Tyskland vedtar omfattende sensurlov for internett

0

En lov for Europas strengeste sensur av internett ble pisket gjennom i den tyske Forbundsdagen. Ifølge loven får de ansvarlige for sosiale medier som Facebook, YouTube og Twitter 24 timer på seg for å fjerne innhold som er «opplagt ulovlig». I motsatt fall vil de kunne få en bot på 50 millioner euro eller om lag 475 millioner kroner.

I utgangspunktet vil boten være på 5 millioner euro, men avhengig av hvor alvorlig det er, kan den stige til 50 millioner.

Loven, som kalles Netzwerkdurchsetzungsgesetz, ble kjørt gjennom i Forbundsdagen den siste dagen før sommerferien uten særlig debatt, og det var regjeringskoalisjonen som sørget for dette.

Initiativtakerne til loven sier at den er rettet mot såkalte «hate speech» og «fake news», men hva det måtte være er jo en tøyelig sak. Det skal som kjent sterk moral til å selge strikk i metervis.

Når det lanseres bøter på nærmere en halv milliard norske kroner for alvorlige enkeltovertramp, er det så drakonisk at nettleverandørene vil ha en voldsom motivasjon for å drive selvsensur. De vil antakelig bruke sensursaksa lenge før et innlegg nærmer seg myndighetenes sensurgrense, simpelthen for å være på den sikre sida.

Både menneskerettsorganisasjoner og industrien sjøl har protestert mot Netzwerkdurchsetzungsgesetz, og en statlig kontrollinstans i Tyskland har foreløpig suspendert lovvedtaket.

Reuters skriver:

Regulator Bundesnetzagentur said on Wednesday it would not force telecoms to store such data until legal proceedings surrounding the law had been concluded, and would not fine them for failure to store the data for the time being.

Dette vedtaket er også omtalt på Netzpolitik.org.

Men lovforbud og drakoniske straffer mot ytringer er igjen på dagsordenen i Tyskland. Har ikke det landet hatt noen problemer på det området tidligere?

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVår tids største skandale at vi støtter grupper med al-Qaida-tilknytning
Neste artikkelTerrorgrupper i Syria legger opp til det nye «gassangrepet»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).