eller til og med bruke falske bilder.

Det finnes mange dokumenterte eksempler på dette, men kanskje den mest nylige og foruroligende ble avdekket i en undersøkelse utført av SWEDHR (Svenske leger for menneskerettigheter) som analyserte en video-rapport fra Hvite hjelmer om det påståtte angrepet med klorgass i mars 2015. Hvite hjelmers video ble presentert i FN på en ny samling bak lukkede dører, som tidligere USA-ambassadør til FN, Samantha Power, tok initiativ til. Ifølge rapportene førte videoen til at «FN-representantene satt tårevåte tilbake».

Videoen viser tre nakne, livløse barn som blir behandlet for å ha pustet inn klorgass. Det yngste barnet har en kanyle i brystet som beveger seg uregelmessig før den blir trukket ut igjen. Det virker som om barnet dør på skjermen.

SWEDHR undersøkte videoen fra et profesjonelt medisinsk og etisk perspektiv og kom til følgende konklusjoner:

 1. Etter å ha eksaminert videomaterialet, finner jeg at tiltakene som disse barna ble utsatt for, noen av dem er livløse, er bisarre, ikke-medisinske, ikke-livreddende og til og med kontraproduktive når det gjelder livreddende hensikter for barn.» Dr. Leif Elinder
 2. «Prosedyren med en adrenalin-injeksjon gjennom huden… er ikke korrekt utført og ville ha resultert i døden for barnet, hvis det ikke allerede var dødt.»
 3. SWEDHR konkluderte med at væskenivået i sprøyten ikke endrer seg på bildene – derfor: barnet blir injisert med nålen uten noen åpenbar grunn.
 4. «Jeg mener at selv fra denne svært korte videoen kan vi se at barnet har nedsatt bevissthet: han lager ingen lyder, han åpner ikke øynene og hans eneste bevegelser er å snu hodet til siden og åpne munnen før han stopper å puste overhodet. Dette ser ut som pustelammelse heller enn skade på lungene; han virker å være for søvnig til å puste. Jeg tror den mest sannsynlige diagnosen er en overdose av et preparat som fører til redusert bevissthet og pustelammelse. Opiater er den mest sannsynlige klassen av preparater som forårsaker dette. Klorgass forårsaker akutt pusteskade, men det forårsaker ikke (i noen av kildene jeg har lest) redusert bevissthetsnivå: offeret kjemper for å puste til det siste.»

Implikasjonene av disse konklusjonene er gruoppvekkende. Brukte Hvite hjelmer allerede døde barn som propaganda-rekvisitter? Hvorfor har ikke denne undersøkelsen blitt omtalt av mainstream media?

Lemlesting av døde fra Den syriske armé

«… graden av verdighet de gir dem som mister sine liv i Syria må også trekkes fram»Joanna Natesegara, Oskar-vinnende filmskaper for Netflix-dokumentaren om Hvite hjelmer.

Hvite hjelmer har blitt filmet der de beskriver døde fra Den syriske armé som «søppel» og en spesiell video viser dem stående oppå en haug av døde SAA-soldater, hvis støvler har blitt fjernet eller er stjålet. Hvite hjelmer snakker om de døde kroppene i nedsettende ord og vendinger. De viser også «V»-tegnet mens lastebilen kjører avgårde, fortsatt med en Hvite hjelmer på toppen av haugen med syriske soldaters råtnende kropper.

Til tross for denne typen bevis på det motsatte, fortsetter Hvite hjelmer og deres PR-konsulenter, over hele verden, å fremme den samme retorikken:

«Når bombene regner, stormer Hvite hjelmer inn. På et sted der offentlige tjenester ikke lenger er i funksjon, risikerer disse ubevæpnede frivillige sine liv for å hjelpe hvem som helst i nød, uavhengig av deres religion eller politikk.» – Saudi Orient News

Tilsynelatende ubevæpnede Hvite hjelmer er våpenbærende militante

Det finnes mange dokumenterte og arkiverte bilder som viser medarbeidere fra Hvite hjelmer bærende på våpen eller posere med våpen ved siden av væpnede militsgrupper i Syria, inkludert Nusra-fronten.

