USAs Tillerson truer med å fjerne Maduro

0

USAs utenriksminister Rex Tillerson at USA ønsker å skape en situasjon der Venezuelas president «Maduro enten innser at han ikke har noen framtid og beslutter seg til å dra frivillig eller vi kan få regjeringsprosessene tilbake til grunnloven deres». Dette er den tydeligste trusselen til nå om at USA kan komme til å intervenere direkte i Venezuela.

Ifølge referatet på hjemmesidene til USAs utenriksdepartement sa Tillerson:

We are evaluating all our policy options as to what can we do to create a change of conditions where either Maduro decides he doesn’t have a future and wants to leave of his own accord or we can return the government processes back to their constitution.

I Latin-Amerika oppfattes dette bare på én måte: USA vurderer å intervenere i Venezuela for å sette inn et regime i pakt med sine ønsker. Dette har jo vært USAs tradisjon på kontinentet, men det er i strid med charteret til Organisasjonen av amerikanske stater som i sin artikkel 19 legger ned forbud mot dette og sier at ingen stat har “the right to intervene, directly or indirectly, for any reason whatever, in the internal or external affairs of any other State,”

Og i artikkel 20 heter det at “No State may use or encourage the use of coercive measures of an economic or political character in order to force the sovereign will of another State and obtain from it advantages of any kind.”

USA har innført sanksjoner mot Maduro, sanksjoner som er mildt sagt er juridisk tvilsomme, som Mark Weisbrot, co-direktør for Center for Economic and Policy Research in Washington, D.C, skriver i en artikkel for The Hill.

Under U.S. law, the president’s executive order has to state an obvious falsehood, that there is “a national emergency with respect to the unusual and extraordinary threat to the national security” of the United States caused by Venezuela. And the sanctions clearly violate the Charter of the Organization of American States (Chapter 4, Article 19), as well as other international treaties to which the U.S. is a signatory.

Et overveldende flertall av venezuelanerne tar avstand fra sanksjonene, det gjelder også opposisjonen, ifølge en meningsmåling utført av Datanalisis, 63% mot 26% av dem som sa sin mening.

En oljeembargo rettet mot Venezuela vil kunne sende landet i fritt fall og antakelig utløse borgerkrig i landet. Det vil gi USA det påskuddet man trenger for å intervenere militært.

De påviste oljereservene i Venezuela er de største i verden, større enn til og med Saud-Arabias.  Dette er en nokså åpenbar årsak til at USA ønsker å sikre seg kontrollen over landet.

Tidligere president i Colombia, den høyreorienterte Alvaro Uribe oppfordret 29. juli 2017 den venezuelanske hæren om å gjøre opprør. Da Uribe var president i Colombia var landet kjent for et rekordartet antall brudd på menneskerettighetene.

Norske medier gjenspeiler i hovedsak den USA-vennlige opposisjonens syn på situasjonen i Venezuela, så de har alt gjort mesteparten av fotarbeidet for å skape sympati for et regimeskifte.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.