Tyrkia nærmer seg en missilavtale med Russland

0
S400-missiler under en parade på Den røde plass i Moskva

På tross av en serie med innvendinger fra USA er NATO-landet Tyrkia kommet langt i retning av å undertegne en avtale med Russland om kjøp av avanserte S400-missiler, sier militære kilder til Financial Times.

Tyrkia og Russland skal ha blitt enige om en pris på 3 milliarder dollar for fire missilbatterier og et antall missiler, sier den tyrkiske kilden.

S400-missiler under en parade på Den røde plass i Moskva

Hvis avtalen går gjennom, vil det være en ytterligere belastning på forholdet mellom USA og Tyrkia og det vil også sette Tyrkias NATO-medlemskap på prøve.

Det har vært konflikter mellom Tyrkia og USA om bruken av Incirlik-basen, og tyske utsendinger er nektet adgang til denne basen.

Flere amerikanske tjenestemenn, og blant annet stabssjef i US Air Force, general David L. Goldfein, har møtt tyrkiske kolleger for å prøve å hindre rakettkjøpet.

På sin side har president Recep Tayyip Erdoğan prøvd å etablere et samarbeid med Russland. De to landene var på randen av totalt brudd etter at tyrkisk flyvåpen skjøt ned et russisk kampfly over syrisk territorium i november 2015, men skritt for skritt er forholdet blitt forbedret, og kan kanskje krones med en betydelig militæravtale.

Tyrkia har også nærmet seg den kinesisk-russiskledede Shanghai Cooperation Organization, og kan kanskje komme til å bli fullt medlem der. Det vil i så fall bety at Tyrkia velger Eurasia og vender ryggen til EU og Europa. Kina har vært avventende til et fullt tyrkisk medlemskap i SCO, men Kinas ambassadør til Ankara sa i mai 2017 at landet er klart for å diskutere et opptak av Tyrkia som fullt medlem i organisasjonen.

Det pågår et geopolitisk jordskjelv, men det blir uhyre sjelden fanget opp av norske medier. 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.