Israel godkjenner opprettelsen av en kurdisk stat

5
Det kan ikke herske tvil om at Israel ser seg tjent med at det skapes et uavhengig Kurdistan.

Folkeavstemninga om uavhengighet for det kurdiske området i Irak ga et klart ja-flertall, ifølge kurderlederen Masoud Barzani. 

Folkeavstemninga var svært kontroversiell. På den ene sida står kurderne, som utgjør en viktig minoritet i fire land i regionen, Irak, Iran, Syria og Tyrkia. De er den største etniske gruppa i verden som ikke har en egen stat, noe de har kjempet for å få i over hundre år. På den andre sida er det ingen av de fire statene som ønsker å tape territorium, samt at stormaktene ikke ser seg tjent med å endre grensene i regionen.

Til og med USA, som har gjort kurderne til sin viktigste allierte i krigen mot Syria, advarte mot folkeavstemninga.

Det eneste landet som umiddelbart roste kurderne i Irak for både avstemninga og resultatet, var Israel. Benjamin Netanyahu sa til og med at Israel vil godkjenne en kurdisk stat i Nord-Irak.

Haaretz skriver:

With a two-sentence statement supporting the Iraqi Kurds’ plan to hold a referendum on independence this Monday, Prime Minister Benjamin Netanyahu put Israel at odds with nearly every other major player in the Middle East.

Mr. Netanyahu, who endorsed not only the referendum but also the establishment of a Kurdish state, had ample strategic reason: A breakaway Kurdistan could prove valuable to Israel against Iran, which has oppressed its own Kurdish population.

For Israel handler det om å splitte opp regionen, slik at Israel kan dominere den. Å ødelegge Irak og Syria her lenge vært en ønskedrøm i Tel Aviv. Og i det fjerne lokker ønsket om å svekke, eller helst knuse Iran. I dette strategiske spillet, ser Israel kurderne som en viktig strategisk alliert.

Kurdistan er også viktig på grunn av de store oljeressursene der. Israel får i dag 75% av sin olje fra irakisk Kurdistan. Israel har lenge pleid hemmelige kontakter med den kurdiske regjeringa i Erbil i Irak og har brukt kurdiske agenter for å infiltrere Iran derfra.

Det skal også ha vært hemmelig møter i Tel Aviv mellom kurdiske ledere fra Syria og israelske tjenestemenn. Dette sier professor Ofra Bengio, som er leder for det kurdiske studieprogrammet ved Tel Aviv universitet. Dette synet utdyper hun i en artikkel i The American Interest: Israel and the Kurds: Love by Proxy.

Spaltisten Rachel Avraham, som er forsker ved Center for Near East Policy Research, siterer den syrisk-kurdiske lederen Sherkoh Abbas og skriver at «veien til Iran går via Kurdistan, og den starter i Syria».

Almasdarnews skriver om hvordan internasjonale korporasjoner ønsker å profittere på kurdisk uavhengighet og beskriver hvordan de flokker seg om Erbil.

Now, the Kurds are subsidizing exports for large corporations such as DNO International, one of the worst labor abusers in recent memory, in hopes that they will push this referendum through on September 25th. DNO, and other oil companies, could not be happier for it after they have continued their investments in Kurdistan with huge pay offs.

Det russiske oljeselskapet Rosneft undertegnet nylig en stor avtale om bygge en gassrørledning fra irakisk Kurdistan til Europa via Tyrkia. Men samtidig har Tyrkias president Erdogan sagt at han vurderer å stenge grensa for kurdisk eksport, og truer med et militært svar.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

 1. «De er den største etniske gruppa i verden som ikke har en egen stat, noe de har kjempet for å få i over hundre år».

  Dette er feil iflg Hans Petter Bekeng: tamiler, som utgjør 78 millioner mennesker. Sindi-folket (som jeg aldri har hørt om) og Yoruba-folket utgjør også flere enn kurdere, med henholdsvis 40 og 35 millioner. Det er 32 millioner kurdere.

  Wikipedia har dog afro-amerikanere på 2. plass, med 45 millioner borgere skulle landet deres være «Republikken Ny Afrika».

  Rohingya er laaaangt nede på lista med 3 600 000 rohingyanere. Nasjonalstaten deres skulle hett Staten Rohang.

  • Hva mener du om medias stadige oppblåsing av antall rohingya som angivelig har flyktet? Sist var det en halv million fordi man hadde «glemt» 35 tusen. Et spørsmål litt utenom til Steigan: Hva er det med situasjonen i Tschad som gjør at også de nektes å reise til USA?

 2. Norge er fullstendig taus om den kurdiske folkeavstemningen. Norge er også fullstendig tause når det gjelder folkeavstemning i Katalonia. Norge har derimot hele tiden hevdet at folkeavstemningen på Krim var en farse. NATO har i det store og hele fulgt samme linje, men det er en del amerikanske kretser som egentlig støtter Isarels linje, uten at det er blitt offisiell linje. Dette er svært avslørende: NATO og Norge har INGEN prinsipiell linje når det gjelder FN-traktatens grunnleggende bestemmelse om ethvert folks selvbestemmelsesrett. Norge og NATO følger derimot en linje som innebærer at bare de selv har rett i spørsmål om folkenes selvbestemmelsesrett. De som gjør seg eller blir gjort avhengige av NATO er ifølge NATO de eneste som har reell selvbestemmelse.

 3. Selv om USA «offisielt» er imot denne folkeavstemningen kan man vel ikke se bort fra at de ønsker en balkanisering av visse land i MIdt-Østen som har stater som står opp mot USA-imperialismen. Visse ledende grupper i USA kan vel godt tenke seg et samarbeid med det oligarkiet blant kurdere i Irak som eier olja blant annet ved KIrkut. En oppdeling av territorium i land som Syria og irak tror jeg ikke er annet enn velkomment blant USA sitt lederskap.

  Kurderne e jo idag blitt en slags «special pet» for USA i området. Og arbeider blant annet sammen med USA for å bli kvitt Assad. Og lenge har det vært snakk om en oppdeling av Syria også i mange etnisk forskjellige deler, om så skulle skje. For stormaktene er det vel lettere å styre små vennlige enheter enn sterke større stater. Så så veldig imot et Kudistan i Irak tror jeg, med hånden på hjertet, at de ikke er. / La Paz.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.