Donald Trump truer Venezuela med militær intervensjon

8

USAs president Donald Trump truet 11. august 2017 Venezuela med militær intervensjon, skriver Reuters. Byrået siterer Trump slik:

«The people are suffering and they are dying. We have many options for Venezuela including a possible military option if necessary,»

Venezuelas forsvarsminister Vladimir Padrino kalte Trumps uttalelser om en mulig militæraksjon for en «vanvittig handling».

CNN siterer Padrino slik:

«As Minister of Defense and as a citizen I say this is a crazy act, an act of supreme extremism. There is an extremist elite in the US government, and I really don’t know what is happening and what will happen in the world. If humanity will end. If planet Earth will end.»

I Pentagon sier derimot forsvarsdepartementets talsmenn at de ikke har fått noen ordre som angår Venezuela, og henviser mediene tilbake til Det hvite hus.

Gjennom en avtale fra 2009 har USA en rekke militærbaser i Venezuelas naboland, Colombia, som eventuelt kan bli tatt i bruk i tilfelle en intervensjon.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Trump er åpenbart lett på avtrekkeren når det gjelder å true med US-army. Hva som pågår i Venezuela vedrører ikke noen utenfor landet, om ikke myndighetene starter et massemord på deler av befolkningen, e.l.

 2. Det er god grunn til å mistenke at det ikke er folkets vel som ligger til grunn for en militær intervensjon. Heller de enorme oljereservene Venezuela har, beregnet til å være større en Saudi Arabias oljereserver. Disse enorme olje feltene har Russland også store interesser i, og en amerikansk militær intervensjon her vil ikke gå upåaktet hen i Russland.
  http://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/US-Oil-Assets-Could-Fall-Into-Russian-Hands-If-Venezuela-Defaults.html
  https://worldview.stratfor.com/article/us-and-russia-almost-see-eye-eye-venezuela
  http://www.russia-direct.org/analysis/does-regime-change-venezuela-threaten-russias-interests

  Det kommer overraskende på de fleste at Trump truer med militær intervensjon i Venezuela. Googler man «Russian interest in Venezuelas oil» kommer det opp en del momenter til bekymring når retorikken er som den er mot Russland i forbindelse med «Russia Gate», hvor USA prøver for alt det er verdt å bruke det som en unnskyldning for noe som kan ende i en militær konfrontasjon med Russland. For det faller på sin egen urimelighet at Russland skulle ha kunnet påvirke valget til fordel for Trump.

  Et regime skifte til en USA vennlig regjering er nok ikke Russland interessert i, så mye de ser ut som å ha investert i oljeutvinning i Venezuela. En spekulasjon er om Trump prøver å legge ytterligere press på Russland med trussel om militær intervensjon her?

 3. Jo mer en studerer hvor store interesser Russland har i Venezuela, jo mer forskrekket blir en over at Trump så direkte truer Venezuela med militær intervensjon. Russland kan ta over et større amerikansk oljeselskap Citgo, hvis Venezuela ikke kan betale et lån Russland har gitt, fordi oljeselskapet ble satt som en del av sikkerheten for lånet.

  CNN:»In a crazy twist of international events, Russia’s state-owned oil company Rosneft might end up owning Citgo, a US energy company based in Houston, Texas.
  This isn’t a direct takeover. Instead, it hinges on the ability of Venezuela’s state-run oil company to pay back its Russian loan. The Venezuelan company owns Citgo, which was used as collateral for the loan».

  CNN: «Both Republican and Democratic lawmakers are highly alarmed. In hotly worded letters to the Trump Administration in recent days, members of Congress and senators warned that it could be a big problem for US national security if Russia gets a hold of Citgo.
  «We are extremely concerned that Rosneft’s control of a major US energy supplier could pose a grave threat to American energy security, impact the flow and price of gasoline for American consumers, and expose critical US infrastructure to national security threats,»

  http://money.cnn.com/2017/04/10/news/economy/russia-us-oil-company-citgo/index.html

 4. Trump har ikke tropper til å føre en samtidig krig i Venezuela, Afghanistan og Nord Korea.
  Og når vi husker at han også ivrer for flere soldater i Irak, direkte inngripen i Syria, og spekulerer på krigføring i Afrika på flere steder skjønner vi at noe er alvorlig galt fatt……. Spesielt med tanke på at enhver motstander for USA kommer til å velge assymetrisk krigføring og bakholdsangrep, helst i kombinasjon med terroranslag mot USA og USAs installasjoner i andre land…

 5. Et land som i realiteten er konkurs, men som har en enorm militærmakt, er et farlig monster! Ikke bare verden som helhet, men ikke minst det amerikanske folk får lide for dette. Man kan spørre hvilket land i den vestlige verden er i dag ikke under en eller annen trussel fra US? Internasjonale lover og regler betyr ingenting for USA. Mange amerikanere ser i dag på sitt eget land som et slags bananrepublikk. Demokratiet er en saga blott.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.