Tyskland vedtar omfattende sensurlov for internett

10

En lov for Europas strengeste sensur av internett ble pisket gjennom i den tyske Forbundsdagen. Ifølge loven får de ansvarlige for sosiale medier som Facebook, YouTube og Twitter 24 timer på seg for å fjerne innhold som er «opplagt ulovlig». I motsatt fall vil de kunne få en bot på 50 millioner euro eller om lag 475 millioner kroner.

I utgangspunktet vil boten være på 5 millioner euro, men avhengig av hvor alvorlig det er, kan den stige til 50 millioner.

Loven, som kalles Netzwerkdurchsetzungsgesetz, ble kjørt gjennom i Forbundsdagen den siste dagen før sommerferien uten særlig debatt, og det var regjeringskoalisjonen som sørget for dette.

Initiativtakerne til loven sier at den er rettet mot såkalte «hate speech» og «fake news», men hva det måtte være er jo en tøyelig sak. Det skal som kjent sterk moral til å selge strikk i metervis.

Når det lanseres bøter på nærmere en halv milliard norske kroner for alvorlige enkeltovertramp, er det så drakonisk at nettleverandørene vil ha en voldsom motivasjon for å drive selvsensur. De vil antakelig bruke sensursaksa lenge før et innlegg nærmer seg myndighetenes sensurgrense, simpelthen for å være på den sikre sida.

Både menneskerettsorganisasjoner og industrien sjøl har protestert mot Netzwerkdurchsetzungsgesetz, og en statlig kontrollinstans i Tyskland har foreløpig suspendert lovvedtaket.

Reuters skriver:

Regulator Bundesnetzagentur said on Wednesday it would not force telecoms to store such data until legal proceedings surrounding the law had been concluded, and would not fine them for failure to store the data for the time being.

Dette vedtaket er også omtalt på Netzpolitik.org.

Men lovforbud og drakoniske straffer mot ytringer er igjen på dagsordenen i Tyskland. Har ikke det landet hatt noen problemer på det området tidligere?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. Blogger har lagt på store bokstaver for Rapporter Misbruk i sine nye bloggmaler. Tidligere var dette kun en liten tag i en undermeny. Ikke særlig hyggelig å blogge når det i slik grad oppfordres til at hva man tenker og skrives skal rapporteres!

  Alt dette er selvsagt et ønske fra de hyklerske, generøse og selvrettferdige elitene, som ønsker å legge et lokk over taperstrategiene til taperfuglene nederst i flokkhierarkiet, slik at de ikke skal kunne få lette litt på trykket. Fram til det hele eksploderer!

  Den mest effektive måten for å bli kvitt hat-tale er å etablere et fullendt økonomisk demokrati, hvor tapertrostenes stemme tillegges samme vekt som alfatrostenes. Men da vil de jo ikke være alfa-troster lenger, og det ønsker de jo ikke!

  Å være generøse på tapertrostenes bekostning, det er imidlertid noe de liker. Kan de i tillegg kombinere sin generøsitet og uovertruffenhet med å legge et lokk over tapertrostenes sinne og frustrasjon, er alfatrostenes verden perfekt!

 2. Høygafler og reip! Hvis man ikke lengre kan yttrykke sin mening hva har man da igjen slags virkemidler for å bli hørt?

 3. Etter 1945 har Tyskland beveget seg bort fra ekstrem nasjonalisme, i retning mot ekstrem liberalisme. I dette bildet befinner arven etter nazismen seg, i form av skyld og skam.

  Det er en høyst forståelig effekt, og det skulle bare mangle, men det betyr ikke nødvendigvis at den politikk som føres er riktig. Skyld og skam kan vippe over i det irrasjonelle, bli til en absurditet, et diffust ønske om å utslette seg selv, sin identitet, historie, kultur, osv.

  Denne kollektive byrden kan bli utnyttet. Den store innvandringen genererer behov som må dekkes i mange milliardklassen, og noen tjener stort på dette. Og vi vet at økonomiske interesser alltid arbeider mot politiske miljøer for å påvirke beslutningstakerne.

  Når politikerne blir belastet med kritikk vil de først avvise denne og slå tilbake på kritikerne. Men er det substans i kritikken vil den ikke opphøre, men tvert imot øke i styrke. Retorikken hardner og makteliten ser sitt snitt til å forby kritikk, under dekke av å ville skåne folk for hatefulle ytringer.

  Paradokset er at liberale politikere da ender opp med å bruke nøyaktig samme metoder som de har tatt avstand fra og lovt å bekjempe med en åpen debatt, demokrati og lovfestede menneskerettigheter.

  Tyskland beveger seg nå inn i en politisk labyrint, som har fellestrekk med tidligere labyrinter, og der utgangen lukkes.

 4. Spørsmålet er vel som det er hele tiden. Hvor lang skal man gå i det godes tjeneste. Loven selges inn som noe som er nødvendig for å ha kontroll med hatefulle ytringer men kan brukes til helt andre ting.

 5. Hvilke ansvarsforhold vil den enkelte publikatør (?) ha i Norge? Blir vel det samme for enkeltindividet som rettsobjekt? Hva med ISP og nettleverandørene? Dersom jeg oppretter en website, chatteforum, blog så vil vel jeg som ansvarlig bli holdt ansvarlig eller?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.