Stoltenberg med «fake news» om Russland

4

I Nato-kretser har man blåst opp den russiske militærøvelsen Zapad-17 ut av alle proporsjoner. Vestlige medier skrev at øvelsen ville omfatte 100.000 russiske soldater og mer enn antydet at den kunne være en forberedelse til en russisk aggresjon vestover.

En av dem som snakket slik var Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen. The Guardian skrev:

Display of power involving up to 100,000 people in Belarus, Kaliningrad and Russia itself comes against backdrop of strained relations with west.

The commander of US Army Europe, Lt Gen Ben Hodges, told a press conference in Hungary in July: “Everybody that lives close to the western military district is a little bit worried because they hear about the size of the exercise.”

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg var med på å bygge opp spenninga da han i et britisk TV-intervju sa:

«We have seen before that Russia has used big military exercises as a disguise,»… «That happened in Georgia in 2008 when they invaded Georgia, and it happened in Crimea in 2014 when they illegally annexed Crimea.»

Altå i klartekst: Her kommer det en gigantisk russisk militærøvelse, og den kan være forberedelse til en russisk aggresjon vestover, slik vi har sett før.

Bare at det hele var «fake news».

Øvelsen Zapad-17 er avsluttet, soldatene har reist hjem, og det var ikke 100.000 av dem, men rundt 12.000, slik Russland har hevdet hele tida. Eller som Mary Dejevsky skrev i The Independent:

Military and media reports hyped the Zapad military exercise as a major threat. In fact, what took place was nothing as dramatic as the West’s warnings would have led you to believe.

Men NATO og krigspolitikere som Stoltenberg må hype den «russiske trusselen», for hvordan skulle de ellers få oppslutning om sin massive opprustning og sine framtidige kriger? Og den lojale pressa gjør det som forventes av den, bidrar til hypen uten å stille kritiske spørsmål.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

 1. En nøktern og god oppsummering av Steigan. Norske media fra NRK til Aftenposten gjorde som vanlig sitt bidrag til krigshysteri med artikkeloppslag om 100 000 soldater som ville delta og ikke trekke seg tilbake fra Hvite Russland. NATOs generaler og ulykkeligvis Jens Stoltenberg gjør sitt ytterste for å underbygge dette inntrykket. Når øvelsen er avsluttet, disse kreftenes hysterianalyser ikke har slått til, blir det helt stille. Ikke så mye som et unnskyldende pip om at deres falske nyheter heller ikke denne gangen, har slått til.

 2. Bob Dylan skrev om Stoltenberg i Masters of war, som han fikk Nobelprisen for :
  «Masters of war
  Build to destroy
  You play with my world
  Like it’s your little toy
  All the money you made will never buy back your soul»

 3. Jeg tror at det feiles mye på denne bloggen når man presenterer anklagedes motiver for deres uttalelser. Folk er generelt ikke så utspekulerte, men heller ærlige, unntatt psykologiprofessorer, psykologer og deres ormeyngel og fjertefølje.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.