Klodens varmeste juli

0

Om ikke sommertemperaturene i Norge har vært av de høyeste, så har kloden som helhet satt enda en rekord. Juli 2017 er den varmeste julimåneden som er målt. Juli 2016 var også en rekordmåned, men rekorden kan delvis forklares med at det var et år med en usedvanlig varm og kraftig El Niño i Stillehavet.

Forskerne hadde derfor forvantet at 2017 ville ha noe lavere temperaturer enn fjoråret, og det stemte for årets første måneder. Men juli ble overraskende varm og tangerte rekorden fra i fjor.

– Dette er skremmende. Vi ventet at temperaturen skulle gå ned, ikke ligge på rekordnivå, sier Hans Olav Hygen. Han er klimaforsker ved Meteorologisk institutt og har blant annet ansvar for å følge temperaturmålinger fra Norge og verden tett.

Ifølge NASA var juli 0,83 grader over normalen (1951-1980). Teknisk sett overgår dette fjoråret med 0,01 grad, men fordi marginen er såpass liten mener NASA at de to målingene tangerer hverandre.

Ifølge NOAA, som beregner sine tall på en litt annen måte, var årets juli hakket kjøligere enn fjorårets. Grunnen er at luften over de store verdenshavene har blitt kjøligere, mens temperaturen over land faktisk var høyere enn i 2016.

Om havisen ved polene skriver NOAA:

  • Den gjennomsnittlige utbredelsen av havisen i Arktis i juli 2017 var 16% mindre enn gjennomsnittet for perioden 1981-2010.
  • Utbredelsen av havisen i Antarktis var 3,5% mindre enn gjennomsnittet for samme periode.

Gjennomsnittlig temperatur i havet var også rekordhøy, bare slått av 2016.

Yr skriver at:

Det er målinger fra 6300 værstasjoner verden rundt, skip og boyer, som ligger til grunn for tallene fra NASA og NOAA.

Siden 1979 har også satellitter tatt tempen på kloden. Disse måler høyere opp i atmosfæren, og viser at juli 2017 ikke bød på rekordvarme.

Trenden er likevel den samme som hos bakkemålingene: Klimaet blir varmere.

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDet moderna USA:s våldsamma historia
Neste artikkelNATO forbereder seg på bykrig
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).