Mot Dag TV: Pål Steigan og Arild Rønsen om valget 2017

15

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


15 KOMMENTARER

  • Takk! Dette er et første skritt. Vi er helt i begynnerfasen og tester både teknikk og form, og det vil garantert bli mange forskjellige bidragsytere. Jeg likte denne ledige praten med Arild Rønsen og jeg syntes det var morsomt. Så er det alltid mye du ikke får vært innom på 20 minutter.

 1. I kose-Norge er alt i skjønneste orden.Hvorfor bekymre seg om Store, Viktige Saker – EU og USA,s (Israels) Golbaliserings- politikk og NATO som tar seg dette. Vi har jo allerede 3 kjønn- logg inn på NRK og du blir spurt om du er Mann, Kvinne eller Intet kjønn. Hva vil vi mer ? Vi aksepterer ALT som kommer fra Intelligenciaen.

 2. Underholdende. Men gutta har rett når det gjelder den såkalte «valgkampen»; mangel på visjoner, litt kjekling om formuesskatt, mye skrik og skrål over hvem som skal sitte sammen med hvem, det sedvanlige gnålet om hvem som har stemt hva og når, men ikke ett eneste kontroversielt eller internasjonalt tema har vært tatt opp. Kort sagt: smått. Veldig smått.

 3. Hva i alle dager gjør Arild Rønsen så viktig i en politisk analyse?? Han bør holde seg til sitt fag! Kvalmt at så mange,kun i kraft av å være litt media kjendis-opphøyer seg selv som eksperter i viktige temaer! Finn heller noen som virkelig har gravd å studert politikk!

  • Rønsen har med sin bakgrunn som grafiker og fagforeningsmann i mange år vært Klassekampens journalistiske arbeiderbevegelse-alibi, og gudbedre hvor mye tøv han har tynt ut av seg i spaltene, ikke minst mye sosialistsnusfornuftig etterplapring av andres analyser. Han fikk jo på et tidspunkt sitt eget hundhus ute i hagen (spalten «Rønsen på fredag», var det ikke det den het?), jeg antar det var for ikke å være til for mye bry inne i selve redaksjonen.

   Til gjengjeld er Steigan veldig flink, da. Tipper han derfor har en djerv baktanke med å bruke Rønsen som dialogpartner her. Kanskje han er ment som agn, siden han er en mange søkende sjeler på venstresida ikke er så vettskremt for som de er for Steigan.

   • Ja, det er fra randsona av Totenåsen de nye friske pust nå kommer, som Sørum, og nå daliten og den tidligere dahliten (i likhet med Sørum, med den forskjell at han langtfra «nyter» noen dalit-tilværelse), herr Quijoyvind fra Totenåsen. I aften lanserer han i anledning valget intet mindre enn anarkoparlamentarismen, som er den ultimate forening av anarkisme og parlamentarisme. Noe slikt har verden aldri hørt om før, men tro meg, det er et begrep som fremdeles vil gløde utover i universets sivilisasjoner, når solens siste stråler treffer jorden!

    Anarkoparlamentarismen:

    Etter å ha lest følgende artikkel har jeg kommet til at lommedemokratiet også kan kalles for anarkoparlamentarisme: https://www.nytid.no/ny-anarkisme-for-en-ny-tid/

    Dette fordi grunnstrukturen av selvorganiserende inngruppe-produksjonsceller er anarkistisk. Om disse cellene bør ha en flat struktur eller de velger hver sin leder, har jeg ikke klarhet i. Kanskje bør de kunne avgjøre dette selv?

    Det er således anarkiet som er fundamentet for Bongards stamme-parlamentarisme. Hvor inngruppe-strategiene i handikapprinsippet erstatter penger og vekst som samfunnslimet.

    I sannhet en ny anarkisme for en ny tid!

    «Vi kan ikke i like stor grad som før – på grunn en kombinasjon av vedvarende lave oljepriser og klimapolitikk – fortsette å tappe fossile lagerressurser. Derfor kommer det til å skje en overgang til mer fornybar energi. Da vil vi imidlertid måtte greie oss mer med den årlige energien generert av sol og vind (og vannkraft i annerledeslandet Norge). For å fange, lagre og bruke sol- og vindkraft kreves det imidlertid investeringer i teknologi og kunnskap av en størrelsesorden, som vil innebære både redusert energieffektivitet og større ulikhet enn den vi kjenner fra fossiløkonomien. Et grønt skifte i energiproduksjonen vil ikke greie å opprettholde verken velstandsnivået eller fellesskapsfølelsen det fossile energioverskuddet en gang gjorde mulig. Overgangen til fornybar energi har blitt nødvendig, men den vil ikke kunne holde oss sammen som fossiløkonomien gjorde.

