Stoltenberg med «fake news» om Russland

0

I Nato-kretser har man blåst opp den russiske militærøvelsen Zapad-17 ut av alle proporsjoner. Vestlige medier skrev at øvelsen ville omfatte 100.000 russiske soldater og mer enn antydet at den kunne være en forberedelse til en russisk aggresjon vestover.

En av dem som snakket slik var Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen. The Guardian skrev:

Display of power involving up to 100,000 people in Belarus, Kaliningrad and Russia itself comes against backdrop of strained relations with west.

The commander of US Army Europe, Lt Gen Ben Hodges, told a press conference in Hungary in July: “Everybody that lives close to the western military district is a little bit worried because they hear about the size of the exercise.”

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg var med på å bygge opp spenninga da han i et britisk TV-intervju sa:

«We have seen before that Russia has used big military exercises as a disguise,»… «That happened in Georgia in 2008 when they invaded Georgia, and it happened in Crimea in 2014 when they illegally annexed Crimea.»

Altå i klartekst: Her kommer det en gigantisk russisk militærøvelse, og den kan være forberedelse til en russisk aggresjon vestover, slik vi har sett før.

Bare at det hele var «fake news».

Øvelsen Zapad-17 er avsluttet, soldatene har reist hjem, og det var ikke 100.000 av dem, men rundt 12.000, slik Russland har hevdet hele tida. Eller som Mary Dejevsky skrev i The Independent:

Military and media reports hyped the Zapad military exercise as a major threat. In fact, what took place was nothing as dramatic as the West’s warnings would have led you to believe.

Men NATO og krigspolitikere som Stoltenberg må hype den «russiske trusselen», for hvordan skulle de ellers få oppslutning om sin massive opprustning og sine framtidige kriger? Og den lojale pressa gjør det som forventes av den, bidrar til hypen uten å stille kritiske spørsmål.

Forrige artikkelHvem har stemt på AfD?
Neste artikkelIsrael godkjenner opprettelsen av en kurdisk stat
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).