Påstanden fra Hvite hjelmers PR-maskin, til og med fra James Le Mesurier selv, er at noen av medarbeiderne i Hvite hjelmer er «eks-kjempende» som så lyset og ble reformert, og viet sitt liv til en uselvisk sak og ble «redningsmenn for alle mennesker»:

«Ja, noen få medlemmer av Hvite hjelmer var tidligere væpnede kjempende, men de ga opp våpnene sine og redder nå liv. Mennesker forandrer seg. Bare fordi de ikke raderte ut sin historie av bilder og bannere i sosiale media fra den gang de bar våpen, betyr det ikke at de fortsatt kjemper.» – Intervju med James Le Mesurier i en feature-artikkel i Middle Ground.

Imidlertid: en mengde bilder som er tilgjengelig på Hvite hjelmers sosiale media-kontoer forteller en annen historie. Mange av postene er åpenbare i sin lojalitet til ekstremistfraksjoner som arbeider side om side med Hvite hjelmer. Det må virkelig være grunn til videre gransking – i interesse av objektiv rapportering av hendelser inne i Syria.

Mo’ad Baresh i dobbeltrolle som White Helmets-mann og terrorist

I mars 2016 ble Hvite hjelmer-medarbeideren Mo’ad Baresh drept i kamper mot Den syriske armeen i et slag om Khan Touman i sørlige Aleppo. Baresh var ingen ordinær Hvite hjelmer-medarbeider, som man kan se av videopptak samlet av den undersøkende journalisten Khaled Iskef. Baresh var i realiteten en av de mange ekstremistkjemperne kontrollert og dominert av Nusra-fronten i Aleppo. Heller enn «tidligere kjemper», var Baresh enda en i en lang rekke Hvite hjelmer-medarbeidere som kler på seg en hvit hatt for å kamuflere sine forbrytelser mot det syriske folket.

PR-maskinen bak Hvite hjelmer

Den smiskende publisiteten rundt Hvite hjelmer er resultatet av en multi-million dollar verdt markedsføring og kampanje på sosiale media, utført gjennom et nettverk som er grunnlagt av George Soros og foretak i USA, Storbritannia og Midtøsten. PR-nettverket består av Avaaz, Purpose, Syria-kampanjen og Hvite hjelmer, og er skildret i detalj av Cory Morningstar og Rick Sterling i deres respektive artikler:

Fra Rick Sterlings artikkel om White Helmets

Fravær av førstehjelp- og første respons-ekspertise

Analytikere har observert at Hvite hjelmer produserer i gjennomsnitt fire eller fem videoer daglig, der de skildrer sin «heroiske redningsinnsats». Det VIRKELIGE Syrias sivilforsvar har evaluert disse videoene og sår tvil om hvorvidt Hvite hjelmer er virkelige førstehjelpere eller urbane søk- og redningseksperter.

De har satt fingeren på ulike uregelmessigheter, inkludert bruk av tungt utstyr som er upassende for å finne kropper i sammenraste bygninger så vel som feilaktig behandling av de skadede. Mange av gruppens førstehjelp-prosedyrer har også blitt ansett som tvilsomme. Hvite hjelmer reiser sjelden uten et større kamera-team eller et mannskap av mobilkamerafolk. Syrias sivilforsvar gjør ikke dette, da de er under alt for stort press for å redde liv til å kunne prioritere en PR-kampanje.

Følgende video fra Hvite hjelmers «kolleksjon» er et eksempel på hardhendte metoder gruppen tar i bruk når de avdekker kropper. Som jeg bemerket i en tidligere artikkel er bruken av en gravemaskin og slegger i så skjøre omgivelser både uhensiktsmessig og livstruende. Selvsagt med mindre Hvite hjelmer vet på forhånd hvor kroppene befinner seg.

