Kongressen i USA forbereder nye sanksjoner mot Russland, Iran og Nord-Korea. De sanksjonene som blir forberedt mot Russland er så omfattende at det knapt blir mulig å handle med landet, dersom de gjennomføres, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
I sammenfatninga av forslaget på Kongressens hjemmeside heter det at man vil «allow broad new sanctions on key sectors of Russia’s economy, including mining, metals, shipping and railways.»
Wolfgang Ischinger, som er sjef for sikkerhetskonferansen i München, tar i en kronikk i Wall Street Journal avstand fra sanksjonene og prøver å forklare hvorfor europeerne er imot dem.
Han skriver at sanksjonene vil påføre Europa alvorlige økonomiske problemer, og i likhet med EU-kommisjonen kritiserer han at disse sanksjonene kommer uten noen form for konsultasjon med Europa.
Det nye er at også de store korporasjonene i USA er bekymret for hva sanksjonen kan føre til. Noen av de største selskapene innen olje, energi, finans, luftfart, bilindustri og tungindustri har drevet lobbyvirksomhet mot Kongressen for om ikke å stoppe loven, så å endre den. De ser at loven ikke bare vil ramme Russland og Europa, men også deres egen virksomhet, ifølge CNN.
Det dreier seg om giganter som blant annet BP, Exxon, General Electric, Boeing, Citigroup, MasterCard, Visa, Ford, Dow Chemical, og Caterpillar.
Fra et vestlig økonomisk synspunkt ser det ut som om sanksjonsforslaget er et alvorlig tilfelle av sjølskading.
Russland har lært seg å leve med sanksjonene og har funnet både nye markeder og nye leverandører. Det er verre med Europa, som taper hundretusener av arbeidsplasser og milliarder av euro på tapt eksport og langsiktig tap av markeder. EU-kommisjonen har gått så langt som til å true med mottiltak dersom Kongressen i USA vedtar dette lovforslaget, men vi får se hvor mye tæl de har dersom amerikanerne setter hardt mot hardt.