Saudi-Arabia: bulldosere reduserer sjialandsby til ruiner

0

Hundrevis av sjiamuslimer tvinges til å flykte fra Awamiya i det østlige Saudi-Arabia. De ble tvunget til å forlate hjemmene sine da saudiarabiske myndigheter sendte bulldosere for å rasere hjemmene deres. Nettavisa Middle East Eye skriver:

Hundreds of people have fled or been evacuated from Awamiya since the beginning of the current troubles which have killed at least seven people, including two police officers. According to al-Hayat newspaper, the government received requests from residents and farmers around Awamiya to help them flee the violence.

However, activists say that residents have been driven out of their homes and their properties seized by private development companies, primarily in and around the historic Almosara district.

Awamiya har lenge vært et sentrum for motstand mot regimet i Riyadh. I 2016 ble den kjente sjiageistlige Nimr al-Nimr halshogd av regimet. Han var fra Awamiya og han var en av de mest markante kritikerne av det saudiarabiske kongedømmet, og vel ansett blant sjiamuslimer i hele regionen.

Regimekritikere i Saudi-Arabia oppfatter rivningsaksjonen som en kollektiv avstraffelse mot opposisjonen. Lokale aktivister anklager sikkerhetsstyrkene for å terrorisere befolkninga gjennom å skyte vilkårlig mot hjem og biler. De sier at både hus og butikker har blitt ødelagt av kamper.

Mye av byen er uten vann, elektrisitet og søppelhåndtering. Private generatorer er blitt ødelagt av skyting, slik at mange hjem er uten luftkjøling i den gloheite saudiarabiske sommeren.

Men er det noen vestlige politikere som krever sanksjoner mot Saudi-Arabia? Er det noen kritikk i det hele tatt? Blir dette dekket i vestlige medier?

Regimet i Riyadh vet at de kan halshogge så mange opposisjonelle de måtte ønske, bombe nabolandet Jemen til en ruinhaug og støtte så mange jihadister de  måtte ønske uten at Vestens ledere lager noen hindringer for dem. Ja, ikke bare det: de vet at de servile ledene i Vesten bare fortsetter å hylle kongen deres og selge dem de våpnene de måtte ønske uten noe sideblikk til at dette er uten noen som helst demokratisk forankring og ikke noe annet enn et islamistisk terrorregime.

Forrige artikkelUSAs Tillerson truer med å fjerne Maduro
Neste artikkel– Hijab på barn er den groveste kollektive ansvarsfraskrivelsen i Norge
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).