Et nylig intervju i Ron Paul Liberty Report med FNs tidligere våpeninspektør i Irak, Scott Ritter, avslørte ytterligere parodien Hvite hjelmer, da han diskuterte deres rolle i de påståtte kjemiske angrepene i Khan Sheikhous i april 2017. Påståtte angrep som resulterte i at president Donald Trump skjøt 59 Tomahawk-raketter mot syrisk territorium.

Noen ville kunne si at Hvite hjelmer absolutt fortjener en Oscar for sine skuespillferdigheter og videoproduksjoner. I november 2016 ble det lansert en video som viser Hvite hjelmer som tilsynelatende deltar i «Mannequin Challenge» – en video-trend på internett. Troverdigheten i denne påstanden har imidlertid blitt sådd tvil om av flere, som tror videoen viser Hvite hjelmer på arbeid i «studio», der de produserer mer av sin propaganda.

Hvite hjelmer hevder å ha reddet over 90.000 liv. Det finnes imidlertid ingen dokumentasjon på disse livene – ingen navn, ingen fortegnelser. Med all den logistiske og finansielle støtten denne gruppen mottar, hvorav mye kommer direkte eller indirekte fra skattebetalere, burde det virkelig være noen grad av ansvarlighet bak deres merkelige påstander.

I et åpent brev til New Democratic Party (NDP) i Canada retter pensjonert professor John Ryan en sterk protest mot NDPs støtte til Hvite hjelmers fredsprisnominasjon i september 2016. Ryan uttrykker liknende bekymringer som mine, i sitt brev:

«Er det Hvite hjelmer selv som hevder de har reddet 60.000 sivile; dette har ikke blitt verifisert av noen annen kilde. Til tross for en slik klassisk interessekonflikt har søk etter uavhengige bevis og diskvalifiserende, egennyttige påstander fra krigførende parter i Syria blitt ignorert i mye av vestlig media. Som sådan er denne påstanden fra Hvite hjelmer uten verifisering, nærmest meningsløs

Konklusjon: hvem Hvite hjelmer egentlig er, hvem som står bak dem og hva de virkelig arbeider for

Oppsummert peker disse bevisene mot at Hvite hjelmer er et produkt skapt av USA, Storbritannia og EU, og ikke en uavhengig NGO. Det er en organisasjon med mangfoldige millioner dollar i ryggen, grunnlagt av regjeringer som er involvert og har investert i den syriske konflikten. Ingen kan rettmessig kalle dette en syrisk grasrotorganisasjon.

Det finnes et Syrias sivilforsvar som har blitt ignorert av vestlige media. Parallelt med denne gruppen finnes et enormt finansieringsnettverk, konstruert for å samle inn penger som blir kanalisert til Hvite hjelmer for å erstatte det autentiske Syrias sivilforsvar i bevisstheten til den vestlige offentligheten. Det virkelige Syrias sivilforsvar er lammet av USA- og EU-sanksjoner, mens Hvite hjelmer aldri har blitt rammet av disse sanksjonene – deres forsyningskjede via Tyrkia er ubrutt.

Forsiktige anslag plasserer finansieringen på over 150 millioner dollar så langt, som er mye mer enn noen virkelig NGO noen sinne ville trenge i løpet av et tiår, for ikke å snakke om en treårsperiode. Skattebetalere i land som finansierer dette har en rett til å vite akkurat hva og hvem pengene deres går til.

Bevisene demonstrerer at Hvite hjelmer er sekterisk – ikke upartisk, som de hevder å være. De er i mange tilfeller bevæpnet – ikke ubevæpnet, som de hevder å være. Reklamematerialet produsert for Hvite hjelmer, slik som den nylige Netflix-dokumentaren, er ofte produsert utenfor Syria, vanligvis i Tyrkia, og med foto fra felten levert bare fra Hvite hjelmer. Hvem har verifisert at disse filmopptakene er autentiske?

