Syria vinner krigen og Vesten mister interessen

0

I de siste månedene har de jihadistiske militsene i Syria opplevd at støtten til dem i form av penger, forsyninger og våpen er blitt kraftig redusert. De har klamret seg til håpet om å få støtten opp igjen på sitt tidligere nivå, men ikke lenger nå, skriver The Guardian.

Nå har også Jordan, som har vært blant «opprørernes» mest trofaste støttespillere, annonsert at deres forbindelser med Damaskus «utvikler seg den rette veien». Dette betyr for mange at dødsklokkene ringer for militsene, skriver avisa.

Heller ikke Saudi-Arabia, som har betalt mye av krigen, og som har forsynt jihadistene med enorme mengder våpen og utstyr, er noe særlig entusiastisk for krigen lenger.

The Guardian skriver:

«Returning from a summit in the Saudi capital last week, opposition leaders say they were told directly by the foreign minister, Adel al-Jubeir, that Riyadh was disengaging. “The Saudis don’t care about Syria anymore,” said a senior western diplomat. “It’s all Qatar for them. Syria is lost.”

USAs utenriksminister Rex Tillerson har åpent overlatt til Russland å finne en løsning på krigen og i de europeiske hovedstedene snakkes det ikke lenger om at «Asad må gå».

I London vurderer regjeringa om den skal kutte den avtalte støtten på 200 milioner pund til jihadistene områder ved Idlib.

Vestens og oljediktaturenes krig mot Syria har ødelagt for 226 milliarder dollar ifølge Verdensbanken. I tillegg til at krigen har drept mer enn 330.000 mennesker og drevet millioner på flukt.

Men Syria og deres allierte vinner tydeligvis krigen på bakken og nå planlegger landet for fred og gjenoppbygging. Men det kan komme backlash, for i en så trengs situasjon som jihadistene nå står i, er faren for provokasjoner svært store. Russland har etterretning som viser at en av islamistgruppene, Shabab al-Sunnah, planlegger et nytt fingert gassangrep, sier talsperson for rusisk UD, Maria Zakharova.

Russland og Iran har i samarbeid med Syria utspilt Vesten og oljediktaturene. Og når leiesoldatene ikke får penger, vil også deres entusiasme for krigen forsvinne.

Dette legger igjen grunnlaget for en storstilt tilbakekomst for millioner av syrere som har måtte flykte hjemmefra, enten i indre eksil eller i utlandet. Og landet vil få behov for ale hender som vil være med på gjenoppbygginga.

Nesten 500.000 flyktninger har kommet tilbake til sine hjem hittil i Syria, og landet er i ferd med å utforme konkrete planer for gjenoppbygging.

I Norge hadde vi trengs en uavhengig granskning av hva som har vært Norge rolle i denne forferdelige krigen. Det må også legges et stort press på Storting og regjering for å få avsluttes de ulovlige sanksjonene mot landet øyeblikkelig.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNatosamarbete öka risken för kärnvapenkrig
Neste artikkelKapitalismen – En spökhistoria – Av: Arundhati Roy
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).