Macron vil ha felles eurobudsjett og tettere union i EU

3
Et kunstprodukt fra bankeliten

Ikke helt uventet har bankenes mann i Elysée-palasset, president Emmanuel Macron, lansert en politikk for en mye tettere integrasjon i EU.

Den franske presidenten sier at han etter den tyske folkeavstemninga 24. september vil lansere en serie konkrete forslag for å styrke eurosonen og samkjøre EU mye tettere.

Et av forslagene går ut på å etablere et felles budsjett for eurosonen, skriver EUobserver.

Tysklands Angela Merkel har gitt en forsiktig støtte til Macrons forslag og sagt at hun «kan forestille seg en felles økonomi og en finansminister» for eurosonen.

Grunnen til at disse forslagene ikke kommer på bordet før valget i Tyskland er opplagt. Eliten både i Frankrike og Tyskland frykter at det flertallet i Tyskland som ikke ønsker et felles budsjett for eurosonen kan svikte Merkel i valget.

I 2016 var det ifølge en meningsmåling utført av Pew Research 62% av tyskerne som var imot å avgi mer makt til EU blant de som hadde tatt stilling til spørsmålet.

Macrons plan er på linje med planen som de fem EU-presidentene la fram i 2015 og som går ut på å avskaffe de nasjonale parlamentenes makt innen 2025.

Dokumentet, som har tittelen: Completing Europe’s Economic and Monetary Union. (Kan lastes ned her i pdf.) ABC-Nyheter oppsummerte konklusjonen i rapporten slik:

I dag er det EU-landenes parlamenter som vedtar sine statsbudsjetter. Innen 2025 skal overnasjonale EU-organer gjøre det. De nasjonale parlamentene skal få lov å bli «involvert» i prosessen.

Planen består av tre ledd:

 • Innføring av en bankunion, som i realiteten gjør Den europeiske sentralbanken overordnet de nasjonale statsbankene. Det første skrittet ble tatt 1. januar 2016.
 • Opprettelsen av et reelt europeisk finansmarked. Man skal fjerne det som er igjen av nasjonale særhindringer for den frie flyten av kapital.
 • Opprettelsen av en fiskalunion. Dette betyr at de nasjonale budsjettene ikke lenger vil bli vedtatt av de nasjonale parlamentene, men av EU, mens de nasjonale parlamentene vil bli tatt med på råd. Dette skal fullføres i 2025.

Det er ingen tvil at når fransk og internasjonal finanskapital satte inn den tidligere Rothschild-mannen Macron som kandidat ved presidentvalget i Frankrike, så var oppdraget hans klart: mer globalisering og full fart i retning en overnasjonal EU-stat.

I Frankrike har tilliten til Macron falt som en stein. Så fort er det nesten ingen annen fransk president som har tapt oppslutning etter et valg. Bare 40% av franskmennene sa at de hadde tillit til ham i en måling som ble presentert i Le Figaro. Bare Jacques Chirac har ligget dårlligere an på samme tidspunkt med 39% i 1995.

Men så var det da også bare 15% av de stemmeberettigede som stemte Macrons parti ved parlamentsvalget, og likevel fikk det absolutt majoritet.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

 1. «…full fart i retning en overnasjonal EU-stat.» Dette, altså en overnasjonal supra-stat, har vært intensjonen til EU-folkene fra begynelsen. De visste at dette gradvis måtte tilpasses og «snik-innføres», hvis ikke ville folket protestert. Nå er de snart i mål, og EU-modellen er den som de andre kontinentale unionene bruker som forbilde – skrekk og gru.

 2. Disse skumle planer kan også komme til å gjelde for Norge gjennom EØS avtalen.

  Saker vi vet kommer opp i neste stortingsperiode er slikt som tilslutning til EUs jernbanebyrå og tilslutning til EUs energibyrå. Disse saker vil trolig kreve 3/4 flertall i Stortinget for å bli vedtatt (jmfr saken om tilslutning til EUs finanstilsyn i 2016 som krevde 3/4 flertall i Stortinget pga suverenitetsavståelse). Fordi NEI-siden nå har økt sitt stemmetall er det (for første gang) en realistisk mulighet til å kunne stoppe slike saker i kommende 4 års periode ved at 1/4 av representantene på nytt Storting stemmer NEI. Men slik problemstillinger som dette her er helt ukjent i den valgkamp som nå pågår i Norge. Det burde nå ha foregått et mobilisering. Det sitter nå ca 1 million velgere på gjerdet som ennå ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på (og om de skal stemme). Kanskje det hadde vært mulig å kunne påvirke noen av disse til å gi sin stemme til et av NEI-partiene for derved å få stoppet de kommende EØS-sakene?

 3. Hva slags hollywood skuespill er det vi egentlig blir presentert i media fra Myanmar? Her står det rohingaer og blir intervjuet muslimer på norsk tv og forteller om «voldelige buddhister». Jeg må nesten trekke på smilebåndet.
  Det er jo muslimer som forårsaker de fleste flykningekatastrofer og vold over hele kloden fordi andre ikke kan leve med deres destruktive ideologi. Fikk ikke vesten de slik de ville med sin kvinnelige marionett i regjeringen? Forsøker man å rettferdiggjøre et eller annet slags fremstøt her via FN? Jeg stoler lite på den ensidige rapporteringen fra Nrk. Enorme tall blir presentert osv.
  Jeg er klar over at mitt innlegg ikke har noe med artikkelen å gjøre.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.