Natosamarbete öka risken för kärnvapenkrig

6
Oppsigelsen av INF-avtalen og USAs nye atomstrategi bringer atomkrigen mye nærmere.
Anders Romelsjö

Av Anders Romelsjö.

Nato-vännen Mikael Holmström skriver i artikeln ”Natosamarbete hotas av kärnvapenförbud” i DN idag där denne skriver ”Sverige går i bräschen för att förbjuda kärnvapen, men priset kan för svensk del bli högt. USA, Frankrike och Storbritannien varnar nu för att Sveriges samarbete med Nato hotas. Även industrisamarbete, vapenexport och andra länders vilja att hjälpa Sverige i en kris är i fara. Flera bedömare menar att Sveriges krav på kärnvapenförbud utgör en hotande, och allvarlig, försämring av Sveriges säkerhetspolitiska läge. Det här innebär att den nuvarande svenska säkerhetspolitiken inte kan fullföljas, varnar en av DN:s källor med insyn i ländernas kontakter.”

Holmström skriver också att ”Redan förra året gjorde USA en skriftlig framställan till Sverige. USA:s Natoambassadör Douglas Lute framförde att konventionen kommer att försvaga dagens nedrustningsavtal ”utan att eliminera en enda kärnstridsspets”. Att stödja kärnvapenförbudet skulle enligt USA dessutom ”vara oförenligt med Sveriges önskan att fördjupa sitt samarbete med Nato”.

Frankrike kallade den 23 juni Natos europeiska partnerländer till möte. En svensk diplomatrapport sammanfattar beskeden: ”Allierade nyckelländer – Frankrike, Storbritannien, USA, Tyskland – varnar Sverige för ett kärnvapenförbuds konsekvenser för partnerskapet i Nato.”
Även Tyskland, som inte har egna kärnvapen och i fredsfrågor ligger nära Sverige, anslöt sig till kritiken. Efter att Sverige den 7 juli röstade ja till den slutliga resolutionstexten har läget skärpts.

Enligt DN:s källor vill USA fortsätta försvarssamarbetet med Sverige, men är bekymrat. USA talar aldrig om när man har kärnvapen och många flygplan, fartyg och andra vapensystem kan bära både konventionella vapen och kärnvapen.
Enligt vad DN erfar kan detta leda till att amerikanska stridskrafter inte längre kan öva i Sverige. Båda länderna har ett intensivt försvarsindustriellt samarbete och exporterar krigsmateriel till varandra.

FN-konventionen om förbud mot kärn­vapen har vuxit fram på initiativ av flera länder och freds­organisationer som anser att nedrustningen av kärnvapen går för långsamt. Konventionen antogs av 122 stater den 7 juli. Om den svenska regeringen skriver på konventionen ska den sedan ratificeras av riksdagen.
Samtliga kärnvapen­stater har ställt sig ­utanför arbetet eftersom de anser att ­gällande ned­rustningsavtal, bland annat icke-spridningsavtalet NPT, undergrävs av konventionen

Natosamarbete hotas av kärnvapenförbud
USA:s försvarsminister ”Mad Dog” Mattis och Sveriges försvarsminister Hultqvist, väl också ganska ”mad”
Svenska Dagbladet skriver ”I ett hemligstämplat brev till sin svenske kollega Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna om S-MP-regeringen undertecknar konventionen om en kärnvapenfri värld, erfar SvD. Enligt Mattis skulle det påverka försvarssamarbetet mellan USA och Sverige negativt.” SvD

Centerpartiledaren Annie Lööf skriver tillsammans med två C-riksdagsledamöter ”Sverige bör inte skriva under avtal om kärnvapen” i en artikel i SvD.

En första kort kommentar: Sverige har i decennier varit en ledande röst i det internationella arbetet mot kärnvapen med företrädare som Alva Myrdal, som fick Nobels fredspris bl.a. för detta, Inga Thorsson, Olov Palme och Maj-Britt Theorin. I NPT-avtalet från 1971 stipulerades att de kärnvapenmakter som skrev på skulle avveckla kärnvapnen. En klar minskning skedde också, men under senare år har en kraftig upprustning inletts, med USA i spetsen. USA har nya mindre kärnvapen, som kanske bara dödar några tiotusental människor (vid sidan av de som kan döda många miljoner) och utvecklar kärvapen som kan borra sig ned etc. Risken för kärnvapenkrig har ökat enligt forskare.

En majoritet av världens stater har nu skrivit på en FN-konvention om förbud mot kärnvapen – men inte kärnvapenmakterna!

I en rimligt vettig värld skulle en avveckling ha skett för länge under ledning av de stora kärnvapenmakterna USA och Ryssland. Nu är det tvärtom. Det största hindret är USA:s uttalade strävan över kontroll över världen för sina intressen. Därför har USA över 800 militärbaser i över hundra länder, 60 000 man i specialstyrkor i över 100 länder och därför har USA bevisligen stött statskupper även i många demokratiska länder. Därför de brutala olagliga krigen som USA ligger bakom eller tydligt stödjer(Syrien,Libyen,Irak,Afghanistan, Jemen, Ukraina) de olagliga sanktionerna och interventionen i andra länders val (vid drygt 80 val i 45 länder efter andra världskriget enligt USA-forskare, och detta vid sidan av stöd till statskupper).

Icke-spridningsavtalen (Nuclear Non-Proliferation Treaty, NPT) är internationella överenskommelser som trädde i kraft 1970 och är underskriven av 189 stater. De tre grundpelarna är icke-spridning av kärnvapen, kärnvapenavrustning och möjlighet till fredlig användning av kärnteknologi.

