Alliert med Donald Trump

0
Norges servilitet overfor USA er farlig.

Av Terje Alnes.

Verdens mektigste og mest aggressive militærmakt står klar til å drepe millioner av mennesker, mens norske politikere hvisker med musestemmer og nekter å ta avstand fra bruk av atomvåpen.

Talen som Trump holdt i FNs hovedforsamling 19. september (1) må få politikerne til å revurdere norsk politikks tabu: Utenrikspolitikken. I en situasjon der «verdens mektigste mann» truer 25 millioner uskyldige nord-koreanere med utslettelse er det ikke nok at Erna Solberg og andre kommer med milde omskrivninger, og forsøker å glatte over at vi står skulder til skulder med en livsfarlig og kunnskapsløs amerikansk president.

At det for lenge siden er dokumentert at Trump er en patologisk løgner (2), og at mannen ganske sikkert kvalifiserer til flere diagnoser, får ubehaget i situasjonen til å anta marerittaktige dimensjoner.

Utilslørte trusler

Trump sjokkerte FN med følgende uttalelse:

The United States has great strength and patience, but if it is forced to defend itself or its allies, we will have no choice but to totally destroy North Korea. Rocket Man is on a suicide mission for himself and for his regime.

Trump gikk også langt i å annonsere en militær invasjon av Venezuela:

The Venezuelan people are starving and their country is collapsing. Their democratic institutions are being destroyed. This situation is completely unacceptable and we cannot stand by and watch.

As a responsible neighbor and friend, we and all others have a goal. That goal is to help them regain their freedom, recover their country, and restore their democracy …

The United States has taken important steps to hold the regime accountable. We are prepared to take further action if the government of Venezuela persists on its path to impose authoritarian rule on the Venezuelan people.

At han i samme slengen avblåser avspenningen med Cuba, sier at de amerikanske styrkene i Afghanistan blir stående ”så lenge som nødvendig”, går langt i å varsle nye angrep mot Syria og slenger ut lange, ubegrunnede anklager mot Iran, viser bare at Trump er på krigsstien.

Trump i FN
Donald Trump taler i FNs hovedforsamling 19. september

En anonym diplomat uttalte til danske Politiken at Trumps tale var mer dramatisk enn Bush etter 11. september (3). Som vi vet har USA ført permanent krig siden den gang.

Kraftig økning i USAs forsvarsbudsjett

Senatet har nettopp vedtatt et forsvarsbudsjett på 700 milliarder dollar, mer enn noensinne (4). Dette er faktisk mer enn det Trump selv hadde bedt om! Trump ba om et forsvarsbudsjett på 668 milliarder dollar, men haukene i Senatet syntes dette var for knuslete.

America First!

Da Donald Trump før valget lanserte slagordet ”America First!” ble dette av mange tolket som at han ville trekke USA ut av, eller i hvert fall redusere, utenlandske militæroperasjoner. Så langt er det ingenting som tyder på at dette vil skje.

I talen i FN brukte Trump mye tid på å skryte av sitt eget land, og at USA skal fremstå som et lysende eksempel til etterfølgelse for andre land og folk. Selvsagt er det strålende amerikanske demokratiet (som han før valget påsto var fikset og gjennomkorrupt) overlegent alle andre systemer.

Men Trump motsa seg selv. Samtidig som USA altså er frihetens og demokratiets fyrtårn, er eksempelets makt ikke nok. Om nødvendig vil USA forbeholde seg retten til militær inngripen i land der disse ”amerikanske verdiene” ikke etterleves.

Dette er ideologi kjent som amerikansk eksepsjonalisme. Begrepet ble først brukt av Alexis de Tocqueville og beskrev USA som en unik, eller eksepsjonell, stat. Eksepsjonalismen hevder at USA står for noe helt spesielt, og at landet har et viktig ansvar i verdenspolitisk sammenheng. I følge denne tankegangen har USA et ekstra ansvar i verden, og landet må spre sine idealer og verdier til andre stater. Som vi har sett så mange ganger før gjøres dette gjerne med militære midler (5).

Denne særamerikanske ideologien har hatt katastrofale følger. USAs utenrikspolitikk etter 2. verdenskrig består av en serie militærintervensjoner over hele kloden, med millioner av sivile ofre.

Nord-Korea har rett til å forsvare seg

Nord-Korea har en reell grunn til å frykte amerikanske angrep, og har lært av andre land i tilsvarende situasjon. Derfor er det rasjonelt å bli en atommakt. Frykten for å sette i gang en atomkrig er normalt nok til å fraskrive seg tanken på å starte et militært angrep. Men med Trumps finger på atomknappen er det rett og slett ingen ”normal” situasjon. Verden skjelver nå av frykt.

nord-korea i fn
Nord-Koreas diplomater forlot sine plasser i FN da Trump truet landet med «total ødeleggelse»

USA leder an i storstilte militærøvelser helt opp til den Nord-koreanske grensen og etablerer stadig nye militærbaser på den koreanske halvøya. Nord-Koreanerne har ikke glemt at USA bombet landet nærmest tilbake til steinalderen under Koreakrigen i 1950 – 1953, og at 2 millioner mennesker ble drept.

