Syria vinner krigen og Vesten mister interessen

0

I de siste månedene har de jihadistiske militsene i Syria opplevd at støtten til dem i form av penger, forsyninger og våpen er blitt kraftig redusert. De har klamret seg til håpet om å få støtten opp igjen på sitt tidligere nivå, men ikke lenger nå, skriver The Guardian.

Nå har også Jordan, som har vært blant «opprørernes» mest trofaste støttespillere, annonsert at deres forbindelser med Damaskus «utvikler seg den rette veien». Dette betyr for mange at dødsklokkene ringer for militsene, skriver avisa.

Heller ikke Saudi-Arabia, som har betalt mye av krigen, og som har forsynt jihadistene med enorme mengder våpen og utstyr, er noe særlig entusiastisk for krigen lenger.

The Guardian skriver:

«Returning from a summit in the Saudi capital last week, opposition leaders say they were told directly by the foreign minister, Adel al-Jubeir, that Riyadh was disengaging. “The Saudis don’t care about Syria anymore,” said a senior western diplomat. “It’s all Qatar for them. Syria is lost.”

USAs utenriksminister Rex Tillerson har åpent overlatt til Russland å finne en løsning på krigen og i de europeiske hovedstedene snakkes det ikke lenger om at «Asad må gå».

I London vurderer regjeringa om den skal kutte den avtalte støtten på 200 milioner pund til jihadistene områder ved Idlib.

Vestens og oljediktaturenes krig mot Syria har ødelagt for 226 milliarder dollar ifølge Verdensbanken. I tillegg til at krigen har drept mer enn 330.000 mennesker og drevet millioner på flukt.

Men Syria og deres allierte vinner tydeligvis krigen på bakken og nå planlegger landet for fred og gjenoppbygging. Men det kan komme backlash, for i en så trengs situasjon som jihadistene nå står i, er faren for provokasjoner svært store. Russland har etterretning som viser at en av islamistgruppene, Shabab al-Sunnah, planlegger et nytt fingert gassangrep, sier talsperson for rusisk UD, Maria Zakharova.

Russland og Iran har i samarbeid med Syria utspilt Vesten og oljediktaturene. Og når leiesoldatene ikke får penger, vil også deres entusiasme for krigen forsvinne.

Dette legger igjen grunnlaget for en storstilt tilbakekomst for millioner av syrere som har måtte flykte hjemmefra, enten i indre eksil eller i utlandet. Og landet vil få behov for ale hender som vil være med på gjenoppbygginga.

Nesten 500.000 flyktninger har kommet tilbake til sine hjem hittil i Syria, og landet er i ferd med å utforme konkrete planer for gjenoppbygging.

I Norge hadde vi trengs en uavhengig granskning av hva som har vært Norge rolle i denne forferdelige krigen. Det må også legges et stort press på Storting og regjering for å få avsluttes de ulovlige sanksjonene mot landet øyeblikkelig.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.