Ikke bare ulven som truer norsk sau

5
Steigarsau er kritisk trua. foto: Anna Rehnberg / NIBIO bildearkiv
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen.

Globalisering truer mange norske husdyrarter. Aftenposten Viten har publisert en artikkel under tittelen «28 av 38 norske husdyrraser er truet». Blant disse er telemarkfe, fjordhest, kystgeit og steigarsau.

Steigarsau er kritisk trua. foto: Anna Rehnberg / NIBIO bildearkiv

Rasene forsvinner på grunn av ensretting av internasjonal husdyravl og stor internasjonal handel med husdyrgenetikk som f.eks. frossen sæd.

Artikkelen er skrevet av Odd Vangen, professor i husdyravl og genetikk ved Norges miljø og biovitenskapelige universitet og Nina H. Sæther, faglig leder ved Norsk Genressurssenter ved Nibio  (Norsk intitutt for bioøkonomi.)

De skriver:

Vi har 38 nasjonale husdyrraser i Norge hvorav 28 er truet eller kritisk truet. Blant disse er telemarkfe, fjordhest og kystgeit. Norge har, gjennom ratifisering av Konvensjonen om biologisk mangfold, forpliktet seg til å bevare sine nasjonale husdyrraser på lik linje med annet biologisk mangfold.

Tall fra FAO (FN sin organisasjon for mat og landbruk) viser at husdyrraser er i ferd med å forsvinne verden over i et raskt tempo. Rasene forsvinner på grunn av stor internasjonal handel med husdyrgenetikk (livdyr, frossen sæd etc.) og fordi ensretting av internasjonal husdyravl, med stor konkurranse om høy prestasjonsevne og økonomisk produksjon, går ut over en rekke lokale raser som taper i konkurransen.

Kulturlandskapene som gror igjen

Vangen og Sæther tar systematisk for seg de trua artene. Siden mange er opptatt av at kulturlandskapene i Norge gror igjen, velger jeg å gjengi det de skriver om norske sau:

De nasjonale og truede sauerasene utkonkurreres også av sin storebror, norsk kvit sau, når produksjonen måles i slaktevekt og rask tilvekst. Men godt kjøtt, fine farger og andre ullkvaliteter gjør at disse rasene er populære hos brukere som først og fremst er på jakt etter beitedyr til utmarken si.

I dagens multifunksjonelle landbruk er beiteegenskaper viktige for kulturlandskapet. Hos sau viser forskning at de mindre og mer lettbente spælsauene beiter høyere til fjells og velger andre planter enn den større og tyngre norsk kvit sau.

Norske verdier

For å stoppe denne utviklinga, ønsker de to forfatteren å fremme lokal norsk matproduksjon og merkevarebygging knytta til egenskaper til de nasjonale husdyrene.

De skriver:

Tiden vil vise om gamle norske nasjonalsymbol, som fjordhesten og telemarkskua, blir reddet på grunn av økt fokus på deres egenskaper. Dagens økte interesse for spesialprodukter og fokus på egenskapene til norske husdyrraser vil forhåpentligvis sikre fremtiden til disse rasene.

Men samtidig illustrerer deres artikkel hvor akutt behovet er for et annet økonomisk system der det lokale og nasjonale mangfoldet går foran jakten etter profitt. Og av diverse nyliberalister og globaliser vil  de to forfatteren lett bli anklaga for å fremme nasjonalisme og det som verre er i  sin kamp for «de norske raser».

 

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Øyvind Andresen

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

 1. Selv hadde jeg drevet med avl av norske husdyrraser var det ikke for General Motors og suburbaniseringa av den norske landsbygda. Begge mine slektsgårder er partert og revet i filler som av en vill ulv av GM-uhyret, og de beste kjøttstykkene kastet til den subeksurbane bunkeren fra Amerika. Som en følge ble både bærekraftsdalen i Hurdal og den mest uike grenda på Toten lagt øde.

  – Hvem bor i bygda?: https://debatt1.no/hvem-bor-i-bygda/

  • «Det beste er det godes fiende.»

   Valgresultat fra Hurdal.: Senterpartiet-fram fra 8-til over 22 %.
   Ulv.
   M.a.o.:Det dystopiske suburbane kan byttes med det semi-rurale.
   Istedenfor en Økolandsby med nevrotiske utflyttede byfolk,kan bygda kanskje overleve-med velstandskasser på alle hus,om matproduksjon får overleve.Produksjon for salg med fortjeneste.

 2. Nyliberalistene vil jo helst legge ned hele det norske jordbruket (bortsett fra kanskje de aller mest produktive områdene). Man skal huske på at FastlandsNorge har et årlig underskudd på handelsbalansen med utlandet på rundt 200 milliarder kroner (når man ser bort fra det som har med olje og gass å gjøre). Og de blåblå har ikke klart å redusere dette underskudd i sin periode (til tross for sine skattelettelser til de rikeste som trolig isteden har havnet i boligspekulasjon). Vi må passe på at vi ikke havner opp som Venezuela hvor underskuddet på handelsbalansen ble så stort slik at man ikke lenger klarte å finansiere import av mat til landet (landet importerte 70% av maten). Skulle Norge oppeleve noe lignende så må man være ganske ekstrem hvis man fremdeles i en slik situasjon støtter ulv i Norge. Trolig bør Norge allerede nå gå inn for å øke matproduksjonen i Norge bla pga handelsbalansen og pga selvforsyningsgraden av mat fra landbruket. For tiden tester man ut ny drivhusteknologi her til lands, dette er veldig lovende.

 3. Kulturlandskapet kan bare reddes med GEIT ikke sau. Det bør innføres statlige geiteflokker som går på rundgang hus bønder og fraflyttede småbruk slik at det kanbeites ned på kort tid.
  Ulig sauen tar geita seg også av ganske store trær slik at landskapet kan vende tilbake til de klassiske postkortene fra 1880 – 90 tallet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.