En lov for Europas strengeste sensur av internett ble pisket gjennom i den tyske Forbundsdagen. Ifølge loven får de ansvarlige for sosiale medier som Facebook, YouTube og Twitter 24 timer på seg for å fjerne innhold som er «opplagt ulovlig». I motsatt fall vil de kunne få en bot på 50 millioner euro eller om lag 475 millioner kroner.
I utgangspunktet vil boten være på 5 millioner euro, men avhengig av hvor alvorlig det er, kan den stige til 50 millioner.
Loven, som kalles Netzwerkdurchsetzungsgesetz, ble kjørt gjennom i Forbundsdagen den siste dagen før sommerferien uten særlig debatt, og det var regjeringskoalisjonen som sørget for dette.
Initiativtakerne til loven sier at den er rettet mot såkalte «hate speech» og «fake news», men hva det måtte være er jo en tøyelig sak. Det skal som kjent sterk moral til å selge strikk i metervis.
Når det lanseres bøter på nærmere en halv milliard norske kroner for alvorlige enkeltovertramp, er det så drakonisk at nettleverandørene vil ha en voldsom motivasjon for å drive selvsensur. De vil antakelig bruke sensursaksa lenge før et innlegg nærmer seg myndighetenes sensurgrense, simpelthen for å være på den sikre sida.
Både menneskerettsorganisasjoner og industrien sjøl har protestert mot Netzwerkdurchsetzungsgesetz, og en statlig kontrollinstans i Tyskland har foreløpig suspendert lovvedtaket.
Regulator Bundesnetzagentur said on Wednesday it would not force telecoms to store such data until legal proceedings surrounding the law had been concluded, and would not fine them for failure to store the data for the time being.
Dette vedtaket er også omtalt på Netzpolitik.org.
Men lovforbud og drakoniske straffer mot ytringer er igjen på dagsordenen i Tyskland. Har ikke det landet hatt noen problemer på det området tidligere?