Hvite hjelmer mater ut bilder av “humanitær katastrofe” og “krigsforbrytelser” til de samme vestlige nasjoner som finansierer dem, og til politikere og media-stasjoner som bruker disse visuelle fortellingene i den uttrykkelige hensikt å jobbe for en flyforbud-sone i Syria, slik USA og Storbritannia har foreslått. Nyere historie har lært oss at etablering av slike soner bærer med seg trusselen om å redusere Syria til en Libya-liknende «mislykket stat».

Hvite hjelmer, en angivelig upartisk og apolitisk organisasjon, driver en effektiv kampanje for å eskalere krigen i Syria. Dette alene skulle diskvalifisere Hvite hjelmer fra å bli beskrevet som en humanitær organisasjon.

En av sponsorene bak Netflix-dokumentaren trakk tilbake betydelig finansiering fra prosjektet i oktober 2016. The Treshold Foundation publiserte en uttalelse angående årsaken til sin tilbaketrekking:

«Vi har siden blitt kjent med at temaet for denne filmen (organisasjonen Hvite hjelmer) og andre involverte anbefaler strategier som vil kunne føre med seg internasjonal militær maktbruk og eskalere volden.»

I et intervju med RTs «Going Underground» beskriver den eminente filmskaperen John Pilger Hvite hjelmer som «et komplett propaganda-produkt».

Se filmskaper John Pilger beskrive Hvite hjelmers faktiske hensikt:

Mange av Hvite hjelmer-kampanjene har blitt diskreditert som fiksjon, og likevel blir de brukt av Storbritannia/USA-koalisjonen som rettferdiggjøring av fortsatte økonomiske og diplomatiske sanksjoner som er en kollektiv straff for det syriske folket. I mellomtiden fortsetter USA-koalisjonen å utstyre og bevæpne ulike militsgrupper på bakken i Syria, inkludert Nusra-fronten.

Dette virker bare til å sikre enda mer lidelse og blodsutgytelse inne i Syria og utsetter muligheten for noen som helst virkelig, fredelig løsning. Det påligger oss å sikre en full internasjonal gransking av Hvite hjelmer som en part i noen som helst autentisk fredsprosess i Syria.

«Folkemengden tenker i bilder, og bildet selv fremkaller en serie andre bilder, uten noen logisk forbindelse med det første… En folkemengde skiller knapt mellom det subjektive og det objektive. Den aksepterer som virkelig de bildene som er fremkalt i deres sinn, selv om de som regel bare har et fjernt forhold til de observerte fakta… Menneskemengder bare i stand til å tenke i bilder vil bare la seg imponere av bilder.» – Gustav Le Bon. «Menneskemengden: en studie av det offentlige sinn»

Del to i denne serien vil videre avsløre Hvite hjelmers forbindelser til Nusra-fronten og deres deltakelse i terrorist-grusomheter i Syria, med et spesielt fokus på Aleppo. Forfatteren vil bringe fram i lyset dokumenter og bevis funnet inne i forlatte Hvite hjelmer-sentra rundt om i de ulike distriktene av Øst-Aleppo, og vise at Hvite hjelmer uten unntak arbeidet rett ved siden av al Qaida eller til og med delte fasiliteter og bygninger med dem.

Hun vil også dykke dypere inn i finansieringsstrømmen gruppen bruker, basert på beviser som er avdekket under hennes undersøkelser på bakken i Aleppo. Til slutt vil hun plukke fra hverandre noen av deres mest ikoniske propaganda-kampanjer, som viser seg å være basert på løgner, designet for å legge til rette for NATO og Gulfstatenes militære eskalering og økende falsk-humanitære intervensjon i Syria.

 

 

 

 

Forrige artikkelMot Dag TV: Pål Steigan og Arild Rønsen om valget 2017
Neste artikkelUSA gir ordre til syriske opprørere om å trekke seg tilbake til Jordan