USAs Tillerson truer med å fjerne Maduro

0

USAs utenriksminister Rex Tillerson at USA ønsker å skape en situasjon der Venezuelas president «Maduro enten innser at han ikke har noen framtid og beslutter seg til å dra frivillig eller vi kan få regjeringsprosessene tilbake til grunnloven deres». Dette er den tydeligste trusselen til nå om at USA kan komme til å intervenere direkte i Venezuela.

Ifølge referatet på hjemmesidene til USAs utenriksdepartement sa Tillerson:

We are evaluating all our policy options as to what can we do to create a change of conditions where either Maduro decides he doesn’t have a future and wants to leave of his own accord or we can return the government processes back to their constitution.

I Latin-Amerika oppfattes dette bare på én måte: USA vurderer å intervenere i Venezuela for å sette inn et regime i pakt med sine ønsker. Dette har jo vært USAs tradisjon på kontinentet, men det er i strid med charteret til Organisasjonen av amerikanske stater som i sin artikkel 19 legger ned forbud mot dette og sier at ingen stat har “the right to intervene, directly or indirectly, for any reason whatever, in the internal or external affairs of any other State,”

Og i artikkel 20 heter det at “No State may use or encourage the use of coercive measures of an economic or political character in order to force the sovereign will of another State and obtain from it advantages of any kind.”

USA har innført sanksjoner mot Maduro, sanksjoner som er mildt sagt er juridisk tvilsomme, som Mark Weisbrot, co-direktør for Center for Economic and Policy Research in Washington, D.C, skriver i en artikkel for The Hill.

Under U.S. law, the president’s executive order has to state an obvious falsehood, that there is “a national emergency with respect to the unusual and extraordinary threat to the national security” of the United States caused by Venezuela. And the sanctions clearly violate the Charter of the Organization of American States (Chapter 4, Article 19), as well as other international treaties to which the U.S. is a signatory.

Et overveldende flertall av venezuelanerne tar avstand fra sanksjonene, det gjelder også opposisjonen, ifølge en meningsmåling utført av Datanalisis, 63% mot 26% av dem som sa sin mening.

En oljeembargo rettet mot Venezuela vil kunne sende landet i fritt fall og antakelig utløse borgerkrig i landet. Det vil gi USA det påskuddet man trenger for å intervenere militært.

De påviste oljereservene i Venezuela er de største i verden, større enn til og med Saud-Arabias.  Dette er en nokså åpenbar årsak til at USA ønsker å sikre seg kontrollen over landet.

Tidligere president i Colombia, den høyreorienterte Alvaro Uribe oppfordret 29. juli 2017 den venezuelanske hæren om å gjøre opprør. Da Uribe var president i Colombia var landet kjent for et rekordartet antall brudd på menneskerettighetene.

Norske medier gjenspeiler i hovedsak den USA-vennlige opposisjonens syn på situasjonen i Venezuela, så de har alt gjort mesteparten av fotarbeidet for å skape sympati for et regimeskifte.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelItalia: – NGOer samarbeider med menneskesmuglere
Neste artikkelSaudi-Arabia: bulldosere reduserer sjialandsby til ruiner
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).