Tyrkia nærmer seg en missilavtale med Russland

0
S400-missiler under en parade på Den røde plass i Moskva

På tross av en serie med innvendinger fra USA er NATO-landet Tyrkia kommet langt i retning av å undertegne en avtale med Russland om kjøp av avanserte S400-missiler, sier militære kilder til Financial Times.

Tyrkia og Russland skal ha blitt enige om en pris på 3 milliarder dollar for fire missilbatterier og et antall missiler, sier den tyrkiske kilden.

S400-missiler under en parade på Den røde plass i Moskva

Hvis avtalen går gjennom, vil det være en ytterligere belastning på forholdet mellom USA og Tyrkia og det vil også sette Tyrkias NATO-medlemskap på prøve.

Det har vært konflikter mellom Tyrkia og USA om bruken av Incirlik-basen, og tyske utsendinger er nektet adgang til denne basen.

Flere amerikanske tjenestemenn, og blant annet stabssjef i US Air Force, general David L. Goldfein, har møtt tyrkiske kolleger for å prøve å hindre rakettkjøpet.

På sin side har president Recep Tayyip Erdoğan prøvd å etablere et samarbeid med Russland. De to landene var på randen av totalt brudd etter at tyrkisk flyvåpen skjøt ned et russisk kampfly over syrisk territorium i november 2015, men skritt for skritt er forholdet blitt forbedret, og kan kanskje krones med en betydelig militæravtale.

Tyrkia har også nærmet seg den kinesisk-russiskledede Shanghai Cooperation Organization, og kan kanskje komme til å bli fullt medlem der. Det vil i så fall bety at Tyrkia velger Eurasia og vender ryggen til EU og Europa. Kina har vært avventende til et fullt tyrkisk medlemskap i SCO, men Kinas ambassadør til Ankara sa i mai 2017 at landet er klart for å diskutere et opptak av Tyrkia som fullt medlem i organisasjonen.

Det pågår et geopolitisk jordskjelv, men det blir uhyre sjelden fanget opp av norske medier. 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSA har opprettet en serie ulovlige militærbaser i Syria
Neste artikkelTrump og Macron: – Samarbeid med Russland mot terrorismen i Syria
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).