– USAs nye sanksjoner gjør handel med Russland nesten umulig

0

Kongressen i USA forbereder nye sanksjoner mot Russland, Iran og Nord-Korea. De sanksjonene som blir forberedt mot Russland er så omfattende at det knapt blir mulig å handle med landet, dersom de gjennomføres, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

I sammenfatninga av forslaget på Kongressens hjemmeside heter det at man vil «allow broad new sanctions on key sectors of Russia’s economy, including mining, metals, shipping and railways.»

Wolfgang Ischinger, som er sjef for sikkerhetskonferansen i München, tar i en kronikk i Wall Street Journal avstand fra sanksjonene og prøver å forklare hvorfor europeerne er imot dem.

Han skriver at sanksjonene vil påføre Europa alvorlige økonomiske problemer, og i likhet med EU-kommisjonen kritiserer han at disse sanksjonene kommer uten noen form for konsultasjon med Europa.

Det nye er at også de store korporasjonene i USA er bekymret for hva sanksjonen kan føre til. Noen av de største selskapene innen olje, energi, finans, luftfart, bilindustri og tungindustri har drevet lobbyvirksomhet mot Kongressen for om ikke å stoppe loven, så å endre den. De ser at loven ikke bare vil ramme Russland og Europa, men også deres egen virksomhet, ifølge CNN.

Det dreier seg om giganter som blant annet BP, Exxon, General Electric, Boeing, Citigroup, MasterCard, Visa, Ford, Dow Chemical, og Caterpillar.

Fra et vestlig økonomisk synspunkt ser det ut som om sanksjonsforslaget er et alvorlig tilfelle av sjølskading.

Russland har lært seg å leve med sanksjonene og har funnet både nye markeder og nye leverandører. Det er verre med Europa, som taper hundretusener av arbeidsplasser og milliarder av euro på tapt eksport og langsiktig tap av markeder. EU-kommisjonen har gått så langt som til å true med mottiltak dersom Kongressen i USA vedtar dette lovforslaget, men vi får se hvor mye tæl de har dersom amerikanerne setter hardt mot hardt.

Forrige artikkelEn mygg kan drive sjøl en kjempe til vanvidd
Neste artikkelIt-skandale ryster Sverige
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).