Når Trump kommer med trusler om ”total ødeleggelse” av Nord-Korea snakker han i realiteten om å ta livet av potensielt 25 millioner mennesker. Men den amerikanske ideologien er gjennomført rasistisk og regner ikke Nord-Koreanere som likeverdige mennesker. De kan om nødvendig ofres, slik 3,8 millioner vietnamesere ble drept forrige gang USA slapp sin store vrede løs i Øst-Asia (6).

Norge forbeholder seg retten til å bruke atomvåpen

122 regjeringssjefer og utenriksministre har nettopp signert en ny FN-traktat som forbyr atomvåpen (7). Norge ville ikke signere!

”- Det er ikke aktuelt for Norge å støtte forslag i FN som svekker Nato som forsvarsallianse. I denne saken står vi sammen med våre NATO-allierte, og vi har hele tiden sagt at så lenge land utenfor alliansen beholder sine kjernevåpen vil Nato måtte forbli en kjernefysisk allianse”, sa utenriksminister Børge Brende.

Vi forbeholder oss altså retten til å bruke atomvåpen, ja i følge NATO-doktrinen foreholder vi oss faktisk retten til førstebruk av atomvåpen!

Norge må ut av NATO

NATO er i dag en aggressiv militærmakt som engasjerer seg i kriger over alt der ”Vesten” ser sine interesser som truet. Som NATOS generalsekretær er Jens Stoltenberg en marionett, det er det ”militær-industrielle kompleks” i USA som leder an i en grenseløs militær opprustning og aggresjon.

USA bruker desidert mest penger på det militære. Størrelsen på USAs forsvarsbudsjett, som nå altså skal økes til 700 milliarder dollar, forklarer hvorfor landet er den eneste supermakten. USA bruker sine overlegne militære muskler til å sikre egne interesser over hele kloden. Til sammenlikning er Russlands forsvarsbudsjett bare 8 % av budsjettet til NATO-landene (8).

Militærutgifter
USAs militærutgifter: En indikasjon på styrken til «det militær-industrielle kompleks»

Donald Trump sier at USAs allierte må ta en større del av kostnadene. Forsvarsalliansen NATO og Stoltenberg krever at de 28 medlemslandene må bruke 2 prosent av BNP på forsvaret. For Norges del vil det bety at forsvarsbudsjettet må økes med ytterligere 15 milliarder.

Ny opposisjon på Stortinget

I det nye Stortinget er det håp om at en utenrikspolitisk opposisjon tar tak i den lammende, utenrikspolitiske konsensusen. Med Rødt på Tinget, sammen med et nyradikalisert SV, bør det være mulig å stå opp mot NATO-aggresjonen og atomvåpendoktrinen – som i realiteten er en selvmordspakt.

Sammen bør Rødt og SV fremme forlag om utmelding av NATO. Isteden kan vi arbeide for en nordisk forsvarsallianse med Sverige, Danmark, Finland og Island, fri fra stormaktambisjoner.

Kilder:

1. Remarks by President Trump to the 72nd Session of the United Nations General Assembly, 19. September 2017
https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2017/09/19/remarks-president-trump-72nd-session-united-nations-general-assembly

 1. «Trumps Lies», The New York Times, 21. juli 2017
  https://www.nytimes.com/interactive/2017/06/23/opinion/trumps-lies.html?mcubz=3
  3. “Trumps atomtrusler sjokkerte FN”, i Bergens Tidende 20. september 20174. “Kraftig hopp på USAs forsvarsbudsjett”, NTB 20. september 2017

  5. Se for eksempel Seymor Martin Lipset: “American Exceptionalism. A Double-Edged Sword.” W.W. Norton & Company, Inc., 1996

  6. “Fifty years of violent war deaths from Vietnam to Bosnia: analysis of data from the world health survey program”, British Medical Journal 2008; 336
  http://www.bmj.com/content/336/7659/1482.full

  7. ”Røde Kors skuffet over Norge”, nrk.no 20. september 2017
  https://www.nrk.no/urix/_-norge-burde-signert-forbudet-mot-atomvapen-1.13697994

  8. «Verdens forsvarsutgifter øker», forskning.no 24. april 2017
  http://forskning.no/krig-og-fred/2017/04/verdens-forsvarsutgifter-oker

Forrige artikkelAngela Merkels seier var et stort nederlag
Neste artikkelRussland og Kina planlegger massiv infrastruktur og investeringer i BEGGE Koreanske stater.