Nyligen förklarade chefen för USA:s Stillahavsflotta, amiral Scott Swift att han var redo att anfall Kina med kärnvapen, om han fick order om det. Dvs. att starta ett kärnvapenkrig som skulle kunna utplåna (nästan?) allt liv på jorden mycket snabbt. Och han följer då bara order. USA-amiral redo att kärnvapenbomba Kina – War is politics by other means

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. «Även Tyskland, som inte har egna kärnvapen och i fredsfrågor ligger nära Sverige, anslöt sig till kritiken. Efter att Sverige den 7 juli röstade ja till den slutliga resolutionstexten har läget skärpts.»

  Tyskland har på en måte egne små taktiske kjernevåpen pga. amerikanske B-61 som ligger lagret på en base (Büchel) i Bayern. Disse kan leveres av tyske jagerfly og er under felles tysk og amerikansk kontroll. Man har opprettholdt en skvadron med gamle Tornado-jagerfly ene og alene fordi Eurofighterne ikke er utstyrt for å levere dem.

  «Since 1985, the TaktLwG 33 operates German Panavia Tornado airplanes, which are capable of delivering the twenty B61 nuclear bombs, which are stored and maintained by the 702 MUNSS of the USAF. Under the NATO nuclear sharing arrangement, these twenty B61 bombs require a dual key system, with the simultaneous authorizations of Germany and the United States, before any action is taken. Since July 2007, the air base is the only location in Germany with nuclear weapons.[2]
  Büchel Air Base

  According to the press, Eastern European Member States of NATO have resisted the withdrawal of the shared nuclear bombs from Europe, fearing it would show a weakening of the US commitment to defend Europe against Russia.[3]»

  • Det stemmer nok at den formelle begrunnelsen for å beholde noen Tornadoer er B-61, men jeg tipper det var særdeles god stemning blant pilotene av andre årsaker da det i sin tid ble avgjort at Tornadoen fikk forlenget sin karriere. Hvis vi for et øyeblikk ser bort fra all den ild og død dette flyet har spredt, har jeg inntrykk av at det er en av de flytypene pilotene er mest glade i og har nærmest et sentimentalt forhold til. Det er en suverén flymaskin.

   Man forstår at det er visse grunnleggende menneskelige egenskaper som er med på å vanskeliggjøre den store verdensfreden når piloter blir like lykkelige av å fly visse velkonstruerte drapsmaskiner som Petter Solberg blir av å kjøre bilen sin, og selv ellers generelle krigsmotstandere som meg selv tenker med en viss nostalgi på den gangen et skikkelig rustningskappløp innebar at man snekra flyene sine så gode man bare klarte å få til, i stedet for som nå, når det fra vestlig side mest går i å selge snake oil med vinger til styrtrike oljenasjoner i koma.

   • Jeg har som tidligere nevnt for øvrig snappet opp et eller annet sted at Norge har stilt forslag i FN om at jagerfly i alle fremtidige våpenkappløp skal konkurrere på idealtid.

   • De militære flygerne på alle sider gjør en jobb som alt annet militært personell og det er det. At de gleder seg over å fly et fantastisk fly er ikke til å undres over. Nå er forresten også rekognoserings- og EK-versjonen (elektronisk krigføring) fortsatt i bruk i Luftwaffe, det samme gjelder i UK og Italia.

    Nå er jeg også «krigsmotstander» på den måten at jeg ikke ønsker krig, men det betyr ikke at jeg ønsker å nedlegge Forsvaret som jeg anser som en forsikring. Riktignok en rusten forsikring i dagens tilstand. Jeg vil ut av Nato og ha en nordisk forsvarsunion med et reelt forsvar i ordets rette betydning, muligens med et samarbeid med UK hvis de virkelig forlater EU. Men dette er på siden av debatten.

    • Kanskje på siden av debatten/ saken i artikkelen, men dog ikke uten relevans for det større bildet. Vi er helt på linje her, Lars: Ut av NATO og sats på nordisk forsvarssamarbeid.

     Ang. svermeriet for enkelte flytyper og tilsvarende snevre perspektiver på krigens midler, var det bare et hjertesukk og konstatering av dobbeltheten i mange av oss. Når man er liten og naiv og dum sier man ofte at generalene burde gå først i felttoget og fly flyene selv før de tvinger andre til å dø for saken sin. Når man blir litt større ser man hvor lett det kan være å finne mer enn villige som lokkes med på ugjerningene uten snev av tvang, men for å «gjøre en jobb», som du sier – og da gjerne en, i treningssammenheng, for mange svært lystbetont jobb.

     Jeg husker et intervju med en norsk jeger/ skarpskytter fra TMBN i Afghanistan, han betjente et ekstremt presist gevær, og fikk spørsmål om hva som var det første han følte når han så i kikkertsiktet at målets hode eksploderte når høyhastighetsprosjektilet traff der det skulle. Svaret var «rekylen», tørt og greit.

     • Homo sapiens er altså i stand til å skru av og på sine empatiske følelser etter behov og nytteverdi utfra enkle kriterier, en nedarvet tilbøyelighet vi har hatt evolusjonære fordeler av, og som i et visst monn er en selvfølgelig nødvendighet i alles liv for ikke å gå personlig til grunne i verdens til enhver tid samlede lidelse. Men det fører også til ting som f.eks. ovenstående, og til mye annet som i dag ikke nødvendigvis er til vår arts fordel. Her kommer også aktiv demonisering av «de andre» inn og skaper en gjensidig forsterkende effekt sammen med denne evnen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.