    I de siste 200 årene har vi bare kjent til formelen kapitalisme + økonomisk vekst = demokrati. Hvis vi ikke tror at det er mulig å forandre samfunnet, slik at de fleste vil si seg fornøyd med å bruke mindre ressurser, trenger vi et energimirakel for at ikke den globale verdensøkonomien skal kollapse og oppløses i mindre og sterkt forenklede regionale bestanddeler.» – Sven Røgeberg

 4. Til Mona (ett eller annet) –

  Alle har en stemme – og alle har stemmerett –
  om de ellers oppfyller kravene –
  alle har vi mulighet til å uttale oss om Valget
  eller om hva vi vil – og ikke minst:
  alle er vi eksperter fra vårt eget ståsted.
  – selvfølgelig også Arild Rønsen.

  Jeg har forlengst passert 80 – og har vært
  politisk aktiv siden jeg var16.
  De såkalte ekspertene er ofte de siste til
  å se det som kommer – i forkant.

  Etter min erfaring er de aller fleste av dem
  etterplaprere og altfor redde for å gå ut først
  for ikke å drite seg ut. Og likevel er det
  nettopp det mange av dem gjør likevel.

  Rigmor Nielsen

 5. Når det gjelder utenlandskabler finnes det en viktig forskjell mellom Rødt og SV, dette er egentlig en veldig viktig sak og spesielt nå som norsk industri skal omstilles til tiden etter oljen i en verden hvor det fri flyt av alt og hvor beskyttelse/proteksjonisme er forbudt.

  Det hadde også vært greit å nevne de nye EØS-saker/avtaler/direktiver og TISA-avtalen som kan komme opp til avstemming i Stortinget i løpet av de neste 4 årene (og noen av disse vil kreve 3/4 flertall i Stortinget for å bli vedtatt og kan altså bli stoppet hvis 1/4 av representantene på Stortinget stemmer nei, jmfr saken om tilslutning til EUs finanstilsyn i 2016). Utmelding av EØS ligger derimot mange år fram i tiden (etter brexit i det minste). Å endre WTO avtalen er nærmest helt utopisk.

 6. Jeg vet ikke hva som skjedde her, jeg prøvde å poste en vond og vanskelig bekjennelse av siste valgdagstimes synder, men den forsvant et eller annet sted i EDB-nettets mørkeste kroker og har ikke vist seg her siden. Den var etter tidligere erfaring med kommentarfelters luner kopiert til utklippstavla, så jeg prøver igjen, med rent egenterapeutiske motiver. Viktig å få tilstå for å kunne gå videre og bearbeide skyldfølelsen, sies det jo. Altså:

  I kølsvarte. Alle jeg kjenner bør fra nå av være klar over at man ikke kan stole på meg lenger. Her foreligger det tydeligvis en alvorlig karakterbrist, eller en brist midt i der karakteren burde vært, er kanskje mer presist formulert.

  Jeg har lenge, og i særdeles utvetydige vendinger, gitt uttrykk for en langt fremskreden, generell system- og politikerforakt, og sverget dyrt og hellig å avstå fra å avgi min stemme ved valget til hverken den ene eller den andre brogete banden med undermålere og korrupte kjeltringer. Men kort tid før valglokalet stengte, ble jeg angrepet og umyndiggjort av en marxistisk demon og hjelpeløst geleidet bort til skolens gymsal, der jeg lik en fjernstyrt robot plukket med meg lista til Rødt fra et avlukke, fikk den stemplet av en mann med stempel og slapp den paralysert ned i en valgurne.

  Nå er jeg mer eller mindre kommet til meg selv igjen, og kan bare beklage det inntrufne. Våre tanker går til de nærmeste. Resten av kvelden og natten vil gå med til intens anger og dyp frustrasjon, primalskrik, bønn og selvpisking. Men det lå i grunnen i kortene at det ville bli en sånn kveld, uansett hva jeg hadde gjort eller ikke gjort. Verste valget på all den tid.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.